Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • colorekft

    újonc

    válasz colorekft #6366 üzenetére

    Sziasztok!
    Közben alakulnak a tervek/elképzelések. Kicsit tovább gondolkodva, no meg evés közben jön meg az étvágy is, szokták mondani. Változott a helyzet, mi szerint 30+(24+4) napelem kerülne fel a 2 stringbe. Nem SE lenne, mert azt ár/érték arányban rosszabnak számoltam. Fronius 15K vagy 17,5K lesz, ezt majd szeretném ha véleményeznétek, meg a többit is. 😊 A napelemek perc, 120 cella, 320W-os mono lesz.
    1 string: A lakás felső tetején DNY irányban, 37 fokos dőléssel 30 db (15+15 párhuzamosan). Ezt gyakorlatilag 8-kor már éri a nap, 17 óráig árnyékmentes. Ekkor egy távoli hatalmas fenyő árnyéka elkezd ráhúzódni a tető alsó részére. Később ha laposodik a nap járása rosszabb lesz, de ez van.
    2 string: A lakás oldalához erre a célra rögzített szarufákra kerül DK irány és 17 fokos dőléssel 24 db. Közvetlen e mellett még 4 db (irány uaz, de 10 fokos dőléssel, szükség esetén emelhető 17 fokig) kerülne ebbe a stringbe. 14+14 elem párhuzamosan. Itt sajnos a lakás árnyéka 15 óra után folyamatosan ráhúzódik a felületre. A későbbiek során, talán néhány elemet TIGO-val felszerelném ha szükségét érzem.
    Várnám a segítő hozzászólásokat, Ti mit csinálnátok másképpen?
    üdv, colore

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák