Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz NomAAd5 #5270 üzenetére

    6db napelem nagyon kevés, hiába 2040Wp, mert sorba kötve is alig lesz munkaponti feszültsége, pláne nyáron, így az 1000V-os Primo invertert én biztos nem választanám hozzá! :(
    Umpp = 6 x 34,2 = 205,2 V ! Ez nyáron simán beesik majd 180-190 V közé (nem számoltam most ki)!
    Galvo inverterek beszerzése viszont eléggé nehézkes! Ha mégis sikerül, akkor az 1.5 helyett a Galvo 2.0-1-et javasolnám, az pont ideális volna ehhez a rendszerhez! (A 2.5 már magasabb feszültség értékekkel operál, így az már nem jó.)
    SMA Sunny Boy invertereknél ugyan ez a helyzet. ott az 1.5 még talán jó volna, ha a feszültségtartományt nézzük, a nagyobbak már nem.
    Huawei SUN2000L-2KTL inverter adatlapja (95. oldal) szerint a működési feszültségtartomány ugyan 95-560 V, de a nominális 360 V, így az átalakítási veszteség tippre (nem találtam hirtelen grafikont) nagyobb lesz, mint a Galvo 2-0 esetén. Viszont simán lehetséges, hogy míg azt nem sikerül beszerezni, addig ezt igen!
    SAJ Sununo Plus 2K esetében is hasonló a helyzet, csak itt a fesz.tartomány 60-450 V, de a nominális természetesen itt is 360 V (TL inverterek esetén mindig ez lesz)!

    Ezek alapján a Galvo a legoptimálisabb megoldás, ám ma már ritkaságszámba megy. Primo-t semmiképp nem vennék ehhez a rendszerhez, hiába van benne booster. Az SMA inverterét sem erőltetném, inkább az utóbbi 2 felé tendálnék.

    A legjobb megoldás természetesen a napelemek számának növelése volna, akkor nem volna megkötve a kezed. A fenti példa is jól mutatja, hogy a 3kWp alatti rendszerek nem csak anyagilag kevésbé optimálisak, de műszaki oldalról is nagyobb odafigyelést igényelnek!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák