- 3D nyomtatás
- Projektor topic
- Steam Deck
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
p.joci9
újonc
válasz 7Heads Drago #27722 üzenetére
Szia.
Nézétek meg hogy 100%-ot tölt e, föleg 11-16órág.Mert nekem ott rosszul tölt nagyon.Nem hozzá való maysun került fel.Én most harcolok velük egy jó hete már. -
HunChris
senior tag
válasz Bukk900 #27755 üzenetére
Nem csatlakoztatható a közműhálózathoz.
Azt hogy bedugod és nem termel hálózatba, azt nem olyan egyszerű kivitelezni.
Vagy elkülöníted a hálózattól, vagy smart mérő az óránál nézi a felvett és leadott energiát és leszabályoz az invertere. A legegyszerűbb, hogy betermel és nem kapsz érte semmit. (Se pénzt, se büntit, a szolgáltató engedélyével.)[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz HunChris #27756 üzenetére
"Azt hogy bedugod és nem termel hálózatba, azt nem olyan egyszerű kivitelezni."
De, pofonegyszerű
Legtöbb inverterhez lehet tenni CT-t, mert van limitere.
Csak ráteszed a fázisra óránál és kész.
Pár támogatja az Energy meter-t, ami már RS485, vagy IP-n kommunikál inverterrel.
Ez akkor jobb, ha nagyobb a táv inverter és betáp közöttBukk900
Németek szeretik. Most épp vitáznak rajta, hogy szimpla konnektorosan maradhat-e.
Meg náluk 2kW is engedve van (engedélyezés nélkül), saját kábelezéssel, CT-limiterrel csak belső fogyasztásra.
És ebből is láttam már egy tök baró aksis megoldást -
cOxeR
Ármester
Arról lehet tenni céges oldalról, hogy ha ajánlatot kérsz, megadva egy rakás infót, akkor az ahhoz legközelebbi ajánlatot adjuk meg, meg olyan panelre, ami fel is fér a tetőre, ha már egyszer mindent is lemértem meg lefotóztam.
Ma is pl volt kint egy felmérésen a pasas, kiderült, hogy nem fér fel annyi panel... mert az eső még oké, de a hó tuti lezúg a tetőről és a 1,15 meg az 1,05 panel közötti különbség pont szükséges, hogy kellő tetőfelület maradjon.
Biztosan nehéz, most terméket beszerezni, főleg az árak meg a szállítási idők miatt, ezt semennyire nem vonom kétségbe, de nem akarok 2 éves panelt extra profittal venni, mert az ugye rámegy... különben rég nem lenne készlet belőle. -
cOxeR
Ármester
Goodwe esetleg Solplanet inverter? - ezek is képbe kerültek, mert néhány cég csak ezt forgalmazza (Trina panelek mellett)
-
-
7Heads Drago
veterán
válasz snooze #27760 üzenetére
MVM
1x20A bővült 1x32A-ra. Bejárati ajtó mellett maradt minden.
Nekem azt mondták az okosok hogy akkor kerül ki az óra kerítésbe, ha a vezeték már kevés lenne és cserélni kellene. Mivel csak föld kábellel húznak már be. Amíg az bírja maradhat a falban az óra.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
senior tag
válasz 7Heads Drago #27771 üzenetére
Tisztában vagyok a méretekkel , ezért írtam, hogy a 450-esből 20 db, a 410-esből 21 db, a 400-asból pedig 24 db fér fel.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
llacee
őstag
Belekavarodtam ebbe az 50%-os támogatásba, ha van esetleg valakinek ideje kérnék egy kis segítséget:
Bruttó ár 3 000 189 Ft
Munkadíj 1 050 067 Ft
Anyagdíj 1 950 122 Ft
A teljes összeg felét kaphatom támogatásnak, akkor az 1,5m.
Ennek a fele lehet munkadíj és anyagköltség (750e).
1 050 067 - 750 000=300 000
1 950 122 - 750 000=1 200 000
Tehát megvan a fele.Viszont itthon nincs egyetértés az elszámolásban
A közlöny szerint a kisebbik összeg fele számolható el mindkét tételből, tehát
1 050 067/2=525 033 és akkor ez a munka és anyagdíjban is.
Ez összesen 1 050 067, ami nem 50% támogatás, hanem inkább 35%Melyik a jó számítás??
-
senki68
senior tag
válasz llacee #27775 üzenetére
"A közlöny szerint a kisebbik összeg fele számolható el mindkét tételből, tehát
1 050 067/2=525 033 és akkor ez a munka és anyagdíjban is."Mi van???
Én megcsináltattam, kaptam anyagról és munkáról külön számlát, a 2 számla összegének a felét visszakaptam.
Nem olyan bonyolult.Amúgy van topicja szakértókkel.
[link] -
llacee
őstag
Ok koszonom, mondtam h belekavarodtam :)
-
senior tag
Még egy dolog eszembe jutott. A tetőszerkezet biztosan elbírja az - esetemben - +~500 kg egyoldalú terhelést? Egyáltalán egy napelemes cég amikor kijön felmérni vizsgálja ezt? Vagy totál felesleges az aggodalmam?
-
edeleny
őstag
-
313313
addikt
válasz llacee #27775 üzenetére
Az megvan, hogy 450.000 huf/kW áron belül kell maradni? Mekkora rendszer, mert ha 6-os vagy alatta nem lesz jó, mert drága...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27769 üzenetére
Éretelemszerűen
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27771 üzenetére
Teljesen logikus, hogy ennyivel nagyobb Wp-s panelek, már nagyobb méretben vannak, ahogy voltak is régebben is.
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #27773 üzenetére
Vagy ha nem jön egy új rendelkezés, amit visszamenőleges alkotnak meg.
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Társasházban lakom. Kb 12 család van abban az épuletben. Akkor is kell a beleeggyezésük a napelem telepitésre a tetöre,ha csak magamnak akarom?
[ Szerkesztve ]
-
-
venom8888
őstag
Akkor felejtős, biztos van megalább 1 szarházi,aki nem akar másnak jót. Valami más alternativa nincs?
-
Tiédetis
senior tag
-
senior tag
válasz senki68 #27782 üzenetére
Huszon X éve ott van a házon, azóta azért volt már hó és nem lett baj. Közben beszéltem a tetőfedővel aki ~ 10 éve felújította, azt mondja ha 10x15, vagy 10x10 cm-es szarufák vannak akkor tuti nem lesz gond . 7,5 cm-esnél már kérdéses lenne…
[ Szerkesztve ]
-
tikshow
addikt
válasz venom8888 #27793 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a csatlakozáshoz elég a többségi beleegyezés egy közgyűlés keretében. Ha otthonfelújításit is akarsz, akkor az már macarás, mert ügyvéd előtti használati megállapodás kell a tető felületének kizárólagos használatáról. Tekintve, hogy 12 lakásos, ezért gondolom több emeletes és alattad is laknak, a használatit nem fogod tudni lepapírozni. Az órákhoz is valahogy le kell jutni, invertert is valahol el kell helyezni, nem lehet közös helységbe stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem