Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz tothbe #19746 üzenetére

    "Ergo a panel felőli oldalon biztosan nem folyik át a teljes string termelése" - de ezt hogy? Nem inkább az van, hogy úgy tekergeti a DC-DC konverziót, hogy átfolyjon de mivel a feszültség nem ugyanaz ezért a kettő szorzata (áram feszültség) alapján kijön a matek. Én inkább ezt tudom elképzelni.
    "konvertálásnál modulálja az áramot" - modulálja? Ezt hogy? Mi értelme? Nem arra gondolsz, hogy a más a feszültség áram kombináció az DC-DC konverter sztring felőli oldalán mint a panel oldalán.

    De tegyük fel van három panelod 10A és 40V. Ez egy sztringet hoz össze, 120V és 10A. Most az egyik panelod árnyékba kerül. Ha nem kapcsol be a bypass dióda akkor lesz két panel 40-40 volttal és 10A-el meg egy 40V és 8A. Ez ugye lehúzza a másik két panel áramát is azaz lesz 120V és 8A (ami mindenkin átmegy).
    Na hogy néz ez ki SE rendszer esetén? A Tigo típusú optimalizáló fogja és lecsökkenti a panel feszültségét 32V-ra a sztring oldalon, hogy annak felmenjen az árama 10A-re és akkor ugye a másik két paneled is újra 10V-on mennek. Tehát panel szinten ezek az értékek lesznek 40/10 a kettőn és 40/8 az egyiken, de az optimalizálók oldalán már 40/10 és 32/10 fog látszani.Tehát a sztring feszültséged kicsit leesik és 120 helyett 112 lesz, viszont az áram marad 10A.

    Ha jól értem az SE rendszer viszont kicsit másképp matekozik és próbálja a sztring feszültséget fixen tartani, ezért a másik kettő feszültségét megemeli a sztring oldalon, csökkentve a sztring áramát ezzel pedig azt tudja elérni, hogy az árnyékos panel sztring oldalán kisebb feszültség esést kell elérnie és maradhat a magasabb áram.

    Amúgy ez az amiben az SE többet tud egy Tigo vagy Huawei típusú optimalizálóknál, hogy tudja emelni is a feszültséget az opti sztring felőli oldalán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák