- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GSzORO
csendes tag
válasz kardkovacsi #17449 üzenetére
Szia,
A mostani ajánlat nem részletez ilyeneket, a címet adtam meg csupán.
2017. okt.-ben már kértem egy másik cégtől ajánlatot: nyeregtető, 35 fok, D-i fekvés (mondjuk, a ház K-Ny-i tájolású, délután 3-4-től éri telibe a tetőt), és akkor 3,5kW-os rendszer, rendszerveszteséget is figyelembevéve 3856kWh/év-re adtak ajánlatot. 13db 270W-os panellel kaptam (IBC Solar PolySol), Fronius Symo 3 inverterrel, tűzvédelmi kapcsolóval 1.9M Ft lett volna.
A mostani ajánlat nem adott meg anyag-munkadíj bontást, de a srác 80-20-ra mondta, vagyis 2,7M Ft lenne 18db 345W-os JA Solar panel + Huawei 6kW inverter, tehát 7kW-os rendszer.Azért 4 év alatt a fogyasztásunk sem emelkedett ekkorát... (jelenleg 3700kW az éves fogyasztásom, 4 klíma kerül fel augusztusban).
-
HunChris
senior tag
válasz GSzORO #17447 üzenetére
"4000-4400 kWh-t jósoltak per év"-ből én a termelésre gondoltam, nem a fogyasztásodra.
Ha van hová elfűteni, fűtést átalakítani, akkor amíg van szaldó, addig nagyon jó. Bruttó elszámolásnál sok a kérdőjel, de a téli fűtés napelemmel nem igazán kivitelezhető full zölden, amikor hatod annyi a termelés, mint nyáron.[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
Huawei inverterhez létezik vezetékes hálózati adapter?
-
GSzORO
csendes tag
válasz HunChris #17452 üzenetére
"4000-4400 kWh-t jósoltak per év"-ből én a termelésre gondoltam, nem a fogyasztásodra.
Ha van hová elfűteni, fűtést átalakítani, akkor amíg van szaldó, addig nagyon jó.Alapvetően nem vagyok pazarló. LED szinte mindenhol. Korszerűsítésre sincs szükség.
Szaldóban gondolkozom, + Otthonfelújítási támogatás, egyébként erősen felejtősnek érzem a témát esetemben. Klímával nem tudom kifűteni az egész házat, padlófűtés van, ami vagy megy szintenként, vagy nem, de ha megy, nyilván mindenhol.
Na, még futok egy kört az ajánlatadó céggel is, miért terveztem ekkora rendszert... -
kardkovacsi
senior tag
válasz GSzORO #17451 üzenetére
"A mostani ajánlat nem részletez ilyeneket, a címet adtam meg csupán. " - de nem neki kell részletezni hanem neked megnézni
Egyrészt pontosan mennyi a fogyasztásod éves szinten. Ezt a villanyszámlákból ki tudod deríteni.
A másik meg egy iránytű (telefonra is van) és pár beállítás a PV számoló oldalon és meg is van mekkora rendszer kell neked. Utána úgy kérsz ajánlatot, hogy X kWp-re kérem, pont. Akkor nem fognak neked akarni 2x akkora rendszert eladni. -
7Heads Drago
veterán
válasz GSzORO #17440 üzenetére
Kezdésnek a gps koordinátát állítsd beaztán lehet a többit is.
Nem kell sok adat hozzá. Illetvefontos hogy a szerelési helyzetnél állítsd át épületre mivel alapból nem ott van és 5%kal jobb eredményeket mutat.
Saját beállítások:[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 7Heads Drago #17458 üzenetére
Annyi kiegészítés az Azimuthoz, hogy dél a nulla pont és onnan kell nézni keletre (mínusz) és nyugatra (plusz) eltérést a délhez képest.
-
gabor9991
őstag
Ez csak nagyon durván megtippelve ad infót a várható termelésről egy nem túl nagy 4.125-ös rendszernél is, hiába állítom be az irányt/dőlést, a veszteséget is 14%-on hagytam.
Nálam tippelt májusra 542.98-et és lett [631.35] pedig volt felhős idő rendesen.
Júniusra 553.35-öt és lett [685.60]
3 hónap alatt lett több mint 900kwh plusszom[ Szerkesztve ]
-
HunChris
senior tag
válasz gabor9991 #17461 üzenetére
10% veszteséggel szoktak számolni, az előrejelzés pontossága nagyban függ az időjárástól.
Dőlésszögtől nyári termelésnél pl: a 25°-nál 606kWh május hónap 4,125 kwp-nél.
(most június sokunknak +25%-os volt, a kevés felhő miatt.)
Júni 27.én nem volt termelésed?[ Szerkesztve ]
-
GSzORO
csendes tag
Nos, újra nekifutottam: 4.5kW-os rendszert adtam meg, ill. úgy, ahogy írtátok, bár a tető dőlésszögét, meg az azimuth-ot passzolom, ez jött ki:
Még így is, ha jól látom, kb. 5MW-ot termelhetnék elméletileg évente.Ehhez, elég lenne 13 db 345 W-os panel? Saccperkb.
Ez szimpatikusabb, gondolom, ide kisebb inverter is kell, ami nem dobja meg a költségeket.Mit javasolsz?
-
válasz GSzORO #17464 üzenetére
Az azimutod 43 fok körül van. (Ha a DNY-i tetősíkra gondolsz.)
Ha a jelölt sorházról van szó, akkor a panelek elhelyezésénél gondot jelenthetnek az ablakok kutyaólai - ezek aztán szép árnyékot is tudnak vetni.
Először mindenképp megszámolnám a cserepeket, mekkora és hány darab panel fér el egyáltalán.Kérdés, mennyi energiát szeretnél lehozni. Inverterben vagy panelezésben gondolkodsz 4,5 kWp körül?
A topicban korábban elhangzottak alapján jó lenne tisztázni még az elején, a tető tényleg a tiéd-e, vagy az valamilyen társasházi közös rész-e.
A tej élet, erő, egészség.
-
GSzORO
csendes tag
válasz joghurt #17466 üzenetére
Szia!
Köszi az azimuth-ot, beírtam, és máris 4831kWh-ra csökkent az elméleti termelés.Nos, itt van a várható termelés vs várható fogyasztás, én az utolsó oszlopra, mint tartalék tekintenék.
Inverterben vagy panelezésben gondolkodsz 4,5 kWp körül?Ezt nem igazán vágom, gondolom inverter kell. De a 4.5kWp az megfelelne, több semmiképpen se kell.
A ház az enyém és a tető is (igaz, valóban sorház, de a tető nem közös tulajdon, sőt nem a klasszikus "társasház" ez, minden házszám független a mellette lévőktől.
-
Jovanny2
őstag
Ez is megvan:
"Tisztelt Antal János!
Társaságunkhoz érkezett megkeresésére válaszolva az alábbi tájékoztatást adjuk.
Tájékoztatjuk, hogy a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználási helyeknél
naptári éves leolvasást és elszámolást alkalmazunk. Mivel ’okos’ mérő került felszerelésre a
napelemes mérőnél, ezért van lehetőség a leolvasási dátum megváltoztatására bármely
hónap utolsó napjára. Kérésének megfelelően, így az éves leolvasás dátuma minden év április
utolsó napjára lett beállítva, így a következő leolvasásra 2022. április végén kerül sor, amikor
az elektronikus fogyasztásmérőn a betáplálás és fogyasztás mérőállások kiolvasása történik
meg, majd ezek alapján az elszámolást elkészítjük.
Ha a jövőben további kérdése, kérése merülne fel, akkor a gyorsabb ügyintézés érdekében
a h_tarifa.hmke@mvm.hu email címen jelezze munkatársaink felé."Elég rugalmasak szerencsére.
Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.
-
Bzsolti7
újonc
Sziasztok.
Ez a Fronius inverter tényleg ennyirre bonyolult? Szolgáltatót váltok, módosul a modem meg a jelszó. Erre a telepítő azt mondja neki kell átállítani kisszállási díj plussz munkadijjért. Röhej hogy a kifizetett inverteremhez a solarweben nem férek hozzá csak mint vendég. Ez lehúzás szagú nagyon. Csak a telepítő adhat magassabb jogot? Egy szaros jelszó meg egy név miatt nem nagyon akarnék megint fizetni.
Köszönöm -
alfi95
tag
Sziasztok. A rendszerem maxim 375 17db és huawei inverter 2000-5ktl. Sajnos a telepitő kb 3 héttel később adta az app-ot igy nem tudom hogy mennyit termelt naponta. Valhogy elő tudom keresni ? Illetve a Fusionsolar app beállitás és kezelésben tud valaki segíteni ? Köszönöm
-
pipo112
őstag
Szisztok! Napelem rendszer telepítés előtt állok. Érdeklődni szeretnék Szegeden melyik céget, válalkozást érdemes választani, és hogy később bővíthető legyen a rendszer mekkora inverterbe gondolkozzak? Jelenleg egy havi 12 ezres villany számla kiváltás a cél ebbe nagy fogyasztók bojler 120l lesz egy villany tüzhely aminek a sütölye is villany, plusz szokásos háztartásigépek. Előre is köszi a segítséget
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
kiliti
csendes tag
válasz 7Heads Drago #17437 üzenetére
Igen, ezekben a teljesítmény görbékben nem látszik jelentős eltérés. A feszültségek határozottabban jobbak az inverternek. A 6.28-ai leállás (ha alacsony fesz miatt volt), az így nem lenne. Így magasabb az inverter hatásfoka, de azt nem látod ilyen különböző napsütötte napokat összehasonlítva. Szerintem télhez közel lesz látványos különbség, hogy nem fog le-le állni az alacsony DC fesz. miatt. Mint korábban írtam, 3-5% lehet így a javulás, nehéz ezt látni a görbékből.
-
rokapet
tag
válasz alfi95 #17473 üzenetére
A telepítőnek kellett volna a rendszeredet regisztrálnia a FusionSolar-ba, meg neked adni egy belépési nevet és jelszót hozzá (amit az első login alkalmával meg kell változtatni).
Ha a telepítő a telepítés után azonmód regisztrálta a rendszeredet, akkor a FusionSolar-ban lesz visszamenőleges adat is. Az inverter amúgy tárolja az indulás óta megtermelt össz kWh-t, utolsó mentsvárnak...
-
alfi95
tag
válasz rokapet #17478 üzenetére
Amikor megkaptamna hozzáférést azt a napot látom, előtte semmit. Inverternél hol találom ? Köszi . Kicsit se vágom mit kell néznem meg mennyi a jo termelés, most 28kw volt a tegnapi napom. Az látható valahol hogy melyik panel termel és melyik nem ? Köszi
[ Szerkesztve ]
-
Ma délután nézegettük, hogy a sivatagi napsütésben az irodában miért termel alig a rendszer. Tudom, hogy elvileg alap (ha az ember kicsit jobban belegondol), de arra jöttünk rá, hogy az átlógó szomszéd fa egy teljes panelsor aljára egy keskeny árnyékot vet. Így hiába a SolarEdge, azokról a panelekről alig jön le valami: kb. harmada a termelés a többiekhez képest. Tanulságos.
(És egyike azon kevés esetnek, amikor valóban jól jön a panelenkénti monitorozás lehetősége.)Ha holnap nem sül oda a tojásunk a tető bádogozásához, jön a nyesőolló.
A tej élet, erő, egészség.
-
pipo112
őstag
lehet rossz kérdést tettem fel vagy csak rosszul . szeretném megtudni havi vsz 12k ehhez kaptam egy ajánlatot 3,2 es rendszer 3.0 fronius inverter qcells napelemek 1,65 m .
viszont későbbiekben szeretném bővíteni a rendszert elektromos fűtésűre még milyen per pillanat passz de valószínűleg levegős hőszivattyú lesz , erre azt tanácsolták akkor ide egy 6.0ás inverter kell . kell ekkora mert az árat rendesen meg dobja plusz ha valaki tudna nekem abban segíteni milyen rendszerbe agyaljak és mit érdemes választani ne fojtsa magába ,minden tanácsot szívesen veszek! köszi!Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
pipo112
őstag
válasz stickermajom #17482 üzenetére
belmagasság 210cm alap terület 44m2 hasznos a falak szigeteltek 10 centis grafitos lapokkal meleg víz bojler 120as
-
-
gorbep
senior tag
Jelenlegi rendszerem Fronius Symo 4.5-3-S + 15db LG mono 300W panel (2014-ből) Tájolás D 45°. A mostani elszámolást 2,5MWh mínusszal zártam. (7 év alatt több mint megduplázódott a fogyasztásom, klímák, téli klímás fűtés stb.... ezt a most építők okulására is írom!! ) Szeretném ezt a rendszert túlnapelemezni, de gondolom ilyen panelt szerezni Mission Impossible... valamint szintén D de teljesen függőleges tájolást tudnék könnyen felhelyezni a homlokzatra sajnos vonuló árnyékokkal. Gondolom 375W körüli paneleket lehet most hasonló méretben beszerezni, és Tigo optimalizálóval lehetne a stringhez sorba kötni.
Kérdés:
Ha jól sejtem a Tigo nem alkalmas magasabb teljesítmény kezelésére, mivel belül talán Buck konverter kapcsolású, azaz a feszültséget csak csökkenteni tudja, növelni nem... azaz ilyen (+os) inhomogenitás illesztésére nem alkalmas.Ha rosszul sejtem, és Buck-Boost konverter van benne, az az MPPT szempontjából jó lenne, de akkor mekkora feszültséget kell figyelembe venni a string méretezéséhez? A jelenlegi string -20C°-on kb 666V, ha jól saccolom. Hány panellel lenne még bővíthető?
Jól sejtem, hogy egyszerűen a DC túlfesz védelmi dobozban egyszerűen csak sorba kellene kötni a kiegészítést a jelenlegi stringgel?
A teljes string Tigo-zása nem opció, annyira nem bízom az optikban, hogy a tetőn lévő stringet tele rakjam vele ( mivel nem vagyok ács, a zóna közepén lévő opti csere rémálmát kihagynám, ha lehet... ), de a kiegészítés szerencsére jól hozzáférhető, ha kell, ott röptében is tudnám cserélni.
A jelenlegi string a tetőn nem bővíthető városképi bejelentési eljárás okán (anno ezt is alig bírtam kiharcolni).
Másik opció NY-i tájolással földre telepített rendszer, bár EV-ben gondolkodva azt sem fogom tudni később elkerülni (bár oda elvinni a tápot nem lesz kis mutatvány)
Minden javaslatot megköszönök, akkor is ha elsőre vadnak tűnik... gondolom ez egy általános probléma manapság, hogy tudunk egy öregecske stringet mai korszerűbb panelekkel bővíteni 1 MPPT esetén inverter csere és engedélyeztetés nélkül.
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
rokapet
tag
válasz alfi95 #17479 üzenetére
Az inverternek van egy saját wifi hotspot-ja (sun2000-<sorozatszám>) meg egy app (sun2000, legalábbis IOS-en ez a neve). Az app-ban leolvasod az inverter oldaláról a QR-kódot, megadod a választott user account jelszavát (gyári default 00000a, vagy a telepítőd megváltoztatta és akkor ő tudja), és akkor az app-ban látod az inverter adatait, de sajna nem emlékszem hogy csak az aktuálisakat, vagy visszamenőlegesen is. Amúgy a telefon megjegyzi ezt a wifi hotspot-ot, és megvan az a kellemetlen szokása, hogy az inverter közelében simán átvált rá, utána meg pislog hogy nincs rajta keresztül net... Úgyhogy ezt addig érdemes használni, amíg az invertered nincs összelőve a ház wifi-jével, utána érdemes törölni.
Termelés: Ha jól számolom, 6.375 kWp paneled van egy olyan inverterhez, ami max. 5.5kWp-t tud. Nem írtad hogy mennyire vannak tagoltan elhelyezve vagy esetleg árnyékban a paneljeid, így nem nagyon lehet mit mondani a 28kWh napi termelésre, így csak a magam rendszeréhez tudom hasonlítani. Nálam ezekben a piszok meleg napokban a 3.2kWp-s rendszer (árnyék nincs, irány ~205 fok) tud napi 20-22kWh-t, felhősebb időben inkább csak max. napi 15kWh-t.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz gorbep #17487 üzenetére
Ahogy én olvastam a Tigo az árammal játszik, vagyis a többlet áramot képes magán átengedni. Az egy működőképes opció lehet, hogy keresel olyan panelokat, már ha van, amiknek az áram hasonló a tiédhez és csak a feszültsége magasabb. Akkor talán működne, Tigo nélkül is.
A mostaniak két sztringen vannak vagy egyen? Ha egy akkor esetleg mehet egy másik sztring csak az meg már lehet túl sok lenne.
Ha nem lehet település képet változtatni hova tennéd a plusz panelokat? Földre? -
gygalilei
tag
válasz HunChris #17429 üzenetére
"Ha tudod, publicra oszt meg az SE oldalad, úgy rá tudunk nézni a műszerfal és elrendezésre is. Ha nem, akkor írd meg a tető dőlésszöget, azimutot, panel típust, stringet, dc/ac feszről, teljesítényről grafikont."
Tessék: https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=Aba#/dashboard
Az elrendezés még nincs meg, de pontosan keletin van 11db 375W-os panel, a nyugatin 13 db 375W. Össz : 9kwp Az adatlapon rosszul van leírva, ott 8,14. Köszönöm.
-
pipo112
őstag
válasz stickermajom #17488 üzenetére
Jelenleg cserépkályha évi 25 mázsa fa max a fűtés igény
-
axioma
veterán
válasz stickermajom #17488 üzenetére
Bocs, de szerintem nagyon nem jo a futest attereltetni elektromosra. Az atmeneti idoszakban me'g hagyja am, de a te'li fofutest szerintem hiba. Kiveve ha ket gyertya is kifuti a lakast...
-
stickermajom
addikt
válasz pipo112 #17492 üzenetére
Nem tudom milyen fa, de gondolom 2-3kWh/kg a fűtőértéke, akkor az 5000-7500kWh/év. 44m2-re az nem kevés. Gondolom egy klíma kifűtené 2000-2500kWh-ból, szóval a 6kWp-s rendszer akár még jó is lehet, de a ház szigetelésén is lehetne javítani még.
Ezek szigorúan szakbarbár
számításoksaccolások, én csináltatnék egy energetikai felmérést bármiféle fűtéskorszerűsítés előtt.[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz axioma #17494 üzenetére
Ha van vizes padló(vagy felület)fűtés, akkor egy hőszivattyúval már nincs gond.
Főleg ha eddig fa volt és arról áll át erre. Egy meglévő gázfűtésnél már más a kérdés, ha a kazáncsere nem jár abnormálisan magas "mellék"-költségekkel például egy kéménybélelés kapcsán (mert a közös használatú kéménybe több kondenzációs kazánt már nem lehet bekötni).Ahány extrém hideg nap manapság egy évben van, egy kétfokozatú kompresszoros levegő-víz hőszivattyúban sem fog sokat menni a fűtőszál.
-
axioma
veterán
válasz stickermajom #17495 üzenetére
Egyeni szinten nincs. De erdemi elony sincs. Sot, hatrany hogy kozos hibaok lesz tole. Ossztarsadalmi hatrany viszont van. Szoval szerintem:
1. atlag felett szigetelni 2. energiat homennyisegkent ta'rolni 3. barmilyen aramos megoldas -
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Huawei inverter hőmérsékletét appon keresztül lehet látni vagy webes felületen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- PlayStation 5
- Elektromos autók - motorok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Synology NAS
- Ford topik
- Spórolós topik
- Interactive Brokers társalgó
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest