Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Diák66

    őstag

    válasz Lauda #73573 üzenetére

    Előre is elnézést, de hosszú, így görgess tovább, ha nem érdekes számodra a fórumtárs kérdésére adott válaszom.

    Nem titok, Telekom Gigaerős korlátlan net okosvilág + mobil s 12790 Ft/hó (márciustól + 14%-os áremeléssel olyan 14 600 Ft). Így van korlátlan internetem a telefonon, az otthoni routerben (normális vezetékes optikai net hiányában ADSL pótló) PC/Laptopra/Smart TV/Yamaha Stereo erősítő netes rádióra és még egy multi SIM, ami majd várhatóan év közepén egy okosórába fog menni.

    Vodafone routerbe 7990 + telefonra 3810/6540 (11800/14530) és a leendő okosórába még nincs SIM. Yettel nagyon hasonló, 7990 + 4490/6990 (12480/14980), okosórába szintén nincs SIM.

    Tudom lennének flottás és nem publikus tarifacsomagok, megtartósak stb..... de azokból nagyjából elegem is volt. Nem fogok flották után futkosni és kibogozni melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, kié lenne a "szám tulajdona", milyen problémával kell a flottához fordulni, milyenben segít a szolgáltató stb....

    Eszközeim vannak, a tavaly Telenor/Yettel-től vásárolt Huawei B818 router még bírja (Bridge módban, wifi router mögött) és kártyafüggetlen, telefonból 2 van (szintén függetlenek). Samsug A52s 5G-ben a céges SIM-em figyel, az (2 éves) Oneplus 8T-ben meg a saját előfizetés fog. Mindegyik eszköztől azt várom, hogy még 2 évig üzembiztosan tegye a dolgát. (remélem így is lesz).

    Az elérhető sebesség annyira nem releváns, bár 5G képesek a SIM-ek elvileg. (csak mobilok tudják az 5G-t, de ez nem is lesz másként, valamint ide falura nem is mostanában fog elérni a valódi 5G).

    Hálózatot tekintve a falumban a Telekomnak van B20 4G (Yettel féle közös), a Yettelnek B8/B20/B28, de mivel a routerem az alacsony frekvenciákon nem képes CA-ra, így csak egy bandot használt. Öröm volt, amikor átállt 900 MHz-re 4G-n. (10-15 megabit lefelé) Így a router eddig is B20 only-ban volt, most legalább maradhat majd AUTO-ban. Auto sávválasztásnál Yeti esetében amúgy is hajlamos volt a 4 km-re lévő B1, vagy B3-ra CA nélkül csatlakozni még vacakabb sebesség elérése érdekében.

    Vodafone hálózatát tekintve pedig itt a Bakonyban eddig elég gyenge volt a 4G (fél éve nálunk nem is volt még), az utóbbi hónapokban fejlesztgettek, de nem lett valami acélos. Az LTE nálunk valahogy így is csak 15-20 megabit lefelé.

    Nem mondhatom, hogy nem voltam hűséges, mert a COVID óta (meg előtte is) mindent megtettem és a legjobbat hoztam ki abból, amit lehetett. (mobilinternet antenna, jobb router stb...) De a 3G a COVID idején vált borzasztóan kevéssé és minden tekintetben szükségem lett volna normális internetre. Amikor a covidtól szenvedtem a netflix nem ment (pedig eddig életemben 2x fizettem rá elő eddig és akkor nagyon hasznos lett volna) és mikor online kellett volna tanulnom. Na akkor se volt igazán hasznomra a Vodafone. Az utóbbi egy évben szerencsére nekem annyi problémám nem volt velük, mint másoknak (talán 3 hónapig nem volt számla, de helyesen lett kiállítva végül). Ahogy írtam azóta lett 4G, de mégse az igazi. Márpedig szeptembertől remélhetőleg ismét hasznomra lesz egy stabil net.

    Úgyhogy ezért a búcsú, na meg ugye ez már nem Vodafone, hanem valami más.......

    Köszönöm, ha maradhat.

Új hozzászólás Aktív témák