Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fooler89

    őstag

    válasz eboostr #19803 üzenetére

    Ohh van még egy.

    A évzárás napján felhívnak, hogy nem-e segítenék az egyik tagintézmény rendszergazdájának, mivel le kell zárni a tanulókat de egész nap nem elérhető az ekréta és csak náluk nem. Oksa, mondom hívjon fel a kolléga és közben megyek arra felé. Tegnap esti sörözés plusz angol dolgozat péntek délutánra tervezve, nem voltam toppon. Jól van elmegyek, nem nagy kitérő. Elmondja, hogy szerinte feltörték a hálózatát mert itt nagyon okosok a tanárok és nagyon értenek hozzá. Persze magamban nagy nevetés. Na a gond, hogy nincs e-kréta. Mondom jó akkor a telefont hagyjuk majd élőben. Persze, végig jó pofizás, kapom a tanácsot a vírusirtókról meg a Ccleanerről, mutatja a fix ip hálózatát amit szép színes excelben vezet. Szuper egyre biztosabb vagyok, hogy én itt nem fogok tudni segíteni. Na rákérdeztem, hogy most fent áll a hiba? Nem. De nézzem meg az opnsense-t ott a csúnya grafikonon blokkol a cucc. Nekem órám van, inkább egy hétfői alkalommal megvizsgáljuk a dolgot.
    Eljön a hétfő, mondom nézzük át ezt az egész hálózatot. Mutatja, hogy neki van egy scriptje amivel meg tudja nézni az opnsense-t. Oksa, csináld. Nem látok semmit a logokban, de tényleg semmit. Na elkezdtük az alapoktól, hálózat felderítése eszközök minden egyebet. Lássuk már valami furcsát. Az egyik mikrotik AP-n a diákok feltörték és elállították a SSID-t. Szívás, de más a jelszó mindenhez? Igen. Capsman? Az mi? Jó! Szupi. Nézzük meg fizikálisan a dolgokat közben agyalok, hogy mi a baj? Nagy storys a csávó néha már a légzésemet is zavarta. Elmondta, hogy az opnsenset azt nem ő állította be, hanem egy tanár :Y Innentől elég furcsa a story mert nem nehéz úgy feltörni valamit amit te csináltál :DDD Jó mondom, tényleg nem láttam azon semmit, rákérdezek, hogy akkor most hol van a modem? Menjünk fel a Server Roomba. Oksa, régi raktárszoba a másodikon ahol van egy kis ablak ami nyitva van és közvetlenül alatta a gépek plusz közvetlen mellette a légkondi :F Kérdem mióta megy így a légkondi? Egy éve. Áhh ilyet veszek én is, mert nyitott ablaknál működik egy éve az csak jó lehet. Hát az ablak csak a levegő miatt van nyitva. (amúgy megfulladnának a szerverek?) oksa na nézzük! Meséli, hogy ő neki mennyi idejébe került, hogy feltérképezze a hálózatot meg stb. Mondom értem, de most inkább mutogasd meg a kábeleket, hogy mennek? Hát modem -> a sulinetes routerbe és onnan megy minden szanaszét. És a opnsense? hát az lóg egy porton. Mondom és mi az alapértelmezett átjáró? Hát a sulinet router. Ecsém. akkor kérdezz rá náluk, hogy ők látnak valamit és ha nem akkor inkább emailbe zavarj!

    Emailben megkaptuk a választ, hogy központi hiba miatt nem ment náluk az ekréta. Azóta is kedvelem a sulinetes skacokat.

    Megjegyzés: Tudom nagyon csúnyán írok :(

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák