Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Calibos #3833 üzenetére

    Hát történet az van.

    Egyszer hajdanán a Kingmax kihozta a 667MHz-es moduljait. Mindenkinek tetszett, mert sokszor alapfeszen vitték akár 750-800MHz-et is mindenféle feszültségemelés és stabilitási gond nélkül. El is terjedt hetedhét (=az egész) országban, hogy Kingmax milyen jó tuningos RAM-okat gyárt.

    Ezekután Kingmax gondolt egyet: ''Mi lenne, ha 800MHz-es modulokat is kihoznánk?'' - A gondolatot terv, majd tett követte, kijöttek a 800MHz-es Kingmax modulok. A nép éljenezte, hisz ha a 667-es ennyit tudott, akkor mit fog tudni majd a 800-as..?! Csalódniuk kellett, hiszen a chipek alapfeszen olyan 830 körül megálltak, és nem nagyon szerették a magasabb órajelet, ami folyamatosan intenzívebb munkára fogják őket. Bár nem szabad elítélni a kedves chipeket, hisz manapság ki szeret dolgozni? Ezen felül adódtak már kisebb kompatibilitási gondok. Egyes lap-modul párosok esetén csak 1-2 tizeddel magasabb feszültségen volt stabil a rendszer, de ''Ez van, ezt kell szeretni.'' - gondolták az emberek.

    De Kingmax nem állt meg, hiszen a divattal haladni kell. Kijöttek a gyári specifikáció szerint 1066MHz-et tudó modulok. Ezek nem kompatibilisek egyetlen egy kivétellel (Gigabyte P965 chipsetű lapjai) egyik P965 és X975 chipsetű lappal sem (nvidiáról nem tudok nyilatkozni), egyszerűen el sem indulnak bennük. Jó - gondolja az ember -, akkor meg kell nézni a RAM kompatibilitási listáját. Keresgél-keresgél... Nagy nehezen rátalál. Egyetlen egy lap szerepel rajta (Gigabyte 965P-S3), emberünk csak néz.
    Egyébként azóta Kingmax honlapra kikerült egy kereső, ami alaplap szerint megmutatja, hogy melyik Kingmax modulokat lehet belerakni kódszám alapján. Ez nem tartalmazza a 1066MHz - 965P-S3 párosítást.
    Mindegy, beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha elindul egyáltalán egy 1066MHz-es modult tartalmazó rendszer. Néhány esetben feszültségemeléssel (2.1V + X) sem lehet a modult 1020-1040MHz-nél magasabb órajelen járatni. Ha pedig viszi nagy nehezen az 1066MHz-et 5-5-5-16 késleltetés mellett (általában ehhez az MCH feszültségét is meg kell emelni 0.1V-al, hogy a rendszer stabil maradjon .::. a gyári specifikáció szerint meg 5-5-5-15 kellene, hogy legyen az késleltetés), 1080-on meg is áll, egy tapottat sem lehet tovább emelni sem a modul, sem a MCH feszültségének emelésével.

    Ha ezt egy gyártó meg meri tenni, és a nevét ráírni, akkor engedtessék meg, hogy én személy szerint ne tartsam komolynak vagy megbízhatónak az adott termék előállítóját más termékei terén sem...

    [Szerkesztve]

    Skynet is real. It's called Google.

Új hozzászólás Aktív témák