Hirdetés

Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz DomTom #4643 üzenetére

    A kitobiban jeletős eltérések vannak. Nem csak a kitobik képminőségében, hanem felépítési minőségében is, sőt elsősorban abban.
    Az A200 18-70-es kitobiját én A100-on néztem de iszonyat műanyag érzete volt az egész obinak, sajnos. Ezen kívül a D60 18-55 IS-ének és a A200 18-70-esének nincs igazi fókuszgyűrűje csak ilyen miliméter vastag (akarom mondani miliméter vékony) kis akármi az obi elején, ha szeretsz manuálisan fókuszálni, akkor nagyon felejtős. A D80 17-80-asánál vagy 18-135-ösénél meg máshogy van elrendezve a fókusz/zoomgyűrű, mint egy Pentax obin, hogy neked melyik tetszik jobban, melyik esik kézre, ha egyáltalán számít és érzel különbséget, azt csak te tudhatod, úgy, hogy megnézed.
    Aztán igények, igények, igények, na meg későbbi tervek és pénztárca. Meddig akarsz ellenni a kitobikkal? Ha sokáig akkor milyen átfogás kéne, meg mennyire kell stabilizátor? A D60 kitobijában van lencsetag elmozdulásán alapuló stabi, a K10D-ben meg az A200-ban meg a vázban, CCD elmozdításon alapuló stabi van.
    Ezen kívül képminőségben is van a kitobik között is minőségi eltérés.
    Aztán későbbiekben milyen kiegészítőket akarsz venni, azok melyik márkánál milyen árban és milyen minőségben állnak rendelkezésre.
    Ezek a dolgok határozzák meg igazán azt, hogy milyen gépet érdemes venni, nem az, hogy most egy tesztben 7,5-öt vagy 8,5-öt adtak képminőségre, mert a szenzor úgyis remekül azt fogja látni, amit az obi rárajzol, ISO 800-on meg felette perszelehetnek különbségek, ezt érdemes megnézni, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az userek nagy része ilyen magas érzékenységen képeiknek nagyon kis százalékát készítik csak el, nem ez az elsődleges beállítás, amivel össze-vissza kattogtat az ember - általában, persze ez felhasználásfüggő -> megint egyéni igények.

    JPG-ben van különbség a gépek között, más JPG feldolgozási algoritmusokat használnak. A Nikon nagyon jó JPG feldolgozást tett a D80-ba és a D60-ba is úgy sejtem, a Sonyéról nem tudok nyilatkozni, a K10D viszont RAW-ban mutatja meg igazán a tudását. Bár hozzáteszem, hogy személy szerint nem volt semmi bajom a JPG-ivel sem, jobban fel van fújva a butított JPG nála, mint amennyire valóságban érződik.

Aktív témák