- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple asztali gépek
- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- TCL LCD és LED TV-k
- Autóhifi
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
mármint ezt kell az előbb mondott megoldással rögzíteni
szép természetes hatású - nyilván mert közvetlen a természetből van ( : - és tényleg tartós felületkezeléssel, extraként lazúrral kb bármilyen színt lehet neki adni
kertbe én műanyag alapú dolgot akkor raknék ha nagyon muszáj_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Szilágyi84
senior tag
válasz justmemory #4149 üzenetére
Nekem is volt egy hosszú bonsaios időszakom pár évig . A beltériek amit nyáron kirakunk elég érzékenyek meg amúgyis a kültériekre is oda kell figyelni , de érdemes kimondott bonsai földbe barnás kis bogyó szemcsék a jobb szellőzés a gyökereknek és a víz miatt is. Érden van egy nagyobb bonsai kertészet érdemes meglátogatni vásárlás nélkül is csak körbe nézni , mert iszonyat gyönyörű fák vannak és rengeteg, mondjuk árak is akad sok százezres sőt még drágább is olyan amiket csak youtube videókban látni.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz lemmy71 #4134 üzenetére
Kurvaélet. Megpermeteztem a kis barackfát Mospilannal (tele volt a levelek alja zöld tetűvel - a kertészetnek is a kurvaanyját, hogy így árulják), erre 2 óra múlva elered az eső...
Mondjuk csak 5 percig esett. Szted felszívódhatott valami?[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
lemmy71
őstag
Egy kicsit finomabban
Ha nem volt áztató eső akkor jó lehet, de csütörtöktől már javul az idő és meglehet ismételni a permetezést.
Itt (dél békésben) most száz ágra süt a nap és rettenetesen fúj a szél, szóval holnapra már jó idő lesz
Az pedig nem a kertész hibája hogy letetvesedett, egyik napról a másikra megjelenhet a tetű. De úgy emlékszem hogy a kereskedésekben a konténeres facsemetéket, nem is lehet vegyszerezetten árulni, csak ha rendelkeznek növényvédelmi szakvizsgával (zöld könyvel)
Amúgy meg a legjobb telepítési idő a lombhullatótoknál, a késő ősz november -
Dorian
félisten
válasz lemmy71 #4155 üzenetére
Közben utánaolvastam, valószínűleg rosszul is csináltam, mert a kis 1 l-es kézim spriccelésre és nem permetre volt állítva. Na majd 1,5 hét múlva újrafújom.
Én úgy tudom, hogy konténeres fát jobb mostanában ültetni, mert így télre meg tud erősödni a gyökere. Vízigénnyel nem lesz probléma, füves területen áll, a locsolórendszer intézni
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Rive
veterán
Én úgy tudom, hogy konténeres fát jobb mostanában ültetni, mert így télre meg tud erősödni a gyökere.
Nem. A gyökerek számára a tél jellemzően nem gond, a nyár viszont annál inkább. Jobb ősszel ültetni. Télen, amíg a föld fölötti rész pihen, a gyökér nyugodtan, hajtás nélkül bele tud kapaszkodni a talajba.
Új ültetésű fának amúgy nem csak a talajnedvesség kell. Ha száraz az idő, akkor kellhet párásítás is.Konténeres fákat végülis lehet bármikor, hiszen (a szabadgyökerűvel ellentétben) van valamennyi gyökérzet ami a földet markolja és tud vizet/tápanyagot szívni, de annak is mindenképpen jobb az őszi ültetés.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Orlin
addikt
"A frissen telepített fű nyírását nem szabad elhanyagolni. Addig várjunk, míg a fű 60-70 % -a eléri a 8-10 cm-es átlagmagasságot és már neki is kell fogni a munkának. Egynapos öntözési szünet beiktatása után éles késű fűnyíróval elsőre kb. 5-6 cm magasra nyírjuk le a zsenge fűszálú gyepállományt."
Ez mennyire helytálló?Lassan eléri majd a nem régen vetett füvem a a 10 cm-et,bár ahogy nézem van még sok kisebb fűszál is.
Köszi.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Chaser
legenda
mennyi ideje nőnek?
amikor mi vetettük ilyen 2-3 hetes intervallumot írtak, mondtak kertészetekben
de nagyon gyorsan nőtt a fű, biztos nem vártunk addig
gyökerek legyenek elég erősek hogy ne tépje ki a fűnyíró, de még túl nagy ne legyen a fű, mert ha meghajlik esélyesen jobban megtépi a fűnyíró_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Orlin
addikt
Április 20 körül,szóval egy hónapja kb.
Most méregettem.
Van ahol 10 cm,de vannak bőven kisebb fűszálak is.
Majd akkor csak az egy harmadát kell vágni,azt olvastam.
Meg talán a csomagoláson is ezt írták.
A több fűnyírás miért befolyásolja a sűrűséget?
"A megfelelő sűrűségű és mértékű fűnyírással elősegítheti a pázsit sűrűsödését. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, tavasszal és ősszel legalább hetente egyszer célszerű lenyírnia."[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Chaser
legenda
nyilván a nagyobbokhoz kell viszonyítanod, ha már sok van lehet nyírni, mire a ksebbek beérik már túl nagyok lesznek
azért kell sűrűn nyírni, mert így "működik"
ahogy sok növény, rózsa is tud egész évben virágot hozni sok növénnyel egytemben - persze tél kivételével -, de ahhoz rendszeresen és megfelelően gondozni kell
heti egyszer lenyírod az oké, talán a 6 naponta nyírás még jobb, de abba könnyebb beleveszni ( : mint pl minden héten szombaton vagy vasárnap heti egyszer
ha túl kicsire vágod megölöd, ha túl nagyra akkor is hosszabb távon, de rájössz hamar
megfelelő fűtrágya sem árt - ne kérdezd mi, rég volt, kiestem belőle -, ha ültetéskor nem adtál neki
a megfelelő öntözés is ugyanilyen fontos
de ha mindent jól csinálsz és nem akarod összecsapni - és persze ha megfelelő minőségű és összetételű keveréket vetettél -, akkor filmekbeli füved/pázsitod is lehet
mondjuk az egész alapja a megfelelő keverék, na azzal sok kört szaladtam kb mi legyen és melyik gyártótólszerk:
levegőztetni sem árt néha, ha rákeresel megtalálod mit jelent - gyepszellőztetés talán a neve -
és tavasztól őszig legalább heti egy nyírás javallott, nyáron is
és mikor öntözöd nem kell félteni, én adtam neki alaposan, 1-2 órát is ment az esőztető nyáron korán, de volt hogy heti többször
célszerűbb korán öntözni, így a felesleges víz nagyja elpárolog, esti öntözéskor hajlamosabbak megtelepedni pl gombák, mert "befülled" a talaj[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
justmemory
senior tag
Ha kb. ⅔-a 10 cm vagy több, nyírhatod, igen, baja nem lesz, sőt. Eleinte javaslom, hogy 3-4 naponta nyugodtan nyírd meg; az ⅓-ánál többet egyszerre ne vágj belőle, és - ahogyan Chaser is javasolta - trágyázd megfelelően. A végső magasság az enyémnél olyan 6-7 cm között van. Amit lenyírsz, szedd össze, ne hagyd rajta. Öntözni 35 °C felett kell csak naponta, különben nem megy elég mélyre a gyökér és nem fogja bírni a szárazságot. Minél nagyobb a kánikula/tűző nap, annál hosszabbra kell hagyni nyíráskor.
[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #4153 üzenetére
Köszönöm a tippet; Érd ugyan messze van tőlünk, de ha arra járok egyszer, megkeresem
Ja, hát sajnos nem volt itthon kimondott bonsai földem; agyaggranulátumot törtem össze jó apróra és kevertem össze virágfölddel, meglátjuk beválik-e--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
lemmy71
őstag
Nem láttad amikor permeteztél hogy úgy hord mint egy vízipisztoly
Szerintem csináld meg a hétvége felé újból, de tegyél hozzá egy kis gombaölőt (Dithane -t. 1 liter vízhez egy kis kávéskanál)
Más pedig ahogy Rive fórumtárs is írta, ősz végén télen a fák nyugalmi állapotban vannak és így tavaszra teljesen beiszaposodik a gyökérzet körül a föld és így tavasszal jobb az esély a megfakadásra. Én kerülöm a konténeres növényeket, néha néha egy egy örökzöldet ültetek, de azt is csak olyat ami hatalmas földlabdában van. Ezek a "zacskós" gyökeres kis fák engem mindig elkeserítenek. Az őszi ültetés aminek én metszem a gyökérzetét talpra az sokkal hamarabb termőre fordul a konténeressel szemben -
Chaser
legenda
válasz lemmy71 #4165 üzenetére
biztosan jobb az őszi ültetés, de gyáltalán nem gond kb bármikor év közben mikor fagy mentes időszak van, nagyobb odafigyelést igényel
ha metszed a gyökereket akkor iskolázod, úgy meg nyilván jobb
amiket töbször iskoláznak drágábbak is jóval mint a "szűz" verziók
anno én magról "ültettem" kölyökkoromban egy barackfát - kib@sztam az ablakon a magot :d -, kikelt, fa lett belőle, jövőre már volt rajta barack
pedig így "ültetve" elég esélytelen ennyire gyorsan, de megoldotta - nyilván szerette a helyét -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Dorian
félisten
"Én úgy tudom, hogy konténeres fát jobb mostanában ültetni, mert így télre meg tud erősödni a gyökere"
Ezt nem én találtam ki (mert nem értek hozzá, ezért nem is akarok vitatkozni ezzel), de 3 különböző kertész is ugyanezt mondta. Persze konténeresről van most szó.
Amit tudtam, megtettem ültetéskor. Eleve nem kicsi földlabdában volt a fa, hanem legalább 20, de inkább 30 l-es vödörben. Ennél még nagyobb gödröt ástam, lefelé egészen az agyagos rétegig, az oldalait, alját fellazítottam, kapott trágyát, a gyökerei szélét-alját kicsit megtépkedtem-megvagdostam, hogy kijöjjön a vödör-formából, és jól beiszapoltam. Most már a sors kezében vanKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz lemmy71 #4165 üzenetére
Nem gondoltam, h probléma. Aztán mialatt az eső épp mosta le az egészet, olvastam egy cikket a permetezésről
A többi fát a kertész 1 hete megpermetezte rovar + gombaölő kombóval, azt mondta,h 3 hét után lehet újra, ha szükséges. Most hétvégén nem leszek itthon, így akkor már várok még egy hetet, és az összes fát megfújom egyszerre, újra Dithane + Mospilan kombóval.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
vamzi
senior tag
Sziasztok,
Tervezünk ültetni 42 méter hosszan Leyland-Ciprust 80 centiméteres tőközzel. Hálózati vízről tervezzük locsolni csepegtetővel. A locsolást szeretnénk, ha egy automatika végezné egy előre beállított ütemezés alapján.
Miket kellene beszereznem? Felcsaptam az első öntözős webshopot, de ott megrekedtem, hogy létezik csepegtető cső meg csepegtető szalag nem kicsi árkülönbséggel.
Mire van szükségem?
Ezeket gyűjtöttem eddig ki:
vezérlő:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/hunter-vezerlok/3469-hunter-eco-logic-vezerl-4-zonas-belteri.htmlmágnesszelep:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/hunter-magnesszelepek/2837-hunter-pgv-101-1-kk-magnesszelep.htmlVezérlőkábel:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/vezerlok-kiegeszitoi/7284-vezerlokabel-ysly-5x1mm2.htmlcsepegtető cső DN20/75cm/100m: nyílván nem közvetlen a tövénél lesz a
lyuk, de eláztatja annyira a talajt, hogy megfelelő legyen:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/csepegteto-csovek/7896-dynomac-pc-dn20mm-75cm-2-lh-100-m-nyomas-kompenzalt-csepegteto-csofoeld-ala-is-fektetheto105ftm.htmlehhez záró, indító idomok:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/192-csatlakozo-idomok-dn20-csepegteto-csovekheza slaghoz csatlakozók:
https://www.ontozeswebaruhaz.hu/219-tomlocsatlakozokKöszi.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
Lehet rendelni, de nem mindegyik kereskedő tud elküldeni bizonyos vegyszereket a veszélyes árukra vonatkozó rendeletek miatt. Amúgy én azt csak pl. -nak linkeltem az anyag miatt, szószár egyszerűbb elballagni a helyi gazdaboltba és ott olcsón postaköltség nélkül megkapod az anyagot, ráadásul még szóbeli instrukciót is kapsz a vegyszerekhez
-
lemmy71
őstag
Ebben nagyon tévedsz és nem olvastad figyelmesen el a posztokat Azért jobb az őszi ültetés mert akkor nyugalmi állapotban vannak a lombhullatók Az örökzöldeket (ciprus, fenyő, tuja stb.) szokás tavasszal ültetni. A talpra metszésnek semmi köze az iskolázáshoz, azért metsszük talpra hogy tavasszal erősebb és dúsabb gyökérzetet hozzon a növény, így nagyobb a tápanyag felvétel ami serkenti a növekedést.
-
Gyick
őstag
Még egy kérdésem lenne:
Egy [llyen] köresöztetőt ki tud-e hajtani egy kerti szivattyú ami papiron 3.6 bar-t ír?Meg hogy ez a fajta alkalmas-e veteményes öntözésére? -
Chaser
legenda
válasz lemmy71 #4173 üzenetére
az tiszta
ezzel együtt épp elég lombhullatót láttam nyáron ültetni és köszönik jól vannak attól független biztos megfelelőbb az őszi ültetés
talpra vágás alatt ha azt érted valamennyire lemetszed a gyökereit akkor iskolázod, ha nem azt értetted rajta akkor nem tudom mit ( :
örökzöldeket meg nyár közepén is ültettem, nem olvastam, megoldották
sok víz kell nekik, nem csepegtetős móka, az sokszor meleg nyáron kevéske egy üj ütetésű növénynek
örökzöldből több lomlevelűt is ültettem, nekik sem volt gondjuk nyári ültetéssel_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
inf3rno
nagyúr
-
Mika1227
őstag
Sövényvágóm nem vág megakad, megáll vágás közben. Élezés javít ezen? El is tekeredett egy kicsit a két lap az elején. Helyre lehet hozni?
A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé!!! Még az is sok!!!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Mika1227 #4183 üzenetére
Semmiképp ne járasd így, mert csak még jobban tönkremegy. Ha mákod van, akkor csak a lapok görbültek el, és a fogaskerekek még nem mentek szét vagy égett le a motor. A lapokat elvileg ki lehet egyengetni, ha van olyan ismerősöd, de minden ilyen akciótól puhulnak és még könnyebben görbülnek el. Valszeg ugyanazt csináltad, mint én is, hogy túl vastagot vágtál vele. Én már nem veszek ilyen gépeket, inkább levágom ollóval a bokrokat, mert csak kidobott pénz. Inkább levél és nagyon vékony gallyak vágására jók ezek.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #4182 üzenetére
Nekem 30-ból lett 2 ilyen, de azoknak letéptem a fejét (sziklevelét), amikor a mag héját próbáltam leszedni róluk. Valami csoda folytán még ezt is túlélték és csak a növekedésük esett vissza.
Buliban hasznos! =]
-
Orlin
addikt
Sziasztok!
Honnan tudom hogy a múltheti Mospilan permetezésem sikeres volt?
A hangyák ugyanúgy jönnek-mennek a fán.
Pöndörödött levelek is vannak,de azok még lehet permetezés előttiek.
Azt olvastam hogy 2 hét múlva meg lehet ismételni.
Gondolom baja nem lenne és most tennék bele gombaölőt is ami kimaradt a múltkor.
Köszi.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Szilágyi84
senior tag
válasz justmemory #4189 üzenetére
Pont ezért kérdeztem valamelyik nap a hernyóenyvet a törzsét bekenve állítólag elég hatásos hosszú távon is évente kb 3x igényli az újbóli kenést ,de senki nem próbálta még innen vagyis nem válaszoltak rá.
Pont azon gondolkodtam minél jobban kezdünk többfélét és többet kertészkedni és ugyebár jönnek a dolgok amik nehezítik a várva várt munka eredményét, hogy a nagy kinti mezőföldeken vagy gyümölcsös hektáros területeken mivel és mennyivel permeteznek vajon ,hogy megmaradjon a termés mindegy ,hogy gyümölcs vagy zöldség nagy mennyiségben még nagyobb odafigyelést és termő rásegítő hozamfokozókat és vegyszereket szintén igényel. -
inf3rno
nagyúr
válasz Mika1227 #4187 üzenetére
Ez egész jó, illetve van ennek egy fekete változata, ami kicsit nagyobb és még jobb: [link] Amit ez nem visz ahhoz meg ágvágó kell. Abból én csak ezt a fajta kialakítást próbáltam eddig: [link] Maga a szerszámoutlet bolt nem túl megbízható, de ezt a márkát lehet kapni elég sok kertészetben, gazdaboltban is.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #4190 üzenetére
Igen, én azért nem válaszoltam, mert nem használtam, nem ismerem.
Az jó kérdés mivel csináljak a nagyüzemit; meg kell kérdezni. De gyanítom olyasmit is használhatnak, ami esetleg ilyen kicsiben nem elérhető.inferno: aztán ha kidöglött a boly, jön a következő... Lehet kapni ugye olyan hangyaölőt, amit kajaként bevisznek a bolyba, és elpusztulnak, lehet abban is ez van...
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
Bio paradicsomhoz bio permetszer dukál: mégpedig a tej
Ezt próbálta valaki?LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Dorian
félisten
válasz lemmy71 #4175 üzenetére
Megnèztem:
A tetvek 90%-a megdöglött, a hangyák is kb. ìgy megritkultak, de azért mèg jelen volt mindkettő.A Mospilan maradèkát (2/3 rèsze maradt kb) ès egy ampulla Topast bekevertem 4-5 l vìzbe ès lefùjtam vele a problèmás fákat: Egyik cseresznye nagyon minimális tetű, alma jelentős lisztharmat, meggy jelentős monilia, ès a tetves kicsi barack.
Kèrdès:
Az alma lisztharmatos ès a meggy lekonyulò száradt ágvègeit le kell vágni, vagy ùgy lehet hagyni? Az alma kifehèredett levelei ùjra normálisak kell legyenek majd a permetezèstől? A meggy elszáradt ágvègei bizonyára nem kelnek èletre, de ha permetezès után nem fertőznek, ès csak esztètika, akkor ott hagynám.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #4193 üzenetére
Nem tudom abban mi van. Azt tudom, hogy az USA-ban termeszre ezt szokták, mert elég kemény szer. Olyan, hogy rájuk tapad, aztán amikor bemennek a bolyba, akkor a többi dolgozó letisztogatja róluk, és a végén az egész bolyt lemérgezi.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Tafrinára mit javasoltok? Minden évben kijön az őszibarackon és kezd rohadt unalmas lenni.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Horgász topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Opel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest