Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • totron

    addikt

    válasz Rive #11200 üzenetére

    Nem értem miért lett citált kategóriájú a mélymulcs, pont az első 2 bekezdésben írsz róla tulajdonképpen. Meg ehhez kapcsolódott a félig költői kérdésem is, hogy hány év regeneráció kellene voltaképpen, ami persze talaj- és felhasználásfüggő is, de elmélkedésre érdemes.

    Minden szalmás-mélymulcsos négyzetméterhez tartozik tíz másik szántó.
    A szalma csak vizuális, legfelső elem, a lényeg lentebb van. A takarás meg csak takarás. Az egy erősen félreértelmezett mélymulcs akkor, de nem lep meg. A tényleges az önjáró, a 2 bekezdésben foglaltak miatt és évek mire beáll önműködőre. Ennél természetesebb nincs. Invesztálni az elején kell, szerves trágyával gyorsabban indul a folyamat, a megfelelő giliszták filléres tétel, takarást igényel, egy nem forgatott talaj beindul idővel, ha nem végletekig legyilkolt környezetben próbálkozunk. Menet közben/elkészülte után nem kell újratöltögetni*, pont ez a lényege. Nem tilos, de az általad említett arány mellett a neten való flexelésen kívül nem lenne semmi értelme a módszernek. Mit módszer: a természet bevált megoldását sikerült megtalálni végre. Csak hát nagy bűne, hogy nem instant.
    *értelemszerűen kivételtől is függ, hogy mennyire terheljük le haszonnövénnyel, de van az az arány, amikor nem igényel utánpótlást semmilyen szinten. Azt aláírom, hogy nagyban nem életszerű, ezt említem is mindig. Más kaliber más megoldásokat kíván.

    Van egy rakat terület, ahol csak legeltetni érdemes
    Igaz. Távolról könnyű elítélni az esőerdőt irtó, ottani gazdákat, de mi sem cselekszünk másképp.

    Amit igazából még most is tanulunk...
    Tanulunk és újratanulunk.

Új hozzászólás Aktív témák