Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz DraXoN #22389 üzenetére

    de azokból nem biztos, hogy mind jól is skálázódik.

    Ami magas órajelet tud jelentős szivárgással az megy desktopba X-es modellnek, ahol alacsonyabb a szivárgás, az pedig megy szerverbe. A legbénábbak pedig mennek 65W-os 3600-nak vagy 95W-os 3600X-nek.

    Attól hogy valami nem jó szerverbe még lehet nagyon jó desktopra és fordítva...

    egy korai ES példány szivárgásából kiindulva én mondjuk kezdetektől azt gyanítom, hogy egy chipleten belül megtartották a 2x4mag felépítést (köztük belső IF-kal

    Bőven elképzelhető, hiszen ekkor kevesebbet kellene újratervezni. És persze az is elképzelhető, hogy a korai ES időszakban a tesztprogramnak még fogalma sem volt, hogy milyen felépítést lát...

    Az hogy egy chiplet monolitikus vagy 2x CCX felépítésű nem változtat a 8 magot 1 vagy 2 chipletből megfontolások gazdaságossági aspektusán. Az AMD-nek a chiplet a legkisebb gyártási egység, abból nem tudnak felet gyártani, tehát amennyire a technika és a versenyhelyzet engedi, minél jobban ki kell aknázni egy adott chiplet-mennyiségben rejlő potenciált. Ez pedig aligha jelenti azt, hogy egy nyolc magos CPU-ra a szükségesnél 2x több chipletet használnak el.

    ps:
    Az AMD az árait általában lineárisan vagy sublineárisan skálázza a magok számával, szemben az intellel, ahol ahogy fölfelé haladsz egyre drágábban kapod meg ugyanazt a magot.
    Na ilyen árazási stratégia mellett még inkább spórolni kellene a chipletekkel...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák