Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Petykemano #22385 üzenetére

    2 chiplet hűtése jobb tud lenni
    2 chipletben 2x lehet a L3$

    Az első valószínűleg csak egy apró technikai kérdés amit majd megoldanak valahogyan. Mondjuk jobb forrasztással, illetve a 65W TDP-s procik mellett ugye nem is lehet jelentős a probléma.

    A másodiknak pedig szerintem nincsen lényeges pozitív hozadéka. Amit nyersz a réven, annak egy jó részét elveszted a vámon: 2x 32MB L3 =/= 1x 64MB L3.

    1,
    Ahogy írod, ideális esetben sem jelenthet többet az L3 "duplázás" pár százalék plusz IPC-nél többet, már ahol nem jelent egyenesen hátrányt. Ha feltételezzük, hogy sehol sem jelentene hátrányt és mindenhol jelentene 1-2% előnyt a 2x chiplet felépítés 8 magnál, nos ebben az esetben sem látom értelmét a dolognak:

    Pár százalékért nem fog az AMD magokat letiltani, chipleteket pazarolni, azért, hogy a másod-vonalbeli termékei hajszálnyival jobbak legyenek, mert a 3900X már két chipletes "dupla" L3-as jószág lesz ahol a sok L3 számítani fog, ott az majd ennek megfelelően ragyogni fog.

    2,
    Ha a 3700x-3800x kettő chipletes felépítéssel jönne, akkor az AMD-nek mainstream destopon nem lenne olyan procija, ami teljes értékű chipletet tartalmaz.

    Ez totál értelmetlen annak fényében, hogy még ha az AMD várakozásainak megfelelően be is indul a szerver üzlet, deszktopra várhatóan jóval több chipletet fognak eladni. Ennek akkor lenne értelme, ha nagyon-nagyon rossz lenne a chiplet kihozatal és a a chipek döntő többsége eleve selejt lenne. => Szerintem ez kizárt.

Új hozzászólás Aktív témák