Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • P.H.

    senior tag

    válasz Abu85 #14190 üzenetére

    Még ha el is fogadjuk, hogy a nanométer már nem megoldás minden problémára, azért azt semmiképp sem hagyható figyelmen kívül, hogy a nanométer-csökkentés gazdaságosabbá teszi a gyártást. De csakis a gyártást - azaz az 1 mm2 waferre eső költséget -, ami csak egy bizonyos része az egész "chip-készítési" folyamatnak, de az utóbbi években egyre markánsabban látható, hogy ez a "chip-készítési folyamat" egyre jobban szegmentálódik, úgy mint:
    - ARM vagy MIPS mint ISA-tervező (a.k.a architektúra)
    - Qualcomm, MediaTek, Apple, stb. mint "egyedi" elvárások készítője (a.k.a microarch)
    - TSMC, GlobalFoundries mint gyártó cégek (a.k.a design implementation)

    Emlékeztetve erre: "An understanding of the terms architecture, microarchitecture, and design implementation is important when discussing processor design.
    The architecture consists of the instruction set and those features of a processor that are visible to software programs running on the processor. The architecture determines what software the processor can run. [...]
    The term microarchitecture refers to the design features used to reach the target cost, performance, and functionality goals of the processor. [...]
    The design implementation refers to a particular combination of physical logic and circuit elements that comprise a processor that meets the microarchitecture specifications.
    "

    Ebben a közegben a néhány nagy öregen (Samsung, IBM, Intel) kívül egyre kevésbé finanszírozható házon belül az összes lépés, legutóbb látványosan az AMD is elvesztette/kiszervezte a gyártást és a bele ölt költségeket, és az IBM is erre készül; tehát ez legalábbis nem a tehetségesség vagy a tehetségtelenség mutatója.

    Ha viszont ilyen vertikális tekintetben nézzük az egyes fázisok költségeit (K+F, termelési eszközök, gyárak, ...), akkor úgy tűnik, először is a gyártás a legköltségesebb, nála lényegesen kevesebbe kerül a microarch-fejlesztés; új architektúra (ISA) kidolgozása pedig a legkevésbé költséges, lévén - nem lebecsülve a szükséges tudást, - inkább elméleti, mint gyakorlati dolog. A gyakorlat is ezt látszik igazolni, eddig legalábbis a leggyakoribb a "design implementation" váltás volt, kevésbé gyakori a microarch-újratervezés (bár az Intel - kissé érthetetlen, vagy piacilag nem teljesen magyarázható módon - a kettőt évente váltogatta), a legritkább az új ISA-k létrehozása. Ez igaz GPU-fronton is.

    Mivel eddig a nanométer-csökkentés volt a legfőbb fegyver hatékonyság növelése érdekében, ha ennek lehetőségei elfogynak, ennek megfelelően egy-egy architektúrát "birtokló/felügyelő" cégnek még mindig kevésbé érdeke az ISA-ja felújítása, viszont igenis érdeke a legtöbbet kihozni microarchitecture-szinten belőle; ez pedig együtt jár - SZVSZ végre - a software-es oldalra helyezett nagyobb hangsúllyal is (gondolok itt arra, hogy az AMD se dobta volna be a pl. Mantle-t, ha számításai szerint úgy haladna a chip-hatékonység fejlesztése a következő 10 évben, mint az elmúlt 10 esztendőben).

    A gyártó cégeknek viszont érdeke, hogy minél több eszköz legyen legyártva, hisz a csökkenő mm2-re eső gyártási költségek melletti növekvő egyéb költségek csak úgy behozhatók, ha minél több chip kerül legyártásra. Internet of Things, you know.

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

Új hozzászólás Aktív témák