Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fiery

    veterán

    válasz Abu85 #14161 üzenetére

    Igen, mert a HSA sokkal egyszerubb :) Papiron, talan. Csak epp a problema az, hogy mig egy monolitikus sok-sok (72+) magos, sok-sok (288+) threades CPU-t tudsz HSA/OpenCL-lel _is_ programozni meg direktben (x86 + AVX-512) is, addig a GPU-knal marad a HSA/OpenCL, es kesz. Ha nem mukodik eleg jol, mert az adott gyarto (pl. AMD) sz*r implementaciot keszit (ha keszit egyaltalan), akkor megsutheted a vasat. Ez a legnagyobb problema mind a mai napig: az AMD jo vasat (GPU) keszit, csak nincs meg hozza a megfelelo, kiforrott, korrekt software stack. Anelkul meg nincs semmi. A kutya nem fog direktben GCN assemblyben programozni AMD GPU-t -- mig arra sokkal tobb esely van, hogy valaki, a szamara mar amugy is ismeros x86 assemblyt beveti mondjuk egy KNL-en.

    Arrol nem is beszelve, hogy me'g mindig nem ertem, miert kell ugyanazt a lemezt felrakni. Oke, volt/van egy MIC, ami nem mukodik igazan hatekonyan. De ki mondta, hogy ugyanez a koncepcio lesz a Skylake-ben vagy a KNL-ben? Ki mondta, hogy a near memory vagy egyeb trukkok (amit me'g nem ismerunk, pl. Skylake-rol szinte zero info van jelenleg) nem tudjak ellensulyozni azt, ami jelenleg problema a MIC kapcsan? A GCN persze tok jo, csak azt meg senki se tudja leprogramozni, mert nincs hozza normalis software stack. Mit er egy jo vas, ha nem tudsz vele mit csinalni?

    Az meg plane szuklatokoru hozzaallasra utal, ha azert ignore-alod Te vagy mas az Intel "GPU" terveit, mert volt egy rossz koncepcio, egy-ket evolucios zsakutca (pl. MIC vagy IA-64) az Intel tortenelmeben. Anno mindenki kesz tenynek vette, hogy a K8 az istencsaszar es a NetBurst meg f*s, aztan lattuk mi lett abbol is. Az Intel evekig erolteti (talan feleslegesen), de vegul kepes kukaba dobni egy koncepciot, ha van helyette egy jobb megoldas. A NetBurst is ment a levesbe, mert volt Conroe helyette, ami jobb volt. Ha a MIC a gyakorlatban (KNL) nem mukodik eleg jol, majd lesz helyette mas. Az x86-ra mar 10 eve es 20 eves is azt mondtak sokan, hogy zsakutca, aztan milyen fura, hogy me'g mindig itt van velunk, es felfele mindent lesoport (az IA-64-gyel egyutt), lefele meg az ARM-ot szorongatja jelenleg. Ha pedig az x86 vegkepp nem valik be a compute temaban, akkor hosszutavon siman eldobhatja azt is az Intel, es lesz helyette mas. Anno az IA-64-gyel is ez volt a terv, abbol is lehetett volna adott esetben x86 utani architektura...

    Amiben en maximalisan nagy fantaziat latok, az -- es most tegyuk zarojelbe az x86-ot mint architekturat, nem az itt a lenyeg -- a GPU felvaltasa egy olyan sokmagos processzorral, ami mindent hazon belul megold. Ha kell, altalanos feladatokra is hasznalhato remekul (mint most az x86 CPU magok), ha pedig az kell, akkor a compute-ot is gyorsan vegrehajtja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák