Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Bubukain #90055 üzenetére

    Igen, ha nézted, akkor a nagyházba ajánlottam opcióként az AX92U -t az AX82U alternatívájaként többek között, mert ahogy írtam egy árban van most a AX82U -val, erősebb SOC (ami annyira nem számít, mert pl. semmilyen USB -hez kötődő Asus -os extrát nem használnál) illetve Tri-Band - ami meg a WiFi backhaul -nál jönne jól.

    Ugyanakkor mégsem tettem rá hangsúlyt. Ennek oka is többrétű:

    - titkon még mindig reménykedem az ethernet backhaul -ban a terasz node -hoz. Ebben az esetben a Tri-Band méregfogát tudnánk kihúzni. Ilyen felállásban önmagában az AX82U lefedettsége kicsit jobb is,
    - Tri-Band -nál a beállítások kicsit bonyolódnak WiFi backhaul esetén - különösen, ha jól akarjuk csinálni. Itt akár azt is, hogy ne legyen dedikált WiFi backhaul (Nálad ajánlott lenne), mely sávok legyenek az AiMesh része, SmarConnect=OFF, kliensek elosztása sávonként, AP binding -elés stb. Ennek logikájáról litániákat írtam korábban ezen topikban is.

    A teraszon nincs szükség Tri-Band egységre. Az árán felül ennek oka, hogy a terasz node -ra kapcsolódó kliensek terhelését és az igényeket tisztáztuk korábban. Itt WiFi backhaul esetén sem érné meg a felárat (pl. 26K HUF vs. 57K HUF) a Tri-Band.

    Inkább "reszeljük meg" azt a ethernet backhaul -t a teraszra. Akkor a Tri-Band -ot akár úgy teljesen kivehetnénk a képből akár. Nem tudom a MoCA 2.5 -ös dolgoknak sikerült esetleg utánanézni ezen topikban? Amennyiben nem, akkor gondolatébresztőnek: [link] . Annyit esetleg ehhez, hogy amennyiben jól sejtem a T optika miatt (IPTV), hogy az a koax már üzemen kívüli és ilyenformán a topológia gyakorlatilag csak annyi lenne, hogy a koax két végére egy-egy MoCA eszköz és ennyi ... Ugyanakkor amennyiben az a koax ténylegesen "üzemen kívüli", akkor maga a koax kábel segítségével lehetne a helyére húzni egy UTP kábelt (aztán fali csatlakozók mindkét oldalra). Ez lenne a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a MoCA helyett.

    A most következő részek opcionálisak és adott esetben "agymenés" csak. A T optikán már most is elérhető 2/1 Gbps internet. Feltételezem (a volt ER-4 miatt), hogy a AiMesh Routert szeretnéd hálózati routerként is használni és az Asus egységeket nemcsak WiFi -re meg vezetékes eszközök hálózatra kötésére szeretnéd használni (és a T ONT -ot rouerként).

    A fentebbiekből következhet esetleg egy fokkal jövőállóbb megoldás, ha olyan egységet választunk főrouternek, melyen van 2.5 Gbps RJ-45 is. Ilyen lehetne pl. az AX86U - 6 db RJ-45 -el (ebből az egyik 2.5 Gbps WAN/LAN), az AX92U/AX68U -nál is erősebb SOC -al és dupla annyi RAM -al, brutál WiFi -s szekcióval stb.

    A feketeleves: 95K HUF ( [link] - a AX82U vagy AX92U 57K HUF -ja helyett). A másik, hogy csak egy db 2.5 Gbps WAN/LAN rajta ... Ugyanakkor a két Node -hoz menő gigabit -es backhaul (erre is menne vezetékes kliens is illetve jópár vezetékmentes is), továbbá a raklap vezetékes kliens a nagyházban mely közvetlenül lenne rákötve plussz a 15 db WiFi kliens mely javarészt szintén a főegységre csatlakozna már tudná szaturálni a 2/1 Gbps internetet is ... A "B terv", hogy majd új főegység, ha tervezel gyorsabb internettel ...

Új hozzászólás Aktív témák