Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz mkbla #19743 üzenetére

    én NAS-t erre annyira nem ajánlanék, mert ami teljesítményben a kisebbik szervert utolérné, az rohadt drága, szerintem azon kellene inkább szoftvert cserélni.

    ha jól értem, az alapvető probléma az, hogy nem lehet a file-okat visszaállítani a korábbi állapotba. ennek a megoldására valami olyan filerendszer kellene, amiben megoldható a verzió követés. amiket hirtelen kiköpött a wikipedia, azokról nem is hallottam még, de a ZFS és a BTRFS alatt megoldható snapshotok létrehozása a módosított file-okról, amire lehet rollbackelni, ha szükséges lenne. gyakorlati tapasztalatom sajnos egyikkel sincs, mert ez már nagyon nem az otthoni körülmény és én is csak hobbi user vagyok, sose kellett ilyen. viszont OS-t tudok ajánlani, a Rockstor épül BTRFS-re, a FreeNAS ZFS-re, ezen a vonalon kellene elindulni első körben, kipróbálni virtuális gépen, hogy meg tudjátok-e valósítani velük azt, amit szeretnétek, aztán ha működik, akkor fel lehet tolni éles hardverre.

    tárhely miatt miért kellene szervert cserélni? esetleg ha valami nagyon régi darab (mert a konfigot nem írtad), akkor egy HP Gen 8-ra érdemes lehet lecserélni fogyasztási szempontból, de alapvetően egy jópár éves NAS hardver is elég lehet, max ha deduplikált ZFS lesz, akkor RAM kell bele.

    én személy szerint a WS rendszerekhez különösebben nem értek, láttam már, de sose adminisztráltam ilyet, meg céges rendszer architektúrák terén se vagyok túl penge, de hátha valaki a rendszeresen idejárók közül tud még mondani valamit.

    I hate morning people. And mornings. And People.

Új hozzászólás Aktív témák