Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Acheron

    őstag

    Tegnap megérkezett a CM Masterkeys Pro M (MX Brown), magyarító szettel és egy S méretű csuklótámasszal. Egyelőre megy az ismerkedés. Különböző billentyűzeteken volt alkalmam a kék illetve piros billentyűket próbálni, és ez az első barna, ami a kezem ügyébe kerül. Érdekes, a kékre egyáltalán nem hasonlít, inkább egy olyan piros, ami kicsit akad és olajozni kellene... Ezzel együtt kellemetlennek egyáltalán nem mondanám, szerintem - eddig - teljesen szokható.
    Hangosnak nem hangos. A korábbi Curve 3000 billentyűihez képest valamivel talán igen - de az sem volt halk, csak másképp volt hangos. Az akkor volt hangosabb, ha rátettem a kezem, ez pedig akkor, amikor leütöm, és "koppan az alján".
    Ami fura, az talán a magassága, a korábbinál kb kétszer magasabban vannak a gombok, de mivel eleve "felülről lefelé gépelek (kétujjas pötyögés), így ez nem fárasztóbb, mint eddig. Egykezes használatnál a csuklótámasz nagy előny. Az S -es csuklótámasz pont jó hozzá, kb 1,5 - 1,5 mm -el rövidebb, mint maga a billentyűzet.
    Ahhoz, hogy eldöntsem, az M volt - e a jó választás, vagy inkább egy L kellett volna, még kell egy kicsit ismerkednünk. Tegnap gyorsan kipróbáltam egy játékkal - hát, erősen szokni kell. Bár a nyíl billentyűk kb ugyanúgy helyezkednek el a "numpadban", mint a korábbi billentyűzeten különállóan, de azért teljesen más. OK, több év beidegződését nem lehet pár perc alatt átállítani - egy két hét múlva újra átgondolom ezt - addig bénázok vele a játékban. A Numpad - egyéb funkciók közötti váltás most még szokatlan (számok írása előtt rá kell bökni a Numlock bill -re, azután vissza (már ha épp nem a bekapcsolt numlock valakinél az alapértelmezett.)
    A színprofilokkal még nem volt időm játszani - őszintén, fogalmam sincs, mire jó ez a sok villogó effekt. A hétköznapi használathoz - beleértve a játékot - biztosan nem kell. A gombonként szabályozható megvilágítás és szín viszont nagy királyság. Sőt, a háttérvilágítás önmagában nagy találmány, az eddig homályban lappangó gombok, amit a sötétben odahajolva kellett keresni, most szépen láthatók, még ha egy egységes megvilágítás van is beállítva.
    A fényerő egygombos állíthatósága tényleg hiányzik. A mérnökök itt kicsit túltolták: színenként szabályozható az Fn + F1(Red) - F2(Green) - F3 (Blue) gombokkal, minden szín 0 - 9 fokozatban, vagyis fölöttébb sok színárnyalat és fényerő kikeverhető - de jobb lett volna egy fel meg egy le gomb a fényerő állítására, miután az ember a színt beállította magának. Talán idővel megoldják egy firmware cserével. Ettől persze nem használhatatlan, sőt!
    A magyar nyelvű billentyűzet nagy áldás a spec karakterek miatt. Aki napi szinten gépel, az nyilván hamar meg fog szokni egy más nyelvű billentyűzetet, de engem, alkalmi pötyögőként bizony nagyon zavarna, ha nem azok a karakterek lennének a billentyűkön, mit ami rá van rajzolva. Szóval jó ez, a magyarító szett miatt (is) mindenképp jó választás volt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák