Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Manitou

    addikt

    válasz Resike #59713 üzenetére

    Nálam a szülők házára minimálisan lett csak költve mióta újonnan megépült. 87-ben készült el (pince+fsz+tetőteres.) Akkor korszerűnek számító hőszigetelt üveges SOFA ablakokkal, Porothon téglából, stb.. Most egy nagyobb összeget rá lehetne locsolni. Tetőfedés csere, nyílászáró csere már erősen indokolt lenne. Gyakorlatilag egy energetikai korszerűsítéssel egy teljesen jó épületet lehet belőle varázsolni. Az épületszerkezetekkel semmi baj nincs. Fűtéskorszerűsítés történt 10 éve. ( ez meg is látszott a gázszámlán) A környéken azóta van aki már 2x végzett szinte teljes felújítást, nyílászárót van aki már 2x cserélt (műanyagra) ugyanilyen típusú házon.
    Egyébként az építési engedélyek kiadáshoz minimálisan betartandó/kialakítandó épületszerkezetekre vonatkozó hőátbocsátási tényező követelményértéke bizonyos időközönként mindig egyre szigorodik. (7/2006 TNM rendeletben van az aktuális )
    Pl. ha megnézem 20-30 éve mik voltak az előírások fal, tető, és nyílászáró szerkezetekre vonatkozóan, akkor nagyon messze lesz a követelményszint a mostanitól. És kb ez várható 20-30 év múlva is. Nagyon nem mindegy, hogy egy most újonnan épült épület milyen szinten üti meg a jelenleg hatályban lévő előírásokat, éppen csak teljesíti, vagy bőven túlteljesíti, Nyilván ennek függvényében lehet 20 év múlva se lesz annyira elavult egy most szuper ház. De egy olyan, ami éppen csak teljesíti a jelenlegi energetikai követelményeket, az egészen biztosan korszerűtlenné fog válni 20-30 év múlva. Az építőanyagok is folyamatosan fejlődnek, mint minden más.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák