- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz Stanlee #54100 üzenetére
@Vzozo: a legutobbi amit ovastam, ha 1 evnel tovabb tartja az ember, akkor semmit nem kell ra adozni nemet adorezidenskent. Ha rovidebb ideig, akkor a teljes program jon ra.
Hát ezt a trollcoint tuti nem fogom 1 évig tartani, már most bőven 100%-ot nyertem rajta, és viszket a tenyerem mikor adom el. -
Resike
tag
Van már új és "jobb" kutyapénz is:
https://coinmarketcap.com/hu/currencies/shiba-inu/[ Szerkesztve ]
-
Shade45
senior tag
SZJA bevállassal kapcsolatban kérném a segítségeteket:
Összeállítottam a tavalyi évben történt tranzakciókat, kikerestem az adott napra érvényes MNB EUR/HUF árfolyamot, és ezek alapján kiszámoltam a vételi és eladási összegeket forintban.
Ezután mi a teendőm? Kivonom az eladási összegből a vételi összeget, majd a különbség fogja az adóalapot képezni?Pl: 10.000Ft (részvény eladás) - 9.000Ft (részvény vásárlás) = 1.000Ft (adóalap) ?
Ha kiszámoltam a teljes éves nyereséget, ezt hol kell feltüntetnem a bevallásban? 181-es sor lenne az?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
sajtos365
tag
válasz Shade45 #54107 üzenetére
Anno mikor bevezették az ÁNYK telepíthető változattal csináltam a bevallásom, megmondom megrémisztett mert nem vagyok szakértő, de így utólag pofon egyszerűnek mondom, azóta viszont megjelent az online verzió is.
Egyébként a nyereség után kell adót fizetni, attól is függ melyik országban kereskedtél, milyen helyszínen és mivel, ezek részleteiről nézz utána és csak saját felelősségre vagy könyvelő.[ Szerkesztve ]
-
Shade45
senior tag
válasz sajtos365 #54108 üzenetére
Ezekkel tisztában vagyok, az E-SZJA oldalt használom a módosításhoz (nem volt kedvem bepötyögni mindent az ÁNYK-s felületre).
Amerikai részvény és európai ETF-ekről lenne szó.
Nyereséget realizáltam, és ezt kellene most szerepeltetnem, csak nem vagyok benne biztos, hogy a fentebb leírtak alapján jól csináltam-e...
-
sajtos365
tag
-
csoki9019
csendes tag
válasz Shade45 #54105 üzenetére
Bevallással kapcsolatban a múltban volt már pár szál.
Ugyan én magam még nem vallottam be adót, de jövőre kénytelen leszek.
Annyi hozzáfűznivalóm lenne a fórumon olvasottak alapján, hogy:
- Nem a tranzakciós napján érvényes deviza árfolyam kell, hanem az elszámolás napján érvényes. Trading212 esetén T+2, de ez kitolódhat ünnepnapok miatt elvileg T+3 -ra is.
- Trading212-őn európai tőzsdén EUR ban vásárolt ETF esetén igen EUR/HUF árfolyamra lesz szükséged. De amerikai részvény esetén ha amerikai tőzsdén keresztül vetted, trading átváltja EUR-t USD-re vételkor, eladáskor visszaválja, így neked USD/HUF árfolyam kellhet ebben az esetben. [link]
Ha mégse így lenne cáfoljatok, vagy ertősítsetek meg. -
nort_on
senior tag
Van most egy jelentősebb esés a crypto piacon, bár gondolom tud róla, akit érint.
[ Szerkesztve ]
-
Veron
addikt
próbálom kiszámolni, hogy megéri-e autót venni hitelből kp helyett.
a modell így néz ki:
hitel vs kp
tőkeHozamaAmiMegmaradAHitelMiatt - felvettHitelÁra ?= haviHitelTörlesztőBefektetése
van még olyan változó, az infláción kívül, amivel nem számolok és kellene? az adminisztráció tételektől, folyósítási költségtől eltekintek."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Kobe
veterán
Az autovasarlasnak megvannak a maga altalanos aranyszabalyai, pl ne vezess dragabb autot mint 4, max 6 havi fizud.
Viszont ekkora osszegnel alapbol felesleges a hitellel jatszadozni, tobbe kerul a matekolgatas mint amit nyersz vele
Masreszt autora hacsak nem lizingeled (de az ugye nem vasarlas), nem tudom milyen matek jon ki ami szerint a 7-8% szemelyi kolcson pariba allithato egy 4,95% map+al es pozitiv lenne az eredmeny....
En nem baxodnek vele -
veterán
ahogy írják ha lehet ne legyen hitel autónál... egyedül a céges nyílt végű lízing ami jó biznisz lehet... azaz 4-5 évig használsz egy autót amit a cég fizet (így az üzemeltetés adózatlan pénzből megy) majd lízing végén maradvényértéken megveszed... akkor cikra kb ott vagy mintha leadóztad volna a pénzt a cégből ...
-
PredatorZoli
Topikgazda
Amit illik figyelembe venni az a Béta, a kockázati szintek eltérősége.
Ha fix kamatú hitelt (vagyis Bond shot) teszel egy serpenyőbe fix kamatú befektetéssel (Máp+), és pluszba jön ki akkor ok.
Ha az egyik serpenyőbe részvényeket teszel, míg a másikba Bond shortot, akkor plusz kockázatot is vállalsz, tehát nem teljesen korrekt az összehasonlítás.
Ezek alapján én azt állítom hogy nem éri meg. -
Ezkijez
csendes tag
Sziasztok,
MÁK-nál történő bankkártyás állampapír vásárláskor van bármi jelentősége, hogy a bankkártya tulajdonosa nem egyezik meg a MÁK számlatulajdonossal? Bankkártyás vásárlás lévén azt gondolnám, hogy teljesen lényegtelen, de hátha nem tudok valamiről.
Előre is köszi.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz UberMutant #54124 üzenetére
+mostmár a testvér is adómentes
-
DopeBob
addikt
válasz UberMutant #54124 üzenetére
Házastárs biztos? Egyenes ági az oké, de a házastárs nekem új.
Közben látom, hogy 2014. óta az, hoppá
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
Veron
addikt
köszi.
én is ismerem az ökölszabályt, de most nem az a kérdés, hogy megéri-e egyáltalán, hanem hogy milyen konstrukcióban.Bő 6 milliós autónál, 5 milliós lízinget választanék 5 évre:
a megmaradt 5 milliót, ha befektetem 5% kamatra, termel 5*1,05^5 = 6,4 mFt-ot.
A törlesztő havi 98e Ft, ez 5 év alatt = 5,9 mFt.
Az előző kettő szummája kb. 500e Ft nyereség.
(mindez személyi kölcsönből, kb. bő 6 mFt-ot kell visszafizetni. azaz a nyereség szűk 400 eFt lenne. ehhez 8 milliót kell felvenni, de lehet előtörleszteni)Ezzel szemben ha kp-ből veszem meg.
mivel ki kell venni az 5 milliót a bankból, elbukom a 6,4 mFt befektetés lehetőségét.
cserébe a 98 eFt-os törlesztőt havonta progresszíven befektetem, akkor a kalkulátor szerint = 6,4 mFt.
Az előző kettő szummája 0 Ft.Magyarul a lízinggel jobban járok. Kezdek belezavarodni már, rosszul számolok?
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
Veron
addikt
válasz sajtos365 #54128 üzenetére
5,9/5=1,18, ez 5 évre. 1,18^(1/5)=1,033 kamat évente
@Kobe: ez zártvégű pénzügyi lízing, maradványérték 0, a végén enyém az autó.
@aAron_: felvinném, csak a képletben vagyok bizonytalan, ezért kérdem az okosabbakat. eddig, ez alapján a lízing nyerőbbnek tűnik.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
Mivel az autó tartós fogyasztási cikk, ezért kezeld úgy pénzügyileg mintha mosógép lenne!
Ugyanakkor mondom az én példám:
Nagyjából 2018-ban kerültem a munkahelyemen olyan pozícióba, hogy jelentősen nőtt a fizetésem a jelenlegi lakáshitelünk törlesztőjéhez képest. Közben megszületett a második gyerekem (lépéskényszer a mozgásban, autó kell), közben asszony is visszament dolgozni.... szóval nőtt a bevétel.
Ennek tudatában először körvonalazódva 1,5- 2 milla között nézegettem, amikor is rájöttem, hogy ezért 10+ éves alsó-közép gépet kap az ember. Sógorom tanácsára elkezdtem nézegetni a <5 éves gépeket (Corolla egyébként), merthogy ott már beesik a garancia után az ár, de egy 4-5 éves jól karbantartott autó gyak. majdnem új.
Szóval hosszú belső vívódás után belementem a személyi kölcsönbe, amit 2,5 alatt visszatörlesztettem.
A kamat az autó árának 8-10% volt. Jelen pénzügyi helyzetben rosszul nem jártam, de ugye ezt előre nem tudhattam, viszont ha 10%-ot esett volna az autó ára 2,5 év alatt, akkor sem bánnám, mert szükségem volt/van a megbízható, jó autóra, ami most már 7 éves (szóval repül az idő).
"in medias res"
-
JoinR
őstag
Kapni új autót 0% THM-es konstrukciókkal, úgy biztos megéri hitelből (nem lízing). Az más kérdés, hogy ekkor lehet nem engednek annyit a listaárból, mint más esetben..lízingnél azért még van egy kötelező casco-d, ami évente igencsak megdobhatja a költségvetést, ha alapból nem kötnél rá.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Csabroncka #54132 üzenetére
Mi 2017ben vettünk 5,8mért féléves autót 6000 kmrel :), ismerőstől. Új ára 7,8m volt. 3,5 volt a hitel... Amit 2 év alatt visazafizettem így a kb 500-600e kamat helyett csak 200-250e Ftot fizettünk kb...
-
félisten
válasz PredatorZoli #54137 üzenetére
Nem tudom, h a brutto vagy netto jovedelemrol van szo, de 5-6 millios auto eleg sok embernek belefer a 3-6 havi jovedelembe, meg akar netto eseten is, de bruttoban meg foleg.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
JoinR
őstag
válasz Gombinyó #54136 üzenetére
Én nem kötöttem anno, nem volt lopásveszély, amúgy sem keresett típus, ha meg összetörtem volna, benyeltem volna és kész. A mostanin már muszáj a lízing miatt, de ha rajtam múlt volna, erre se kötök.
#54134 Veron: pl. Nissan, BMW amiket gyorsan találtam, de biztos van még.
[ Szerkesztve ]
-
Veron
addikt
a Nissannal egy régi konstrukciót hagytak fenn véletlenül, BMW-ról valóban nem tudtam, de túl drága sajnos.
nem az a kérdés, hogy CASCO vagy nem CASCO, hanem hogy milyen CASCO. ha teljes CASCO-t kell kötni a lízing miatt, az fájóbb, ha mondjuk részlegest kötne az ember.[ Szerkesztve ]
-
-
Ixion77
addikt
válasz Gombinyó #54136 üzenetére
Dehogy nincs. Pl. én. Ugyanis nem érte meg, a következők miatt: A Casco évente 250 eFt körül volt, tehát 10 éver 2.5MFt. Az autót csak hétvégente használtuk, garázsban volt tárolva, lopásra nem keresett típus, és passzív biztonsági megoldást használtam. Ha lettek is volna kisebb karcolások, balesetek , azokat az önrész miatt úgysem fizette volna a biztosító. A történet vége egy vétlen totálkár lett, amit a kötelező fedezett, szóval teljesen felesleges lett volna kidobni 10 év alatt 2.5MFt-ot. Ha lett is volna kár, akkor is olcsóbban jöttem volna ki mintha a biztosítást fizettem volna.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Cray Tyler
senior tag
Sziasztok, kezdő megtakarítóként állampapírról kérdeznék. A portfólióm egy részét PMÁK-ban tartom.
Ha 100.000 HUF-ért vennék PMÁK-ot, de most ez épp 101.500 HUF-ba kerül (mert épp annyiért adják-veszik a papírt), és meg is veszem ennyiért, akkor...
...az egyenlegem 100.000 HUF lesz, de 101.500-at fizettem.
Itt a kamat a 101.500 HUF-ra jár majd, vagy csak a 100.000 HUF-ra? Én úgy látom, hogy az esedékességfizetésben az összeg a névértékre szól, vagyis a 100.000 HUF-ra.Ha ez így van, akkor névérték felett nem éri meg papírt venni, mert az színtiszta veszteség. Ha 4,5% a kamat, és 100.000 helyett 101.500-ért veszem a papírt, az olyan, mintha csak 3% kamatot kapnék. Vagy valami ilyesmi.
Jól gondolom?
-
ivana
Ármester
válasz Cray Tyler #54146 üzenetére
Nem, mert az éves kamat. Az ár meg azért van, mert annyi kamatot már hozott a papír időarányosan csak még nem került kifizetésre.
-
vzozo
senior tag
válasz Ixion77 #54144 üzenetére
Ha lettek is volna kisebb karcolások, balesetek , azokat az önrész miatt úgysem fizette volna a biztosító.
De ez ilyen magyar / kelet-európai olcsóság téma, nem? Múltkor asszony kicsit meghúzta a kocsit, aztán a márkaszervízben vmi 4500 eurónál állt meg a számla. Casco miatt 300-at fizettem érte.
Nyilván a szerviz tolla elég vastagon fogott, de hogy ezt zsebből nem szívesen csengettük volna ki, az biztos.
-
SzGee
aktív tag
válasz Cray Tyler #54146 üzenetére
nem veszteség, azért drágább most a papír, mert az eddig felhalmozódott kamatot tartalmazza az árfolyam, kamatfizetéskor a névértékre számolt éves kamatot kapod meg, tehát ha 3 hónap múlva lenne esedékes, akkor is a teljes éves kamatot megkapod a névértékre (hiszem a 9 hónapnyi kamatot már megfizetted a drágább árban)
remélem érthetőIf you leave me, can I come, too?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest