- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.RiK
csendes tag
Sziasztok!
Mivel ez aktív topik, meg sokatoknak van részvénye és adózik is utána így inkább ide tenném fel a kérdésemet.
Ugyebár tavaly pár részvény után kaptam osztalékot (Amerikai részvények, szóval dollárba kaptam meg és Random Capital automatikusan le is vonta az adót meg a SZOCHO-t). Az meg van, hogy mnb honlapján meg kell nézni az aznapi forint árfolyamot, majd amit kaptam osztalékot+levontak adót+SZOCHO-t azokat ki kell számítanom, majd végén összeadni és beírni az adójóváírásba forintba átszámolva.
Viszont mi a helyzet akkor ha kaptam osztalékot, de mnb oldalán az aznapi forintárfolyam nincs feltüntetve? Mert December 24-én kaptam osztalékot, de mnb honlapján ugyebár aznapi adat nincs, csak December 23, következő pedig December 28.
Most akkor December 23 vagy December 28 alapján számoljam ki az osztalékot?
Valamint még az lenne a kérdésem, hogy kerek egész forintba kell beírni az adójóváírásba a forintra átszámolt osztalékot vagy pedig 1-2 tizedesjegyig?
Gondolom szimplán forintba kell. Például tegyük fel 56320,18 az osztalék akkor 56320 forintot kell beírni, de inkább megkérdezem az itt lévőket, mert még életembe nem kellett saját magamnak adózni.
Előre is köszönöm a válaszokat![ Szerkesztve ]
-
Mr.RiK
csendes tag
Köszönöm. Kerekítés matematikai szabályok alapján történik? Pl. 5623,51 az osztalékom akkor 5624 forintot írok be? Ha 5623,49 akkor pedig 5623at? Ma vagy holnap amúgy szerintem befejezem már az osztalékok utáni számolást és valószínű, hogy belinkelném majd ide csak azért, hogy biztosra menjek.
-
szekra
addikt
Kiszállítam tegnap a GME-ből +60%-kal de lehet hiba volt.
-
Lex Icon
senior tag
-
aujjobba
addikt
NYESZ
Ha befizetek evente 500ezret, majd erre kapok 100ezret adojovairas formajaban, majd ezt egyutt elkoltom, akkor gyakorlatilag 20%-kal tobb eszkozt tudok venni minden evben.
Ergo itt a szokasos 'ha mar sok penzed van bent akkor az evi 100ezres jovairas keveset nyom a latba' dolog nem feltetlen ervenyesul, jol mondom?
Hiszen az evi 100ezer befektetesere is ervenyes lesz a kamatos-kamat elve. -
vnorbi
aktív tag
válasz Lex Icon #53063 üzenetére
Az OTP azt állítja, hogy náluk lehet venni eurós papírokat is NYESZ-re. Csak be kell nyelni hozzá a devizaváltást költségét (1% oda és 1% majd vissza), az éves 0,22% (akciósan 0,11%) számlavezetési díjat, a 0,5%-os vételi és eladási jutalékot, és a korlátot, hogy 1000 euró alatt nem adható megbízás.
-
Lex Icon
senior tag
válasz vnorbi #53064 üzenetére
Igen, ezt már írtad korábban, de nem volt rá visszaigazolás. Engem ez a NYESZ-es "karám" eléggé zavar. Túl sok a korlátozás és lehet, a végére az a kis plusz adójóváírás is elolvad a sok költség és kötöttség miatt.
Mondjuk nekem amúgy se jó, mert nem tudom miből igénybe venni.
Nem azt mondom, hogy rossz a NYESZ, mert aki nem akar a tőzsdével nagyon foglalkozni és nehezen tudja megállni, hogy hozzányúljon a megtakarításához, annak ez jó megoldás. Aki meg szeret szabadabban befektetni, annak nem.[ Szerkesztve ]
-
travix
aktív tag
válasz aujjobba #53059 üzenetére
Ha már feljött a nyesz azt tudja e valaki ha nyugdíjas kor előtt hozzászeretne férni az ember a pénzéhez akkor azért jelenleg mekkora büntetést kell fizetni körülbelül illetve önyp-re is ugyanez lenne a kérdésem. Tudom van a tbsz-es kiskapu nyesz-re, de azon kívül értem.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #53059 üzenetére
Ha azt számolod ki, hogy a befektetett tőkére nézve az adójóváírás és azok hozamai milyen pluszban, akkor nem fogsz őrülten nagy számot kapni, hisz gyakorlatilag a végösszeg lesz 20%-al magasabb. Ergó adott idő alatt 20%-al nagyobb lesz a vagyonod mintha nem nyeszen csinálnád. Természetesen, minél hosszabb az időtáv, évesített hozamot számolva az a 20% nem olyan sok, de szerintem nem is olyan kevés. Nem olyan rossz az az s&p 500 etf, jó olcsó, szerintem elég jól lehet járni ezzel. Kvázi hozamról nem nagyon mondasz le itt az adójóváírásért.
Ha meg kiskapuval időnként kimenti a nyeszről tbsz-re az ember a pénzt, pláne jól lehet járni. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz travix #53066 üzenetére
Jelenleg van egy kiskapu nyesznél. Ha nem feltöröd, hanem tbsz-é alakítod, majd a tbsz-t egyből feltöröd, akkor nem kell adót fizetni, mindössze az elmúlt 2 év adójóváírását kell 20%-al növelten visszafizetni (szóval max 240k-t).
Ha nem használod a kiskaput akkor a teljes hozamra szja+szocho (egyéb jvedelemként), és az összes adójóváírást vissza kell fizetni 20%-al növelten.
önyp-nél szja+szocho a befizetett tőkére (10 évnél régebben befizetett pénzre már kicsit kevesebbet sácosan minden évben, 20 éve bentlevő pénz adómentesen felvehető). -
vnorbi
aktív tag
válasz Lex Icon #53065 üzenetére
Tényleg írtam
Valójában azért ismételgetem, hogy hátha valaki kedvet kap hozzá, aztán kideríti, hogy nem is így van, csak marketingduma. Esetleg kibulizná a BÉTa piacos papírok bevezetését náluk, ha már ott van, ami nekem nem sikerült.
Én nem zárkózok el a NYESZ-től teljesen, de már évek óta nagyon sikeresen meggyőzöm magam, hogy jobb lesz inkább új TBSZ-t nyitni
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz vnorbi #53069 üzenetére
'A NYESZ-R számlához kizárólag forint pénzszámla kapcsolható és a pénzszámlán kizárólag a számlatulajdonos forint befizetései írhatók jóvá. A számlatulajdonosnak azonban lehetősége van arra, hogy a forintban befizetett összeget más devizára konvertálja át és a NYESZ-R értékpapírszámlán devizában kibocsátott és forgalmazott értékpapírt is elhelyezzen.
Nyesz tv. alapján kizárólag Magyarországon, illetőleg az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában kibocsátott kollektív befektetési értékpapírra (befektetési jegy), magyarországi, illetőleg az EGT más tagállamának szabályozott piacára bevezetett értékpapírra (pl. részvény, befektetési jegy), a Magyar Állam, illetőleg az EGT más tagállama által kibocsátott állampapírra és pénzpiaci eszközre vonatkozó ügyletre adható megbízás.'
[link]
Nemetorszag, Olasz, Francia, stb ezek mind EGT tagok. -
Lex Icon
senior tag
válasz aujjobba #53070 üzenetére
Mivel a NYESZ pénzszámlája csak Ft-ban vezethető és az ép. számlán ha hozam (osztalék?) keletkezik, azt csak Ft-ban lehet(ne?) a pénzszámlára tenni. Tehát vagy eleve nem lehet ilyet, vagy vissza kell váltani Ft-ra, ami oda-vissza váltogatásoknál folyamatosan csökkenti a hozamot.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
Gyors számolás NYESZ vs TBSZ témában, szóljatok, ha valami nem stimmel. :)
S&P500 ETF (TER 0.07%, hozam 7%), 500e per év, 20% adójóváírás a NYESZ-en, 367-es euróval számolva, Random Capital:
TBSZ: éves díj: 0, devizaváltás: 0.3% (1835 HUF), vétel 0.25% min 6.5 EUR (2372.5 HUF)
NYESZ: éves díj: 2000 HUF, devizaváltás: 0, vétel 0.2% (1000 HUF), itt vételnél számoltam még 1% OTP spread-del is ( az nem tudom mennyire valid, de ez inkább alatta van, olyan 0.4%)
Eladással nem számoltam, de ha forintba kell a végén, akkor még van egy devizaváltási költség a TBSZ-en, illetve az eladás is drágább ott (0.25% vs 0.2%)
NYESZ/TBSZ:
5 év: 3,481,312 Ft / 3,046,179 Ft
15 év: 15,476,046 Ft / 13,257,852 Ft
25 év: 38,917,594 Ft / 33,214,729 Ft[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz nort_on #53072 üzenetére
Ha jól emlékszem a BÉTa-n vásárolt ETF-en is van spread + ha az árjegyző alszik, akkor még érdekesebb dolgok is kijöhetnek.
A gyengébb likviditás miatt is lehet veszteséged, és amit mindig kihagytok, hogy az a néhány ETF inkább a vicc kategória, nem pedig termékkínálat.
TBSZ-re meg nem RC-n váltok €-t, hanem Revolut-tal 1 ezrelék alatti díjért.
De mint írtam, aki nem akar TBSZ-t ilyen-olyan indokkal, annak ez is jó.
Már csak az a kérdés, kit akartok meggyőzni? Ha úgy gondoljátok (számoltátok), hogy a NYESZ jobban megéri (nektek), akkor nyissatok azt, nem kell, hogy mindenki bólogasson. Kinek a pap...[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
én úgy tudom h nyesz-re állományi díj van, minél több pénzed van bent annál több a díj.
x %, míg tbsznek nincsen díja
De engem továbbra is az zavar a nyesz-ben hogy nem tudod azt mondani 40-50 évesen hogy most elmegyek nyugdíjba és kérem a nyeszről való folyósítást
Aztán ha most fiatal titán vagy és felemelik addigra 75-80 évre a nyugdíjkorhatért akkor dolgozhatsz 50-60 évet
Tbszek meg folyton lejárnak és ki tudod venni[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz Lex Icon #53073 üzenetére
Senkit. :) Szerintem az itt lévők jó része tisztában van a TBSZ és NYESZ előnyeivel és hátrányaival. Nehezen összehasonlítható a két konstrukció, mert másra van, illetve másra jó. Van akinek ez, van akinek más, van akinek mindkettő. Mindenkinek más jön be, éppen ez ebben a szép. Ezek csak számok, én is TBSZ párti vagyok, de az nem zárja ki, hogy egy 10% itt is legyen.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
Ha 3%-os spread-del számolsz, akkor is a NYESZ-nek kell kijönnie jobbnak valahol 15% és 20% közötti difivel, mivel minden költség/adójóváírás befizetésarányos.
A kérdések:
- az S&P 500 elegendő-e neked
(Az USA nagy, hatékony részvénypiac, nem számítok nagy változásokra, de azért egy globálissal nyugodtabb vagyok.)
- meddig lesz 20% adójóváírás
- 65/70/akármi lesz a nyugdíjkorhatár nem-e késő neked? (bár ez csak évi 500k, ha a félretett pénzed ennél lényegesen több, akkor elfér)
Ha ezek közül egyik sem zavar, akkor a NYESZ egy jó termék. -
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #53070 üzenetére
Igen, ez megvan, és elég jó hivatkozási alap is, csak a valóság nincs mindig összhangban ezekkel a dokumentumokkal. Például a linkelt NYESZ-es, tájékoztatóhoz hasonlóan van TBSZ-re is náluk, ami többek közt ezt is írja:
"TBÉSZ számla áthelyezése
...
Lekötési átutalás esetén az átadó befektetési szolgáltató, illetve hitelintézet a lekötési átutalással érintett pénzösszegekre, pénzügyi eszközökre vonatkozó igazolást (lekötési igazolás) ad a magánszemélynek és a lekötési utalást fogadó befektetési szolgáltatónak, hitelintézetnek."Egy hónapja csináltam ilyet, az ügyintézőnek fogalma nem volt, hogy mi ez az igazolás (konkrétan ez a lelke az egész műveletnek, enélkül a fogadó fél nem tudhatja, hogy szabályos volt-e az áthelyezés), és kb egy órába került neki kideríteni, hogy ő tudja jól, nekem ilyen igazolást nem fognak adni, legyen bármi is a tájékoztatón, amit egyébként ott a helyszínen kinyomtatott szerencsére nekem, így meg tudtam mutatni, hogy mit várnék.
Szóval én eljöttem az igazolás nélkül, bízva a szóbeli ígéretben, hogy azért majd a fogadó félnek el fogják küldeni. Egyébként rendben volt minden, másnap már a fogadó oldalon voltak a papírok.
De mutatok még jobbat.
Kiegészítő Hirdetmény az általános értékpapír forgalmazási információkról:
"Végrehajtási helyszínek:
• XBUD-Budapesti Értéktőzsde (Budapesti Értéktőzsde; Budapesti Értéktőzsde BÉTa piac);
• XETR-Deutsche Boerse AG, XETRA, Németország;
• XVES -Vestima kereskedési helyszín;
• OTC –Szabályozott piacon (tőzsdén) kívüli végrehajtási helyszín.
• Végrehajtási Partner –a megbízás végrehajtási partner igénybe vételével történő teljesítése. "És minden havi számlakivonaton is szerepel ugyenez a lábjegyzetként:
"12 Végrehajtási helyszínek: XBUD- Budapesti Értéktõzsde (Budapesti Értéktõzsde; Budapesti Értéktõzsde BÉTa piac); XETR- Deutsche Boerse AG, XETRA, Németország; XVES: Vestima kereskedési helyszín; OTC – Szabályozott piacon (tõzsdén) kívüli végrehajtási helyszín; Végrehajtási Partner – a megbízás végrehajtási partner igénybe vételével történõ teljesítése."
De ha megkérdezem, hogy akkor hol vannak a BÉTa piacos papírok, akkor első körben nem értik, hogy mit akarok, aztán ha van idejük átgondolni, akkor meg az a válasz, hogy sehol, azokhoz nem adnak hozzáférést.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Megint gombokért van cd projekt, ha valakit érdekelne. Nem tett jót nekik a hacker támadás, meg hogy nem fizettek a támadóknak. Viszont sanszos, hogy nagyon lassan fognak emelkedni az árak, mert ezt az ütést már a földön kapták.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
sajtos365
tag
Az RC-nél miért üres a kötéslista, egyáltalán hol találom az USA részvények kötéslistáját vagy melyik tőzsdén bonyolítják?
-
nort_on
senior tag
válasz Mauzes #53087 üzenetére
Itt szerintem arra gondolt, hogy a jelenlegi szabályozás mellett TBSZ-en már 5 év után adómentes vagy, míg NYESZ-en ez csak az akkori nyugdíjkorhatár lesz (azelőtt SZJA és SZOCHO is van a hozamon), ami lehet 67, 72 vagy ki tudja hány éves kor. Van benne kockázat, kétségtelen, de miben nincs. :)
[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
válasz Mauzes #53087 üzenetére
tbsz 5 év utána azt csinálsz vele amit akarsz, újra visszarakod tbszbe, folytatod vagy felhasználod. Ellenben NYESZ-szel ahol csak nyugdíjbamenés napján kezdhetsz rendelkezni a pénzedről. Ami manapság 65 éves kor / 40 év munkaviszony?) De semmi garancia nincs rá hogy 5-10 éven belül ne menjen ez fel 70 éves korra, 20-30 éves tartam alatt 75re.
Szal nem kell elájulni attól hogy kicsivel jobban jársz a nyesz-szel, cserébe brutális megkötésekért -
Czimby
addikt
Sziasztok!
K&H folyószámlámon összegyűlt egy kisebb összeg amit szeretnék 3 max:5 éves távon befektetni.
MÁP Plusz vagy TBSZ lenne szerintetek a jobb választás?
Ha MÁP Plusz mellett döntök akkor érdemesebb kártyával megvenni az Államkincstártól mint a K&H-tól?Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
-
Czimby
addikt
válasz bandus #53094 üzenetére
Félreértetted vagy MÁP Plusz vagy TBSZ és azon belül valami más befektetés.
De ahogy nézem jobb nekem a MÁP Plusz.
Már csak az a kérdés K&H-tól vegyem vagy Államkincstártól, sajnos utóbbi oldalán nem találom hol lehet vásárolni, meg egyáltalán regisztrálni...Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Peetey91
senior tag
válasz Czimby #53095 üzenetére
Államkincstár!személyesen be sem kell menned, ügyfélkapun keresztül neten tudsz fiókot csinálni, bankkártyás fizetéssel pedig befizetni, nincs semmi költsége.
-
nort_on
senior tag
válasz Czimby #53095 üzenetére
MÁK-nál érdemes előregisztrálni és kérni időpontot az egyik kincstár fiókba és személyesesn intézni, max fél óra. Akkor aznap már él a számlád. Vagy csak simán bemész és nyitsz egy számlát. A korlátozások nem tudom, hogy hogyan érintik őket, érdemes telefonon érdeklődni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest