- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabroncka
addikt
PMÁP elszámolási rendszerében kellene egy kis segítség. Van egy "játékpénz" PMÁP J2025 papírban az alábbiak szerint:
100.000 Ft értékben vettem 98000 Ft névértéken papírt
Kamatfizetésnél a 98000 névértékre 5204 Ft kamatot kaptam
Mosta a piaci értékem viszont (árfolyam: 98,00% ?) 96040 Ft, 98000Ft névérték mellett ezt hogy a bánatba kell értelmezni?
MÁP+ ennyire nem fejtörős, de kezdek fejet vakargatni, nem az összeg a lényeg hanem a számítási rendszer (?)
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
dptrsk
addikt
válasz Csabroncka #54953 üzenetére
98.000*0,98=96.040, ennyit kapnál, ha most eladnád
-
vnorbi
aktív tag
válasz Csabroncka #54953 üzenetére
Az 5204 forint is megérne amúgy egy fejvakargatást, mert ha ennyit kaptál, az hibás. 98000 forint névértékre 5086 forint járt volna.
-
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #54945 üzenetére
nem mindegyik fizeti ki az osztalékot, én például tartok SPY2-t, (SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (Acc)) pont a diverzifikáció miatt, a nagyobb ACW alapok nemigen tartanak REIT-et, pedig szerintem ők is jók hosszú távon
én most ezt a 16 ETF-et tartom, ezekkel tudtam nagyjából úgy beállítani az arányokat, ahogy én szeretném
WELL HAN-GINS Indxx Healthcare Megatrend Equal Weight UCITS ETF
ITEK HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF
5MVL iShares Edge MSCI EM Value Factor UCITS ETF
IWMO iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
IWQU iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF
IWSZ iShares Edge MSCI World Size Factor UCITS ETF
IWVL iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF
IUSQ iShares MSCI ACWI UCITS ETF
36BZ iShares MSCI China A UCITS ETF
IUSN iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF
HTWO L&G Hydrogen Economy UCITS ETF
BIOT L&G Pharma Breakthrough UCITS ETF
SPY2 SPDR® Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF
ZPRX SPDR® MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF
ZPRV SPDR® MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF
XDWF Xtrackers MSCI World Financials UCITS ETF 1C[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Látom kiegészítetted a hsz-t, ha megengeded pár gondolatot ezek közül néhányról hozzáfűzök, hátha mondok olyat amit eddig nem tudták vagy nem vettél figyelembe.
IWSZ iShares Edge MSCI World Size Factor UCITS ETF
IUSN iShares MSCI World Small Cap UCITS ETFEz a kettő gyakorlatilag ugyanazt csinálja, nem biztpos hogy van értelme mindkettőnek, de egyébként egyik se az igazi, mégpedig azért, mert a small cap önmagában nem túl jó, mert a small cap growth a legrosszabb a mátrixban a 9 féle kombináció közül. Ami a small cap közül jó és nagyon megéri, az a small value. Így viszont vegyesen tartod, és egyik negatív hatása kioltja a másik pozitív hatását, szóval nem valami jó biznisz.
ZPRX SPDR® MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF
ZPRV SPDR® MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETFEzzel szemben ez a kettő, pont az előző miatt, nagyon kiváló választás, magas a regressziójuk size, value és profitabilitásra is.
IWQU iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF
Ez sajnos meglepően rossz értékekkel bír, sajnos csak a profitabilitási mutatóban pozitívan regresszív, a többiben nulla és negatív, nemrég találtam én is erről több infót, én személy szerint el is dobtam, már nem is tartok ilyet. A fő gond a metodology-jével egyébként az, hogy bármi áron vesz jó minőségű cégeket, ezért eléggé magas értékeltségűek a benne levő dolgok.
Így ezt akartam hozzáfűzni, a szektorspecifikusakat én nem pártolom úgyhogy arról nem jegyzek meg semmit
Egyébként szerintem sok ez a 16 féle, mi mögötte pontosan az alapkoncepció, ami miatt okvetlen kell ennyi?[ Szerkesztve ]
-
vans?
őstag
sziasztok,
van egy lakasunk, amit felujitanank. Ez kb. 4-5 millio biztos lesz. Az bonyolitja a dolgot, hogy 1-1 lakastakarek lejar 2023 januarban, egy meg '24 januarban, kb. 2 millio ertekben, jo lenne ezeket beepiteni, viszont nem varnek ennyi idot a felujitassal.
Szerintetek erdemes pl. Fundamentas athidalo kolcsonnel megoldani ezt?hábm bábm
-
yossarian14
tag
Hali!
Ügyfélkapun keresztül nyitottam értékpapír számlát az államkincstárnál, de már 4 nap eltelt és nem kaptam semmi visszajelzést semmilyen fórumon, hogy most sikerült vagy nem. Van valamennyi átfutási idő vagy inkább próbáljam újra?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz yossarian14 #54961 üzenetére
Nem fognak nagyon szólni, majd egy idő után kapsz postán egy adag paksamétát. Ha mindent jól csináltál, akkor már használható.
-
net91
senior tag
válasz PredatorZoli #54959 üzenetére
Az "Edge" kifejezés mit jelent az ETF nevében?
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Hát ez arra utal, hogy milyen módon próbál előnyt kialakítani az adott alap a standard market capkez képest, mi az alapkoncepció amivel túl szeretnék szárnyalni az átlagot.
Mármint ez a szó nem a hogyanra utal hanem arra hogy erre apellál, hogy előnyt épít ki valamilyen metodika alapján. -
net91
senior tag
válasz PredatorZoli #54964 üzenetére
"...hanem arra hogy erre apellál, hogy előnyt épít ki valamilyen metodika alapján."
De a metodika, a megkülönböztetés amúgy is benne van az ETF nevében.
Én másra gondoltam. Mindegy, így nincs jelentősége, csak egy kifejezés.
Köszönöm a választ.[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
dugo_
veterán
Nekem már másnap megjöttek a feldolgozott belépési adatok, a levél pedig egy héten belül.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #54959 üzenetére
A World Size factorban semmilyen small cap nincs.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz mgoogyi #54969 üzenetére
"having an edge over something"-ből jön.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
pusha
tag
Szia!
Én is nemrég nyitottam számlát az ügyfélkapun keresztül, és a következő módon alakult:
- csütörtök reggel leadtam a papírokat, amiről jött egy visszajelző email is
- hétfő délután kaptam egy emailt, hogy sikeresen fogadták a regisztrációt, és válasszak magamnak új jelszótTehát 5 nap, abból 2 hétvége. De a két pont között semmi visszajelzést nem fogsz kapni.
-
zsero
aktív tag
Még egy utolsó SZJA-s kérdés. Végigolvastam sok cikket a témában, tegnap így adtam be a nem TBSZ-es számlához.
1. A tranzakciók közül csak a zárás érdekel. Minden zárásra megnéztem devizában mennyi volt a nyereség/veszteség és a zárás napján érvényes MNB árfolyammal átváltottam Forintra.
2. Ezeket simán összeadtam, ez volt egy adott érvre a nyereség/veszteség Forintban.
3. A tranzakciónkénti jutalékok már benne vannak a nyereségben, ezt nem számoltam külön.
4. Számlavezetési díjjal nem szórakoztam, de ha jól értelmezem levonhattam volna.
5. EUR-USD váltás volt a legnehezebb, ezt valami iszonyat bonyolultan számolja az Interactive Brokers / CapTrader. Végül találtam olyan riportot ahol napra pontosan van minden TX vezetve és azokat átváltottam egyenként Forintra MNB árfolyam alapján.Ebből az egészből lett egy összeg, azt beírtam
172. Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem
sorba és kész (+osztalék amiről tegnap beszéltünk).
Ez így rendben van szerintetek?[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Az 1-es pont mér nem jó. Nem a devizás nyereséget/veszteséget kell forintosítani, hanem a vételi értéket és ezt kivonni a forintosított eladási értékből, mivel az árfolyam veszteséget/nyereséget is bele kell számítani. És mindkettő értéket a saját értéknapján érvényes árfolyamon.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
bezsákoltam ma még egy kis ZPRV meg IQQH kombót, reméljük visszaálltak a rendes pályára. amennyire jó volt tavaly ez utóbbi, annyir szenved most.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
HoTDoG
tag
Sziasztok,
Rendszeres díjas nyugdíjbiztosításról mit gondoltok? Mondjuk havi 50e Ft befizetéssel.
https://www.kh.hu/megtakaritas-befektetes/kozeptav-hosszutav/rendszeres/biztositas/rendszeres-dijas-3Emellett van MÁP+ államkincstáron keresztül, illetve némi részény, befektetési jegy.
Köszi!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz HoTDoG #54976 üzenetére
Javaslom, hogy az ügynök számát, aki ajánlotta, tedd fel tiltólistára a telódban, temagad pedig mihamarabb felejtsd el hogy egyáltalán létezik ilyesmi.
Egyébként gratu. hogy utánakérdeztél mielőtt megkötötted volna, sok-sok millió forintot spóroltál most meg.Emellett van MÁP+ államkincstáron keresztül-Ez jó
befektetési jegy - jobb lenne ha ETF-lenne, olcsóbb, hosszú távon jobb megoldás -
nort_on
senior tag
válasz HoTDoG #54976 üzenetére
+1 az ETF-re. Hacsak nem akarod a KH-t anyailag támogatni.
Random capital-nél ingyenes a számla és pl VWCE vétel TBSZ-re. Ingyenes Revolut-on tudsz eurót váltani. Inkább 2-3 havonta vegyél, úgy kicsit költséghatékonyabban tudod kihozni.
Illetve a NYESZ sem rossz ötlet, szintén Random Capital, vannak korlátai, de forintos és ilyen havi összegnél költséghatékonyabb, mint a TBSZ. NYESZ-en pl SXR8-at vegyél.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
Attol fugg, hogy a REIT szegmens melyik reszebe akarnal fektetni.
Az en portfoliom egy resze REIT-kent mukodo cegekben van. (Ez 10 ceget jelent, kb. 25%-a a teljes portfolionak.)
A REIT-ek egy resze csak az, ami ingatlan finanszirozassal foglalkozik, egy masik nagy reszenek lakoingatlan, iroda, bevasarlokozpont uzemeltetes a fo bevetele, mig van ipari ingatlanok berbeadasaval foglalkozo ceg is, de mondjuk a bortonuzemeltetok egy resze is REIT-kent van szervezve. En vettem mindegyik felebol.
A legnagyobb vesztesegem es nyeresegem is bevasarlokozpont uzemeltetobol van. Szerintem most mar annyira nem eri meg venni oket, en egy eve vasaroltam be beloluk, azota jol felment az aruk, az osztalekfizetesek egy alacsony szintre alltak be.
Probalj meg olyan terulettel foglalkozo ceget venni, ha nagyon akarsz, amiben latsz fantaziat es van jovokepe. Egy C kategorias bevasarlokozpont uzemelteto ceg nem biztos, hogy jo valasztas, de egy mobil tornyokat kezelo cegben tobb fantazia van.
Tartok bortonuzemelteto ceget is, azt hittem, hogy rab mindig lesz, de aztan Biden bejelentette, hogy visszaveszi allami kezbe az uzemeltetest es azota sokat veszitettek az ertekukbol.
En az osztalekfizetes miatt vettem oket, viszont ha nem fontos szamodra az osztalekfizetes, akkor mas iparagakban keresgelnek.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
123xyz
aktív tag
válasz Vision #54977 üzenetére
Nyilván rövid és tömör válasz az, hogy ne kössön senki nyugdíjbiztosítást, de valaki el tudná nekem esetleg magyarázni, egy abszolút laikusnak, hogy miért jön ennyi negatív reakció erre a biztosításra? Linket is szívesen fogadok, ha alaposan (szájbarágósan) leírják, miért nem ajánlott. (Elolvastam amúgy a topik összefoglaló végén a kapcsolódó szakaszt természetesen, de sokkal nem lettem vele előrébb.)
Olyan szinten vagyok egyébként érintett a témában, hogy nekem is ezt javasolták (OVB), de még csak ott tartok, hogy fel akartam térképezni, milyen lehetőségek vannak, nem fogadtam még el semmit mert próbálok utánajárni a dolgoknak, hogy megfontolt döntést tudjak hozni (azért is vagyok itt). Az elhatározás megvan, hogy 30 évesen el kéne már kezdeni nyugdíjra spórolni, tavaly óta szerencsére a lehetőség is adott (életkörülmények, fizetés).
Tegyük fel, hogy megélem a nyugdíjas kort, ez esetben azzal tulajdonképpen nincs bajom, hogy egészen addig nem férek hozzá a pénzhez. Gyakorlatilag így (jelen állás szerint) kb 35 éves távlatban kell gondolkodnom (persze feltételezhetjük azt is, hogy addigra kitolódik majd a korhatár, de nyilván rohadt sok időről van szó és addig még rengeteg dolog történhet). Egy Signal biztosítást ismertettek, és a számolás alapján havi 15 ezer forinttal kezdve a 35 év alatt 5%-os éves díjemeléssel és 6%-os hozammal számolva az összesen befizetett kb 15,5 M hufból lenne a végére 36,5 M huf. Szóval ez miért rossz nekem? A gyakorlatban talán nem jönne össze ennyi pénz, csak papíron van így? Esetleg milyen szempontból jobb az ÖNYP, ott hasonló mértékű befizetett pénzből mit lehet kihozni a végére és mekkora kockázattal?
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz 123xyz #54988 üzenetére
Az a baj vele, hogy meglopnak, vagyis neked nem marad semmi.
Egy marha drága szolgáltatást vásárolsz, ahol miután a te pénzedből megkapja a díját az ügynök aki köti veled, meg lehúz a biztosító, ezek után egy olyan terméked lesz, amit meg tudnál venni egy egyszerű befektetési alapon keresztül töredéke költségen, vagy egy ETF-en keresztül közel nulla költségen.
A baj tehát az az egésszel, hogy mivel a te pénzedet fektetik be, a befektetés kockázatát te futod, a hasznot viszont nem te kapod hanem a biztosító és az ügynök.
Ne haragudj de ki az a hülye aki 6% hozamért tőzsdére viszi a pénzét (amiből mivel költségek vannak, nem lesz annyi), ha egy egyszerű állampapír is fizet 5%-ot?
Miért akarsz kifizetni 35 év alatt több millió, adott esetben tíz milliós nagyságrendet költségek formájában, ha ugyanezt kis tanulással megteheted huszadannyi költségen.
Ha elfogadod hogy ezen idő alatt nem firsz hozzá a pénzhez, akkor nyissál egy nyeszt és vegyél rajta S&P 500 at, garantáltan sokal jobban fogsz járni mint a biztosítással.
Ha meg ehyáltalán nem akarsz foglalkozni a témával, akkor meg nyiss egy nyugdíjpénztárat és állíts be egy állandó utalást rá, még azzal is sokkal jobban jársz majd mint a biztosítással, noha nem annyira jól mint a nyesszel.
A biztosítások azt használják ki hogy buta (az emberek többsége 0 azaz nulla pénzügyi tudással rendelkezik) vagy és nem látod még az elemi összefüggéseket sem, ezt kell mindenáron elkerülni.[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
A legfontosabb, hogy mázlid van, hogy ide találtál. Meg hogy ilyen fiatal vagy. A legfontosabb, hogy tanulj, a pénzügyekről, befektetésekről, adózásról. Pár hónap alatt elég jól képbe lehet kerülni.
Első körben tudnám ajánlani a kiszámoló blog pénzügyi akadémiáját a youtube-on, akár Szendrei Ádámot, a pénzügyi fitnesz-t, vagy az elemzésközpontot. András György összes könyvét. És a fórum visszaolvasását kb 6-12 hónapra. Utána nem lesz több kérdésed.
A NyB egy UL típusú "befektetés", neked nem jó. Csak a biztosítónak, meg az ügynöknek. Drága, átláthatlan a költségszerkezete, nem likvid, stbstb.
Okosan befektetve ugyanazt a pénzt 30-35 éves távon a többszörösét el tudod éri. És mindenki ugyanabban a homokozóban játszik, a piac adott, (szinte) ugyanazokat az eszközöket te is eléred. De erre rá kell szánni az időt. Cserébe jó eséllyel nem fognak tudni átb..szni ilyen csodálatos termékekkel.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
OVB semmi olyat nem tud ajánlani, amit érdemes lenne elfogadnod. Kerüld el őket, nagyon jól élnek azokból, akiknek nincsenek megfelelő pénzügyi ismereteik.
Ezt nézd meg. 35 évre készült, láthatod mennyire felemészti a pénzed a magas költség. Az adójóváírás nélküli tbsz is sokkal jobb a költségek miatt. -
Elemental
addikt
Sziasztok!
Feljött a nyugdíjpénztár témája.
Épp a hetekben kezdtem el ezen gondolkodni. 40+ vagyunk feleségemmel. Olyat szeretnénk, hogy havonta befizetünk x összeget, 30-40-50k/fő, ez valahol kamatozik ,ami majd jól jöhet nyugdíjas éveinkben. Fizetem be a pénzt havonta, többet nem is szeretnék vele foglalkozni. Minden kockázatot elvetnék, inkább legyen kevesebb, de biztos. Hol nézelődjek, mit keressek?
Köszi![ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Elemental #54992 üzenetére
Szia,
Érdekes kérdés és hozzáállás. Hogyan fogalmazod meg azt, hogy kockázat? A legtöbb ember úgy tekint a kockázatra, hogy félő, hogy elveszítik a pénzüket, vagyis befektetik ééés elment. Amivel a legtöbb ember az alacsony pénzügyi képzettsége okán nincsen tisztában, hogy hosszú távon (10+ éves távon) nem ez a kockázat a leg jelentősebb egy jól diverzifikált portfólió esetén. Hosszú távon a legnagyobb kockázat a pénz elértéktelenedése. Ha "kockázatmentes" befektetésbe fektet valaki hosszú távra, ami azt jelenti hogy alacsony hozamú, kisebb volatilitású eszközt vásárol, azzal a hosszú táv miatt éppenhogy óriásit kockáztat, mégpedig azt, hogy a pénze elértéktelenedik, vagyis kevesebbet fog érni reál értelemben amikor szükség lesz rá, mint most. Azaz hosszú távon egy portfólió annál kockázatosabb, minél "kockázatmentesebb" a szó hétköznapi használt értelmében.
Ha valaki teljes mértékben kockázatkerülő, és ez számára azt jelenti hogy a portfóliójába egyáltalán nem kíván részvényhányadot tenni, a nyugdíjpénztár nem lesz jó választás. Ennek az az oka, hogy a konzervatív nyugdíjpénztári portfóliók főként állampapírt tartalmaznak, de nem a jobb kamatozású, lakosság számára elérhetőeket, hanem alacsonyabb kamatú intézményi verziókat.
Ebből következik, hogy nyuggerpénztárba kockázatkerülő portfólióval nem éri meg beszállni. Ha azt mondod, hogy neked márpedig ezek ellenére is az kell hogy semmi kockázat, bármekkora ára is lesz ennek hosszú távon, akkor a legjobb, ha nyitsz egy államkincstári számlát és havi rendszerességgel veszel PMÁP-ot és/vagy MÁP+ ot.
És mondhatnád, hogy dehát arra nem jár a 20% jóváírás, ez így van, de hosszú távon(10-20 év) nem a jóváírások fogják meghatározni, hogy mennyi pénzed lesz, hanem a hozamok és a költségek. És mivel ugyanakkora kockázatvállalás mellett a pénztárakban 2-3%-al alacsonyabb lesz az éves hozamod, a költséged pedig ráadásul magasabb lesz, ezért ez így nem éri meg.[ Szerkesztve ]
-
noiq_nolife
csendes tag
Volt már korábban szó róla, hogy ki miképp trackeli a befektetéseket, a minap futottam bele ebbe a bemutatóba, elég hasznosnak tűnik, viszont van vele adminisztrációs munka.
-
Elemental
addikt
válasz PredatorZoli #54993 üzenetére
Köszi a választ!
Köszönöm a javaslatot! Utólag szerkesztettem "Fizetem be a pénzt havonta, többet nem is szeretnék vele foglalkozni."
A javaslatod "nyitsz egy államkincstári számlát és havi rendszerességgel veszel PMÁP-ot és/vagy MÁP+ ot" nagyjából megfelel ennek? Vagy havonta be kellene mennem a bankba ezt elintézni? A másik, hogy ezt a PMÁP, MÁP+ vásárlást érdemes lehet egy bankon keresztül is intézni, jelenleg a CIB-nél van számlám, vagy nyitni kellene hozzá valahol máshol számlát?
Úgy rémlik apáméknak is van MÁP+ a CIB-nél. -
nort_on
senior tag
válasz Elemental #54996 üzenetére
Ne a CIB-nél nyiss számlát, hanem a MÁK -nál is az állampapír miatt. Kb 30 perc elintézni ott helyben, foglalj időpontot.
A MobilKincstár app nagyon jó, havi egyszer veszel rajta MÁP+ vagy PMÁP papírt otthon a kanapén bankkártyával kb 3 perc alatt.
A MÁP+ nagyon likvid, ha kell belőle pl 1657 forint, akkor annyit eladsz és kiutalod magadnak.
Ez a fenti mind ingyen van a MÁK-nál.
Ez a legegyszerűbb befektetés, de reálhozamot azért ne várj tőle... Azt nem ilyen egyszerű csinálni. Illetve az, csak azzal kicsit többet kell foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Elemental #54996 üzenetére
Ez megfelel ennek, igazából kb havi 10 perces online ügyintézés számítógépen vagy telefonon, kb mintha egy cipőt rendelnél meg a neten, talán még annál is kisebb munka (mondjuk úgy hogy egy előre kinézett cipőt egy előre kinézett webshopban).
Nem szabad a CIB-nél nyitni, mert akkor számlavezetési díjat fognak felszámolni, költséged lesz rajta. A magyar államkincstárnál kell nyitni értékpapír számlát, mert ez teljesen ingyenes. Ha van ügyfélkapud, akkor ezt online meg tudod tenni pik pakk, meg sem kell jelenned személyesen. Ha nincs, akkor vagy először csináltatsz, vagy egy egyszeri személyes ügyintézésre megjelensz egy kincstári fióknál.
A megnyitást követően minden hónapban az adott havi papírokat ezen a kincstári felületen, kártyás vásárlással fogod tudni intézni.[ Szerkesztve ]
-
Boost3er
tag
Sziasztok,
mit javasolnatok szülőknek 52 éves korban nyugdíjra befektetésnek? Jelenleg ONYP-t fizet havi rendszerességgel, havi 50k-t. Elég magasnak találom a költségeit, így nekem annyira nem szimpatikus. Nem lenne erre valami jobb csináld magad megoldás egy TBSZ számlával és valamilyen ETF/állampapír vásárlással? Ami fontos, hogy ennél a havi összegnél többet nem tudna ra fordítani egy összegben, így fontos, a havi rendszeresség.
Ugyanez a kérdés csak nem nyugdíjra, hanem 30 évesen, ugyanígy ez a havi 50k “felesleges” pénz, hogy lenne a legértelmesebb befektetni szerintetek?
Az első esetben egyáltalán nem fontos a likviditás, nyugdíjra kellene, a 2. Esetben sem fontos, hogy akar azonnal vagy 2-3-5 éven belül hozzáférjek, de nem szeretném 15-20 évre fixen lekötni.Koszonom a válaszokat előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Microsoft Excel topic