- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
Ugyan ebben a dilemmában vagyok. Sajnos szerintem jól látod a helyzetet, és sokkal kisebb arányban érdemes venni fejlett országok kötvényeit, mint korábban; majdnem ott vagy, mintha készpénzt tartanál. Szerintem ezen okokból változatlan kockázatvállalási hajlandóság mellett is érdemesebb részvényeknek további súlyt adni kötvényekkel szemben, korábban ideálisnak vélt allokáció helyett. Ami talán jó irány: kisebb arány, nagyobb duration, de ez félig nyitott kérdés még nekem is.
What is your ikigai?
-
mgoogyi
Topikgazda
Ha önmagában nézzük, akkor mindegyik normális ország kötvénye szar, >>önmagában<< semmiképp nem ajánlott hosszú távú befektetésre.
Ugyanakkor ha a portfóliód kockázatát szeretnéd csökkenteni, még mindig ezek azok, amik működnek és a kötvénykonvexitás miatt ez a hatás alacsony kamatoknál tulajdonképpen erősebb.
Az összes junk bondnak kevés értelme van, hozam/kockázat arányban jobbak a részvények, stabilitást meg nem ad a portfóliónak.
Illetve van az a mondás, hogy minden kötvény annyit ér, amennyit a kibocsátója.
Így oda jutottam, hogy ha stabilizálni akarom a portfólióm egészét, nem tudom elkerülni az investment grade kötvény etf-eket.
Végül 10% AGGH mellett döntöttem:
iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) - befektetésre ajánlott fejlődő és fejlett országok állam és vállalati kötvényei euróra fedezve
Azért az euróra hedgelt változat, mert stabilitást szeretnék, illetve Vanguard tanulmány is van rá, hogy azt érdemes. Ez maga egy jó sok fokos kötvénylétra, ha megindulnak a kamatok, az alsó kötvények hamar elkezdenek dolgozni, illetve ha maga az euró kamat megugrik, az a hedgelésnél profitot hozhat, ha a többi deviza kamatai nem emelkednek annyira. A durációja is elfogadható, elvileg 7-8 év alatt ki kell dolgoznia nominálisan egy kamatemelés miatti értékvesztést és figyelembe véve a 30 éves időtávomat, bele kell férjen.
10% arany, 20% pmáp, 60% részvény etf van ezen kívül. Mindenképp szerettem volna valamit, ami stabilizáló hatású és válság idején várhatóan tudok belőle rebalancolni valamennyit részvénybe.
Ha szigorúan vesszük, a 100% részvény etf a legjobb választás, ha bírja a gyomrod. Nekem kellett valami alap az egésznek, ez egyéni döntés kell legyen mindenkinek.
Ha válaszhatnék, akkor csak investment grade átlag 5 éves államkötvény etf-et tartanék erre a célra, ami hasonlóan diverzifikált ehhez.[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz concret_hp #47803 üzenetére
Azért remélem _hosszú távon_ a kp-t legalább lenyomja ez az etf.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #47805 üzenetére
Jellemzően nem válságkor csökkentenek kamatot/nő a kereslet a kötvények iránt, amikor én pont eladni fogok ezekből?
-
necas
csendes tag
válasz mgoogyi #47802 üzenetére
Csinaltam egy osszehasonlitast ezek kozott:
- AGGH - kek
- MSCI World - piros
- IEF (US 7-10 Year Treasury Bond) - zold
https://www.tradingview.com/x/imwhZk3c/
IEF jobban mutatja a kotvenykonvexitast. Annyira nem meggyozo ahogy az AGGH viselkedett a marciusi zuhanasban - gondolom a corporate bondok miatt, hiszen a duracio nagyjabol azonos. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz PredatorZoli #47807 üzenetére
Persze, lehetek mínuszban akármikor ezzel. Az meg egy másik kérdés, hogy senkinek nem célja kamatot emelni.
-
mgoogyi
Topikgazda
A márciusi zuhanásnál nem viselkedett szépen. A TLT mutatná legjobban a konvexitást, az nekem egyrészt túl nagy kockázat, másrészt nem találtam ACC eur hedgelt variánst. Egyébként az IEF euróra hedgelve ACC variánsban még jó lehetne.
Globálisan diverzifikált alacsony TER-rel nem találtam jó alternatívát az AGGH-val szemben. 0.10% TER felé nem akarok menni valaminél, aminek jó, ha 0.5% a YTM-je.
A magyar állampapír kitettségemet nem akartam növelni.
Az egyik fő szempontom volt, hogy olyat találjak, amit hajlandó vagyok majd 10 vagy 20 évvel később is tartani és nem kell újra meg újra végiggondolnom, hogy mit miért csinálok.
A kötvénypiac sem különbözik nagyon abban a részvénypiactól, hogy a passzív cuccok verik az aktívakat.
A példaportfóliók jellemzően 5-10 év közötti durációs erős kötvényeket tartanak lokális devizára hedgelve. Akár Bogleheads, akár Canadian Couch Potato.
Az változó, hogy aggregate vagy csak treasury, de ez a minta elég jól megfigyelhető.
Bogle egyik mondása, hogy fogadd el a piaci hozamokat.
Ezzel a kötvénypiaccal nehéz lenyelnem ezt, de tulajdonképpen ezzel a kis 10%-kal úgy érzem, hogy diverzifikáltabb a portfólióm.
Ha a hozam lenne az egyetlen szempont, akkor 100% részvény ETF-et tartanák, de ahhoz puding vagyok. -
Bestspiler7
tag
Azért ez már nagyon brutál már, muszály lesz bekövetnem Trumpot
-
pr3d1
csendes tag
A fórumon már korábban volt ez az ETF linkelve. A fizikai aranyat követi az árfolyama 0% TER mellett. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges az, hogy nincs alapkezelői díj? Láttok vele kapcsolatban valamilyen problémát, vagy valóban megérős annak aki aranyat szeretne vásárolni?
-
addikt
válasz Bestspiler7 #47814 üzenetére
Ha átteszed órásra a grafikont, azért láthatod, hogy ez kb a "napi zaj" nagyságrendjébe esik.
-
Stanlee
őstag
Ez egy ETC, nem ETF. Alapjaban nincs vele semmi gond. Azert erdekes, mivel commodity, igy igaz a papirral kereskedsz, de nemet torvenyek szerint ugyanaz vonatkozik ra, mint a fizikai aranyra. Ezert nincs ra nyeresegado, ha nemet adorezidens vagy. Azt nem tudom, hogy mint magyar vasarlo, hogyan kell utana adoznod.
a masik, hogy 100.000 euro alatt rogton van arfolyamjegyzo mogotte, alacsony spread-del, ami elonyos.
(Amiert en tartanek tole, az az, hogy mivel ez ETC, igy barmikor kerheted a fizikai kiszallitast, ami meg itt Nemetorszagban 275 euroert okay, de mondjuk Mo-ra valami 1500 euro, es csak bankba viszik ki, ami kepes fogadni fizikai aranyat.)
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
mgoogyi
Topikgazda
Eddig 0.36% volt a TER, ha jól emlékszem, nem olyan régóta lett 0-ás és csak az itteni fórumból tudtam meg.
Egyébként az egyik legnagyobb arany ETC (Csak azért ETC és nem ETF, mert egyfajta dolgot tart és emiatt kell ETC-nek hívniuk).
Én ezt használom, nem láttam semmi gyanúsat vele kapcsolatban annó, mikor ezt választottam. -
Stanlee
őstag
válasz Oppenheimer #47821 üzenetére
Semmi.
De a 10% kotveny a portfolioban eldontesehez ennyire beleasnia magat az embernek ebbe a temakorbe, ahol nagyjabol nulla elonyod lesz egy KP-t tarto emberhez kepest, szerintem felesleges ido es energia pocsekolas.
En inkabb valami masba astam volna magam bele, de ez teljesen szubjektiv dolog.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Stanlee #47822 üzenetére
Meglehet, van igazság abban, amit írsz.
Egyrészt érdekelt a dolog, másrészt valójában semmi biztonságos cuccom nem volt. Lehet, hogy a 10% nem oszt-nem szoroz, nekem ez így megfelel pszichológiailag. Mindenkinek magának kell megtalálnia a saját portfólióját.
Ha szigorúan vesszük, időpocséklás egy global részvény etf-en kívül mást tartani és ezen felül bármit elvolvasni/megvitatni a témával kapcsolatban, mert hozamban nem lesz előrébb hosszú távon.
Általában véve részletekbe menően szeretek belelátni dolgokba, amik érdekelnek és abszolút indokolatlan mennyiségű időt vagyok képest eltölteni ilyenek olvasásával. -
hablatyka
csendes tag
Sziasztok,
Kis tanácsot kérnék, részvényvásárlás kapcsán.
Jelenleg a következő a portfólióm:
70% állampapír (vegyesen PMÁP és MÁP+), 30% ETF (Vanguard FTSE All world, iShr Core MSCI World, iShr SP Infotech).
A következő adag részvény vásárlása előtt állok, az össz portfólióm kb 10%-áért vennék most részvényeket.
Gondolkozok GSParkon, Mol-on, illetve a most emlegetett iShares Edge MSCI World Value Factor ETF-en is.
TBSZ-re veszem, szívem szerint 3 részre osztanám az összeget és vennék mindháromból. A magyar piacos papírokat közép, hosszútávra venném, mivel úgy látom eléggé padlón vannak, ezért egy 60-80%-os megtérülésig tartanám őket (nyilván ez inkább évekbe mérhető), aztán áttenném az egészet ETF-be.
Mit gondoltok erről? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz hablatyka #47826 üzenetére
Én a helyedben csak Vanguardot vennék tovább. Esetleg olyan etf-et ezen kívül amiben hiszel hogy jobb lesz mint a világátlag. Lehet ez clean energy, tech, alulértékelt részvények ( én azokban nem hiszek ). Tőled függ, hogy mit gondolsz a világról.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
stickermajom
addikt
Sziasztok!
Babakötvénynél az a 6000 HUF jóváírás naptári évre szól, vagy nyitástól számított 12 havonta?
-
mephisto5
csendes tag
válasz stickermajom #47835 üzenetére
naptári év - nekem februárban szokták jóváírni.
-
hablatyka
csendes tag
Forintot szoktatok Revoluttal beutalni RC-ra, hogy a banki utalási költséget megússzátok? Vagy van itt is valami buktató? Gondolom ez nem számítana bele a havi 350000-es konverziós limitbe, ugye?
-
Lex Icon
senior tag
-
aujjobba
addikt
Olvastam anno olyan írásokat, ami szerint a Value és a SmallCap nagyon hosszú távon felülteljesíti a World-öt.
Konkrét elvárásom nincs, de úgy gondolom jelenleg nagy diszkont van a Value-n és a hosszú ideje tartó alulteljesítése meg fog fordulni.
Aztan vagy bejön vagy sem. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Lex Icon #47841 üzenetére
Nem lehet azt mondani, hogy mélyen szántó lenne a cikk.
Ha megnézi az embe az alapfaktorokat követő ETF-eket, akkor látja, hogy igenis volt, amelyik felülteljesített a world-hoz kepest indulása óta is. Volt persze ami nem, de ennek vajmi kevés köze van az etf-hez, ez azon múlik hogy hogyan teljesít az index, amit követ. Ha egy etf kis tracking hibával tud követni egy indexet, az index pedig régebb óta létezik mint az adott ETF-ami követi azt, akkor azt gondolom nem parasztvakítál elfogadni, hogy a múltban hogyan viselkedett volna.
Visszatérve, nézzük meg a momentumot, msci worldhoz kepest kozel 5%-al szerepelt jobban évente az elmúlt 5 évben, az ennek megfelelő ETF-ezt hozta is, még egy kicsivel többet is mint az index,
Nézzük meg a qualityt, 0,8% évente az elmúlt 5 évben felültejesítés az indexben, ez megjelent a megfelelő etf-ben is.
A low volalitityben dettó. A small cap 2% alulteljesített évente, a value meg közel 8%-al múlta alul a worldot az elmúlt 5 évben/év.
Aki viszont nagyjából tisztában van a dolgokkal, akkor tudja hogy ez természetes. A bull marketek, ahol semmi sem drága, nem kedvezett a történelemben a value-nak sosem, a jelenlegihez hasonló alulteljesítés nem példa nélküli a múlból egyáltalán. A value tartók jutalma eddig sosem maradt el, számomra teljesen nyilvánvaló hogy eztán sem fog.
Hosszú távon én átlagos éves 1-1,5% felülteljesítésre számítok a valuetől, mint ahogy az történt is az elmúlt 23 évben.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Még anyival egészíteném itt ki a value kapcsoán, hogy lehet hogy én vagyok szpeshul, de ha látok egy ilyet:
http://prntscr.com/uwa9j1
15 évig a kettő nagyon hasonló volt, most meg a kék 2/3-a hirtelen a sárgának, akkor arra aspilálok hogy az hosszútávon maybe jó vétel? Értem én hogy ez nem ilyen egyszerű de nekem ennyi elég. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz PredatorZoli #47846 üzenetére
Berakod ide az etf-ed holdingjait? Kivancsi vagyok miket tart. Link johet a teljes listarol.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #47847 üzenetére
https://etf.dws.com/en-gb/IE00BL25JM42-msci-world-value-ucits-etf-1c/
Parancsolj, az oldal feléig kb gördítsd le, ott tudod lapozgatni tobb oldalon keresztul. -
concret_hp
addikt
vagy fullba vagy sehogy :D
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest