Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • májkimiki

    őstag

    válasz Necronom #72377 üzenetére

    Jóval visszább szóba kerűlt, hogy nem igazán tudod. Melyik disztró milyen alapú, meg nem is nagyon érdekel.
    A Deepin stable Debian alapokon nyugszik, látszik a kernelén és a FF ESR-en is. Viszont teljesen saját tárolót használ. A sources list-be nincsenek benne az official Debian tárolók. Ezt meg is tudom érteni, hacsak a saját Deepin DE-t is nézzük. KWin ablakkezelő, Gnome3, LightDM. Ez a három elem három különböző, egymástól nagyon eltérő platformot jelent. Ők ezt összegyúrták Deepin DE-vé. Amit úgy tudnak stabilan tartani, hogy a függőségeket egy helyen managelik. Erre is kell nekik a saját tároló, behúznak mindent ami nekik kell. Egy csomag készletté alakítják és onnan terítik. Nem gondolom, hogy ha a KWin-t vissza cseréljük a Gnome3 ablak kezelőjére, a LightDM-et meg a Gnome3 bejelentkezés kezelőjére. Akkor azt a Deepin DE túléli. Az általuk fejlesztett nem kevés alkalmazás is hasonló okok miatt, csak az Ő rendszerükre érhető el.

    Az MX szintén stable Debian alapokon nyuszik, sokkal nagyobb szabadsággal, mint a Deepin. Viszont Ők meg nem systemd-t használnak init rendszernek, hanem SysV initet. Amit a systemd shim által érnek el. Ami röviden annyit jelent, hogy bár a systemd indul a rendszerrel, de a visszafelé kompatibilitás miatt ezen a ponton vissza lehet térni SysV initre. Ez azért fontos, ha hiba elhárítás okán az initrendszert is érinti a probléma. A systemd-s hibajavítások nem fognak működni, oda SysV inites megoldások kellenek majd.

    Nem keverendő össze az MX systemd mentessége a Devuan systemd menetességével. Mert míg az MX-nél a systemd shim biztosítja a systemd függőségekkel rendelkező csomagok használatát (a teljes Debian csomag készlet használható).
    Addig a Devuan saját kódbázist épít a SysV initnek megfelelően és a systemd-re dependáló csomagokból kiveszik a függőséget és újra építik a csomagokat.

Új hozzászólás Aktív témák