Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Hogy ne csak az észak-korai ökörködéshez szóljak hozzá, hanem ontopik is legyek: jól tetted, hogy a /var-t az SSD-n hagytad. Igaz mindig változik, de nem okoz olyan rengeteg írást, hogy az SSD-nek számítson. Ez régi, alaptalan paranoia, miszerint kímélni kell az SSD-t, meg mindent át kell rakni a HDD-re: akkor minek van SSD? Az SSD pont arra való, hogy az egész rendszer azon legyen, gyorsítson fel mindenfajta lemezműveletet. Sokkal többet bírnak ezek a drive-ok, mint korábban gondolták. Átlag felhasználásnál a garanciális íráslimitet sem éred el rajta 5-10 éven belül, nem hogy a cellák tényleges fáradáslimitjét elérd, de már az 5 éves elhasználódáshoz is az kell, hogy orrba-szájba torrentezz rá, meg 100 gigás nyers videófájlokat szerkessz nap mint nap. Hamarabb fogod az SSD-t azért lecserélni, mert már kicsi, elavult, olcsón kapsz helyette jobbat, nagyobbat, vagy megfeküdt benne a vezérlő (ami megint független az írásmennyiségtől). A kímélgetéssel meg SSD-optimalizálással magadat szivatod feleslegesen.

    Ráadásul eleve kíméled az SSD-t azzal, hogy Linuxot használsz, ami majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír a meghajtóra, mint a Windows. Én egyedül a böngészőcachet tettem át tmpfs ramdrive-ra (fix méretűre, de csak annyit foglal a memóriából, amennyi adat épp aktuálisa van rajta), de nem az SSD kímélése miatt, hanem 16 giga RAM van a gépben, amiről utóbb derült ki, hogy nem használom ki, és legalább a böngészés közbeni renderelés tovább gyorsul, hogy még egy SSD-nél is nagyságrendekkel gyorsabb tárolón van a böngészőcache, meg nem megy pocsékba a ki nem használt memória, legalább használom valamire. Eleve a kernel is sokat befog cache-nek, swapom meg sincs, eleve nem lenne semmire használva az sem.

    Esetleg a /var-t átteheted tmpfs-re, amit pont itt Kapitánnyal beszéltek, de azon már nem nyersz semmit, csak vesztesz, mivel rebootkor, gépkikapcsoláskor elveszik a tartalma, és ha mégis kell belőle valami log, akkor nem fogod tudni átnézni, hibakereséskor sokszor jól jönne pedig. Nem dísznek csinálták, hogy legyen /var és /var/log mappa, ha teljesen felesleges lenne, akkor alapértelmezésben létre sem hozná a rendszer.

Új hozzászólás Aktív témák