- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3228 üzenetére
Miért döngetném a mellem, neked vagy itt valakinek mi haszna lesz abból ha 600W-ot eszik a lakás vagy 120-at? Szerintem semmi. A videót meg láttam és hiszek is benne, sőt nem csak ennél van így hanem rengeteg dolognál. Pl az SSD-m nemrég meghalt, pont garancia lejárta után nem sokkal, nem is ez az érdekes, hanem ugyan abban az időben több embernek is meghalt ugyan ez a típus a garancia lejárta után...Ez is ilyen...Viszont a ledre visszatérve, már 2 év alatt spórolok rajta, és mint mindig említem 2 év olyan garancia van rá hogy beviszem és kapom az újat, így kit érdekel ha megfő....2 év után meg tegyük fel meghal mind egyszerre akkor már meg valószínűleg 500 ft-ért is tudok majd venni....
Na most ezek alapján miért ne spórolnék?
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3232 üzenetére
Gondoljam azt hogy spórolok...? Magyarul bebeszélem magamnak hogy a kib@szot lakás ~120W-ot eszik....
Ha kérhetem magyarázd már el, az én esetemben miért nem spórolok? Ha lehet ne kerüld ki a válaszadást hanem normálisan írd már le, már nagyon kíváncsian várom...
[ Szerkesztve ]
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3234 üzenetére
Úgy vettem a lakást hogy le volt ütve, komplett felújítás volt, a napaliba akartam csak álmennyezetet körbe a ledszalagnak, de mondtam akkor az egész lakáson legyen álmennyezet ha már ott is van, mert kiderült nem egy nagy összeg ráhúzni egy ilyen szimpla felületet...1 led izzóm volt 1000 Ft 2 év garanciával, dönthető spot keret 490 Ft...Szóval nem olyan egetverő beruházásokról van szó...Szóval hosszútávon nem hinném hogy ne sportolnék vele. Főleg hogy két évig cserélik a ledeket ha lenne bajuk, ha ez az idő meg letelik mint említettem az eddigi évek tapasztalatai alapján még jobban lemegy az áruk...
-
kaliber
aktív tag
válasz ronin s8 #3230 üzenetére
Én a meglévő foglalatokat használva 2szobás lakás összes világitás kicserélve ledesre (ill. 2db kompakt marad amíg ki nem ég) tápokat + led izzókat Ebay-ről vásárolva összesen költöttem 30ezer ft-ot. Ti beleszámoltátok az álmennyezet ill. gipszkarton lámpatest kialakítását is? Azt a halogénnél is megkellett volna csinálni!
A led izzók tartósságán múlik mikor térül meg.
Nálam egyenletesebb lett a bevilágítása a helyiségeknek és világosabb lett, szóval ez is haszon(?) ha úgy nézzük.[ Szerkesztve ]
Miért jársz futni? Mert az élet rövid, a futástól kicsit hosszabbnak tűnik :)
-
PHM
addikt
válasz ronin s8 #3238 üzenetére
A saját példám:
Anno 1db hagyományos 2x18W-os armatúrát alakítottam át ledesre.
Az anyagköltség akkor kb 5000 Ft volt. (Ma alig több, mint a fele lenne.)
A munkadíjamat is beleszámolva 10 hónapra saccoltam a megtérülést.
(Ez a lámpa 24/7-ben üzemel.)
Ez a 10 hónap már letelt, s azóta készült még 4db kb 7W-os led lámpa.
Olyan helyekre, ahol több, mint napi 10 órát mennek.
Az anyagköltséget már rég behozták, s a munkadíjból sincs már sok hátra.
Ezeket a lámpatesteket olyan 10 éves koruk után kívánom lecserélni.
Mivel magam csináltam őket, ez az élettartam el is várható tőlük.
Jelenleg több, mint havi 3000 Ft-tal kevesebb a villanyszámlám, mint korábban.
Szurkolhatsz nekem is...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz ronin s8 #3248 üzenetére
Azt hiszel, amit akarsz.
Az első armatúra egyébként másfél éve megy, majdnem 24/7-ben.
Nem 10 év múlva, már most bőven behozta az árát, a munkadíjjal együtt.
Bizonyára nem olvastad el figyelmesen amit írtam.
Ezeket a világító testeket magam alakítottam át.
Nem fényerőre hegyeztem ki őket, hanem élettartamra.
A ledek 60-75%-os meghajtást kapnak mindössze.
Még 10 év múlva is elvárható tőlük az eredeti fényerő 60-70%-a.
Addig pedig ráérek jobbat-szebbet-takarékosabbat csinálni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3248 üzenetére
Próbálok rájönni mi ez a na már pedig az van amit én állítok úgy is szituációdra, de nem nagyon értem mi értelme ha folyamatosan ellent mondanak neked. Neked ilyen drága volt az egész ledes beruházás?
PHM: Enyémekre 50 ezer óra van megadva elméletileg, ez számomra elég irreális, ha napi szinten 6 órát megy az 22 év, a led maga lehet menne eddig de inkább az elektronika hal meg előbb...
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3253 üzenetére
Szerintem ez a saját hibádból lett ennyi mert nem jártál utána normálisan. Én most újíttattam fel egy 51nm lakást mint említettem, mindenhol led van (azaz: gardrób, nappali, háló, étkező, előszoba, konyha, wc, fürdő), egy normál izzóm sincs és nem fogtam fejem hogy úr isten minek vágtam bele mert annyiba volt. Napaliba pl körbe RGB színes led szalag van 19 méter vezérlővel, erősítővel, táppal, postával mindennel együtt 25 ezer volt. Ha nem járok utána, itt nem segítenek azaz a tudatlanságom miatt megvehettem volna boltba is ilyen 80-100 ezerért. Ledekből is vehettem volna 5 ezer forintosat, kis utánajárással 1000 Ft volt akcióban és teljesen tökéletesek, foglalatokat is vehettem volna 8 ezerért de 490 Ft-ból azt is megúsztam, és teljesen igényesen néznek ki...Szóval ha csak úgy bemegyek a boltba és kiválasztom mindenből a jó drágát, akkor megértem hogy nem értesz ezzel egyet, de ez csak a Te hibád.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3255 üzenetére
Na akkor meg is van a hiba!
Te az alapján szajkózod a ledet nem éri meg mert te "huszonozres Legrand Céliane dimmelő" kapcsolót veszel hozzá, meg még ki tudja miket? Ez elég vicces! De így igen, igazad van ezekkel az úgymond extrákkal lehet sose hozza vissza az árát, de egy 1000 Ft-os kapcsolóval is világítani fog a led, szóval nem kellene ezeket az extráidat hozzáadni, mert semmi köze a témához! Szóval te nem vagy tisztában miről beszélsz, és úgy okoskodsz teljesen felesleges...
[ Szerkesztve ]
-
B-L-A-C-K
titán
válasz ronin s8 #3258 üzenetére
Ne haragudj de nem tudom miről beszélsz, mit sokalltam?
Na jó szerintem hagyjuk, azt sem tudod miről beszélsz, mindenki ellent mond neked de te csak fújod feleslegesen a magadét.
Tényleg legyen inkább neked igazad, teljesen feleslegesnek tartom a veled való veszekedést, és itt le is zártam a témát most már tényleg...
-
kaliber
aktív tag
válasz ronin s8 #3255 üzenetére
Na ne... te ilyeneket is beleszámolsz? Én csak annyit csináltam, hogy a meglévő foglalatból kiszedtem a régi halogén ill. normál izzókat és betettem a led izzókat (ja meg két trafót is kicseréltem) szerintem ennyit kellene csak beleszámolni!
Miért jársz futni? Mert az élet rövid, a futástól kicsit hosszabbnak tűnik :)
-
-
jeriko2
tag
válasz ronin s8 #3251 üzenetére
"Értelek. De azért a többieknek is hadd fordítsam le: Magad alakítottad át... Tehát elegánsan elfelejted a saját munkádat beárazni."
Nálam pl. a saját munka ennyiből állt: Régi izzó (GU10 - katt!) ki (3 másodperc), új izzó (katt!) be (3 másodperc). Oké, te ehhez villanyszerelőt hívsz, 20e Ft-os költséggel, amit bekalkulálsz a ledesítés árába, de azért lássuk be, ezzel a borzasztóan bonyolult, magas kvalitású szakértelmet igénylő feladattal elég sok ember önerőből megbirkózik. Részemről a reggel vajaskenyér megkenéséhez sem szoktam szakácsot hívni, mégsem érzem azt, hogy ezzel tízezreket spóroltam meg.
Ami meg a megéri/nem éri dolgot illeti, szeptember elején cseréltem ki 4 db 40W-os halogént 4 db kb 5W-os LED-re, amelyeket darabontként 900Ft-ért vettem kínából. Ezek napi átlag 5 órát mennek (kirakat), az elmúlt kb. 150 nap alatt összesen tehát 750 órát és így megspóroltam 4*30W-ot (legalább). Ez kb. 90 kWh, ami 40 Ft-al számolva 3600Ft - azaz már bejött a led-ek ára (ha szerinted nem, javaslom a négy matematikai alapművelet tanulmányozását). Igaz, nem vettem hozzájuk új kapcsolót huszonezer Ft-ért, sem új búrát sokezer Ft-ért, és a vezetékeket sem cseréltem aranyozottra további tízezrekért, sőt a kirakatüveg is maradt a régi, pedig az újjal biztosan szebben csillogna a led-ek fénye (szerintem és a tulaj szerint is picit fényesebben világítanak a led-ek - azóta is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Tudományos Pandémia Klub
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nők, nőügyek (18+)
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Mesterséges intelligencia topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- War Thunder - MMO Combat Game
- Parfüm topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest