Hirdetés

Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Szigetelő #23881 üzenetére

    Tudom, hogy valahogy hivatkozni kell rá, és ez a marketing anyagból is ez jött át a köznyelvbe, de én egyik 100Hz-es üzemmódot sem nevezném "valósnak".

    Az LCD panel vezérlője szempontjából részben (*) lehet valós, de 100Hz-es bemenetet nem is fogad a TV, 60 felett minden csak dobozon belüli interpoláció, ami "ízlés" kérdése is, de én például nézni sem bírom a képernyőt bekapcsolt mozgásinterpolációval (akár LCD, akár PDP kijelző, akárhányról akárhány Hz-re).

    (*)Ketyeghet a vezérlés akár 56789Hz-en is, de én még nem láttam olyan LCD panelt, ami 1/100-as másodperc alatt képes lehet átváltani bármely véletlenszerű árnyalatból bármely másik véletlenszerű árnyalatba. Ilyenkor történik az 100Hz-es (vagy lassú LCD kristályoknál már akár 50Hz-es) vezérlésnél, hogy elindul a kristály az egyik irányba, de visszafordul, mielőtt még beállhatott volna az előtte megcélzott új helyére (csak a váltási csóváját látod egy soha meg nem jelenített képkockának), vagy szerencsés esetben az derül ki, hogy nem is kell olyan messzire mennie, mint ahová először küldték, csak az meg az over-drive algoritmussal együtt adhat egy pofont a végeredménynek. (Az over-drive egy gyakorlatban is hasznos, általában komolyabb káros mellékhatás nélküli dolog. Ezt szokta szabályozni a két mozgáskezelést befolyásoló csúszka közül az, amelyiktől nem "gyorsul fel" / "szappanoperásodik" a kép még maximumra húzva sem, csak apróbb hibák láthatók, amik gyakran észre sem vehetőek.)

    A "hamis 100Hz"-et, vagyis a háttérfény villogtatást ellenben maximálisan támogatom. Azt szoktam "plazma emuláló" módnak nevezni, ami egy enyhe vibráláson kívül mást nem árthat, viszont javíthat egy kicsit a mozgáskezelésen anélkül, hogy mindenből moslékot darál. Elfedi a kristályok mozgás közben látható csóvázás egy részét (jobb esetben akár ez egészet), és a villogás segít elhitetni az emberi érzékeléssel, hogy mozgóképet lát, nem csak felvillanó képkockákat, mert az egyes képkockákat nem látod túl sokáig (ez a hagyományos LCD-k egyik legnagyobb hibája mozgóképek megjelenítésekor, nem is csak maga a csóvázás).

    És engem nem is a klasszikus "szappanopera hatás" zavar, nekem tetszene a valódi 100Hz-es mozifilm. Az a gondom vele, hogy nem ver át elég jól az interpoláció. Ha direkt figyelek rá, akkor néha tudatosan is elcsípem, de már a szemem sarkából nézve, "tudat alatt" is folyamatosan érzem, hogy "valami nincs rendben" (mint ha valami komoly probléma lenne a videó kódolással, véletlenszerűen eldobálna vagy ismételgetne régi képkockákat egy amúgy gyors videóból). Rosszabb, mint bármi más, ami az interpoláció nélkül látható. (Sohasem láttam még egyértelműen észlelhető hibák nélkül valós időben dolgozó interpolációs algoritmust, főleg nem TV-be építve.)

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Aktív témák