- Stratégiai partnerséget kötött a HPC-piacon a Fujitsu és az AMD
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Sarkköri terepbe olvadó kabátot öltött a Gigabyte Mini-ITX-es AMD alaplapja
- Számításokat is végző HBM memóriára szavazna a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Hány négyzetméterre elég 200 ezer Ft/hó a világban
Mondjuk a régiós fővárosokat nem ártott volna belevenni.
-
attiati
veterán
szeptemberi megtakarítási körkép
2017. első félévig hitelezési körkép
építőipar alakukása az elmúlt években
ezekben van a lényeg
Azt megerősíthetné valaki az ingatlanszakmából, hogy nem a lakásépítésben van a pénz jelenleg. Nem arra érdemes lekötni a kapacitást.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #9196 üzenetére
Olvastam tegnap. Munkaerőhiány, kapacitáshiány, tudáshiány. Megspékelve állami támogatásokkal, megrendelésekkel. EU-s pályázatok kifizetése akadozik, ami megakasztja valamelyik láncszemnél a tartozásokat.
1,5 évvel ezelőtt, a Dunapart projekt meghirdetésénél körvonalazódott, hogy a Fidesz érdekkörbe tartozó építőipari vállalkozások fognak előretörni a CSOK pénzeknél is. Kiemelt beruházássá minősítették, így nem kellett bajlódni a környezetvédelmi és építésügyi engedélyekkel sem.
Bankszektorban is hasonló dolgok történnek. Az állami tulajdonnal nem rendelkező bankok nehezebben férnek oda a kondérhoz. Az MKB-nál előbb utóbb vastag profitszámok fognak megjelenni az éves jelentésekben, bármi áron. -
attiati
veterán
-
attiati
veterán
Jó hírt kaptak a lakásvásárlók - lassulhat az áremelkedés
"Az áremelést tervezők aránya szeptemberhez képest 23 százalékra szűkült, árcsökkenést kevesebb, mint 2 százalék fontolgatott. Ugyanez a két arány szeptemberben 32 és 1, tavaly októberben 11 és 10 százalék volt.
A munkaerőhiány visszafogó szerepe egyre erősödik, októberben a cégek mintegy kétharmada számolt be erről. A kapacitáshiány tartja a második helyet - csaknem minden harmadik vállalkozásnak ez is gondokat jelent. A laza fizetési fegyelem okozta problémák minden negyedik termelőnek okoznak fejfájást."
-
attiati
veterán
válasz adalbert1 #9210 üzenetére
Nem tudom és homályos az egész. Az egyetlen dolog, amiért talán hitelesnek tartottam és belinkeltem, hogy ügyvéd írta a cikket.
Egyrészt mi az a telekkönyv és milyen procedúrával lehet ott átíratni a tulajdonost?
Másrészt az adásvételit nem kell ügyvédnek ellenjegyezni? Mert akkor ez már egy szervezettebb lakásmaffia ügy, amiben ügyvédnek is nyakig benne kell lenni? És talán a hivatali ügyintézőnek is?Még 10 éve olvastam, hogy a lakásmaffia ellen érdemes 1 ft jelzálog jogot tetetni / hagyni az ingatlanon. És akkor keresnek könnyebb prédát. Olyan ez, mint a jó és rossz zárral lezárt bicikli. Mindegyiket el lehet lopni, de nem a nehezebbikkel fog szenvedni.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Oppenheimer #9217 üzenetére
Mondjuk azt tudni kell, hogy az ingatlanszektor nem csak a lakáspiacból áll. A lakásfejlesztésben nincs akkora pénz, mint a többi alszegmensben.
Kereskedelmi és logisztikai ingatlanok, infrastruktúrafejlesztés, irodaházépítés.
Az említett ingatlanalapokban is ezek az eszközkategórik vannak túlnyomó többségében.
Zsiday szerint "Az ingatlanpiaci fellendülés is érett szakaszába érkezett"
Kb egy éve emlegetem én is, hogy érett szakaszban van. -
attiati
veterán
válasz lajafix #9245 üzenetére
Miért? Maximum túlfizeti. De igazából az összes lehetséges információ birtokában sem tud jó döntést hozni előre.
Szerintem bele lehet vágni bármelyik verzióba, vagy jobban fogalmazva mindkettő verzió csak akkor jó, ha betart az ember pár szabályt. Legyen teljes 6 havi kiadás tartaléknak. Fizu max. harmada menjen törlesztésre. (Megemelkedett kamat mellett is). És ha a változó kamatozásút veszi fel, akkor minden egyes hónapban tegye félre azt az összeget, amit megnyert a fix törlesztőhöz képest.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Most nem feltétlen túlárazott a fix hitel, mindig nézni kell az aktuális kondikat és piaci kamatokat !
Nem tudom mit kell teljesíteni az unicredit 10 éves fix hiteléhez, de 3,99% a kamat (és 4,99 a THM, de szerintem a THM pár elemét visszaadják)
10 éves hozam 2,5% (ÁKK)
legolcsóbb 10 éves hitelkamat 3,99%
felár 1,5%
de egy nem legolcsóbb 10 éves hitelnél is 2,5-3% a felár.6 hónapos bubor: 0,07%
legolcsóbb 6 hónapos hitelkamat: 2,57%
felár: 2,5% %Jelenlegi infók szerint reálisan kb még 2 évig maradhat ilyen alacsonyan a változó 6 hónapos kamata.
Azon túl én már számolnék kamatnormalizációval, és 2%pont kamatemeléssel.
Végig kell számolni ezt az ideális forgatókönyvet xls-ben.
Általában akkor éri meg a változó, ha a hitel futamidejének kb. a feléig a fix kamat alatt marad a változó hitel kamata. De ugye most sokkal kisebb lett a kamatkülönbözet, tehát sokkal kevesebb kamatemeléssel is eltűnik a változó kamatelőnye. És közelebb kerültünk a várható kamatemeléshez is. -
attiati
veterán
FED kamatot emel és mérleget szűkít
EKB mérleget szűkít (és majd elkezd kamatot emelni)
cseh jegybank kamatot emel másodszor
BOE kamatot emelÚgyhogy valamilyen fajta kamatnormalizáció biztosan elindult.
De azt hozzá kell tenni, hogy az egyensúlyi kamatszint jóval lejjebb jött, mint a válság előtt.Várhatóan az MNB a végsőkig kitart a kamatemeléssel, de itthon is el fog indulni, jelen állás szerint 2019 körül. Igazából az MNB is mérleget szűkít már évek óta, de az ő mérlegcsökkenése nem von el pénzt a piacokról (hisz nem vásárolt államkötvényeket és nem azokat adja el), hanem inkább plusz likviditást terel át a piacra a mérlegéből (kihajtja a bankok jegybanknál elhelyezett betéteit az állampapír piacra).
Erre már túl sok tér nincs, mert 275mrd-ra szűkült a betét állomány, de utána még elkezdhet hosszú kötvényeket vásárolni az MNB, hogy a 10 éves hozamokat is lehozza.
Úgyhogy a rövid lejáratú hozamok hiába indulnak el felfelé, ha a hosszú hozamok esetleg ott ragadnak, ahol most vannak, vagy még lejjebb jönnek.
De az is igaz, hogy a német-magyar 10 éves hozamkülönbség rekord alacsony szint közelében van.
És a feltörekvő piaci kötvények között a magyar hosszú papírok feltűnően jól teljesítenek.
Úgyhogy innen tovább javulni nehéz.Emellett pedig a fix és a változó lakáshitelek kamatfelára kb. azonos szinten van (~ 2,5%).
Kb. ezek alapján kell mérlegelni annak, aki fix vagy változó kamatozású hitel között dönt.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #9297 üzenetére
Elsősorban panelokról ír, ahol a legdurvább az ár/érték arány torzulása.
Szerintem ha telítődik egy piac, akkor első körben a félreárazások szűnnek meg. Illetve elkezdik / elkezdték nézni a vevők, hogy mit és hol vesznek és elkezd differenciálódni az árazás. De ennek is sok formája lehet, attól függően, hogy a teljes ingatlanpiac felfelé, lefelé megy vagy oldalazik.
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz Oppenheimer #9317 üzenetére
lehet, de akkor pénz nélkül is hazajön
alapvetően nem a fizetés és vele együtt az árszínvonal emelkedés jelent tényleges jólét növekedést itthon, hanem a bérfelzárkózás a nyugati bérekhez és vele együtt a hatékonyság növekedés
Eddig kerestél 1000-et és a kiadásod volt 800.
Hiába keresel 2020-ban 1200-at ha a kiadásod 960-ra nő (de inkább azt mondanám, hogy a hatékonyságnövekedés elmaradása miatt a béremelkedésnél nagyobb mértékben nő a kiadásod, mert állami minden. Az most mindegy, hogy a kiadásod növekedése tényleges áremelkedésben mutatkozik meg. Vagy a pénzedért kapott ellenérték minőségének a romlásában.)vagy
eddig kerestél itthon 1000-et és külföldön 4000-et
hiába keresel itthon 2020-ban 1500-at ha külföldön 6000-etÖrül a Tescópénztáros a fizuemelésnek, mint majom a farkának. Csak aztán munkaidő után bevásárol a saját munkahelyén és a végén kevesebb pénz marad a kezében
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Ez az, ott már a következő gond megoldásán dolgoznak
(#9320) concret_hp: egyetértek. Számok? Háttérelemzést végeztél?
Mondjuk ha válság van, akkor hiába szabadul fel a munkaerő, senki nem fog lakást építeni. Csak a meglévő lakásállomány értékelődik át. Ahogy a válság végén is.
Konjuktúrában építkezés van, dekonjunktúrában semmi. Ez az ingatlanpiac alaptétele.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9324 üzenetére
Csak arra írtam, hogy a válság nem azt jelenti, hogy akkor olcsóbban építenek lakásokat.
Hanem hogy átértékelődik a meglévő lakásállomány értéke (beesik).Pont az az ingatlanpiaci konjunktúra lényege, hogy építkezés akkor van, amikor az árak nőnek. És ha építkezés van, akkor nem elég a kapacitás, tehát nőnek az árak. Majd jön a válság, bezuhannak az árak, dekonjuktúra kezdődik és nem építkezik senki, tehát tök mindegy, hogy mennyi szabad kéz állna rendelkezésre a lakásépítésre.
Azt matekozd végig, hogy a következő válságig x év telik el és mennyit kell esni a lakásáraknak ahhoz, hogy ledolgozza az x év alatti növekedést és a önerő hozama mínusz albérleti díj különbséget. -
attiati
veterán
válasz concret_hp #9326 üzenetére
Nem biztos, hogy az jön ki. Kb senki nem tudja az X (év) értékét a képletben. Se azt, hogy mennyit emelkedik és se azt, hogy mennyit esik
Világos az átcsoportosítós gondolatmenet, de szerintem hibás.
Amíg konjunktúra van, addig irodát építenek a kapacitásból, nem lakást.
Amikor meg dekonjuktúra van, akkor meg semmit, szóval nincs átcsoportosítás.Vagy te arra számítasz, hogy konjuktúra szakaszon belül visszaesik az állami megrendelés és az EU pénz és a lakáspiac elviszi a hátán a teljes építőipart?
Az a baj, hogy amíg a teljes üzleti életben fellendülés van és gazdasági növekedés, addig minden cég irodaházat épít. Az állam autópályákat épít, mert jönnek az autógyárak és kell az infrastruktúra, stb... stb....
És a lakáspiac ott kullog a lista végén, amikor arról van szó, hogy hova mennyi építőipari kapacitás jusson. Aztán mire jutna kapacitás, addigra eltűnik a fizetőképes kereslet, eltűnik a profit és hiába a kapacitás.
De ez a kapacitás kérdés is csak egy a sok közül. Ennél komplexebb szerintem.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9326 üzenetére
Ugyanezt szívtam be 2011-ben.
Beestek az árak és vártam, hogy nnnna, akkor majd most lesz sok olcsó új építésű lakás.
Olcsó lakás lett sok, de új építésű nem, mert nem épít senki olyankor.
Tranzakciószám beesik a harmadára.és használt lakásból is harmadannyi kínálat lesz. Senki nem ad el semmit. Ha van egy speciálisabb lakásigény, akkor hónapokat kell várni, mire megjelenik 1 darab olyan eladó lakás. Leadtam az igényemet 10 ingatlanirodánál és nem tudtak kínálni semmit, mert nem volt olyan lakás. Így utólag már látom, hogy olyankor építkezni kell (családi házat). Van szaki is, telek is, építőanyag is. -
attiati
veterán
Azért várható volt, hogy az MNB nekifut valahogy a meredek hozamgörbének (kb 1 éve írogatom, hogy nagyon meredek). Csak az volt a kérdés, hogy a rövid megy fel, vagy a hosszú jön le. A piac lesz az erősebb, vagy az MNB.
Az intézkedés azon része "meredek", hogy az MNB közvetlenül jelzálogleveleket vesz.
De elég erős lett az MNB piacbefolyásoló képessége az utóbbi években (a támogató nemzetközi hozamkörnyezetnek köszönhetően). És pár hónapja kommunikálja, hogy a hosszú hozamokat is le akarja hozni. Ha úgy érzékelik, hogy le tudják hozni a hosszú hozamokat, de korlátos mértékben és időre, akkor nem egy rossz dolog arra ösztönözni a bankrendszert, hogy az ügyfeleknek is a fixált hiteleket tolják egy ellaposodott vagy laposabb hozamgörbénél.
Más kérdés, hogy egy egészséges rendszerben kisebb lenne a bankrendszer adóterhelése és úgy lennének olcsóbbak a hitelek. Hitelesebb lenne a kormány és a gazdaságpolitika és úgy lennének alacsonyabban a hosszú hozamok. Nem pedig ilyen módszerekkel. De mutyisztánban az állam sokat vesz el és sokat oszt el újra, hogy minden keresztülfolyjon a királyon. Így lehet biztosítani azt, hogy az arra nem érdemesektől elvedd és odaadd az arra érdemeseknek (vagy az értékes szavazóknak).
Viszont az is benne van a pakliban, hogy nem csökkennek tovább a hosszú hozamok. Hanem a nemzetközi piacon emelkedő hosszú hozamokat nem követjük le és így valósul meg a hozamfelár csökkenés.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
most látom, hogy zsiday is írt róla
hasonlóan vegyes érzésekkel
-
attiati
veterán
"A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal nagyobb értékben (276 milliárd forint, szemben a tavalyi 230 milliárddal) kezdtek meg építési munkákat, mint 2016 azonos időszakában. A kivitelezés alatt álló magasépítési projektek összértéke 860 milliárd forint. A nem lakáscélú magasépítési projektek értéke 8 százalékkal bővült tavalyhoz képest."
[link]Mondjuk arról nem beszéltünk, hogy az egyes alszegmensek mennyire élőmunkaerő-igényesek.
Lehet, hogy a magasépítésen belül hiába nagyobb az irodapiac aránya, ha a lakásépítésnek nagyobb az élőmunkaerő igénye. Illetve hiába jövedelmezőbb az irodaépítés, ha sokkal nagyobb a tőkeigénye és a bankok csak sokkal erősebb háttérrel rendelkező fejlesztőt hiteleznek meg, így sok vállalat kiszorul az irodaépítésből és marad nekik a lakásépítés.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9350 üzenetére
Van olyan a piacon. Meg is lehet nézni, hogy 10%-kal magasabb az ár.
Eleve az a fokmérője, hogy csak 10% önerő kell hozzá. A többit meg felhúzza saját tőkéből, vagy banki hitelből, ahol erősebben átvilágítják a projekt finanszírozását, ha már hitelezik.
Minőségbeli garanciához nem tudok hozzászólni. Oda kell a referencia. De a jelen helyzetben az is kukába mehet. Kaotikus a helyzet.Eleve akkor indítják el a projektet, ha látnak komoly érdeklődést és mondjuk 10-20% foglalást. De a kivitelezői kapacitásra valószínűleg később szerződtek, mint amilyen árakon megtörtént az előfoglalás. Ha menet közben nagyon elszálltak a kivitelezői árak, akkor bukta. Pláne, ha a lakások felét rövid idő alatt előfoglalózták. Van olyan projekt, amit kerek perc leállítottak az elszállt költségek miatt. A vevő meg pisloghat, hogy visszakapja az 1-2 misi foglalóját, ha közben elmentek az árak 20%-ot.
Vagy a másik gond, hogy mi lesz 2 év múlva a kedvezményes áfával. Jelen állás szerint nem hosszabbítják meg. Így bármi áron ki kell préselni határidőre, legalább a lakások eladását papíron.
Nem tudom hányan vállalják be mostanában látatlanban előre a 3 gyerekes csokot, 0 vagy 1 gyerekkel. Látva mondjuk a lakásárakat és a vonzó 10 misit. Nem egyszerű a helyzet.
A nagy cég egyébként semmire sem garancia. Lásd a Budapartot a Market Kft. fejleszti, ami kormányzati holdudvar. Ráadásul kiemelt beruházássá minősítették, így egy csomó engedélyt gyorsított eljárásban lezavarnak, vagy nem is kell engedély.
A másik gond, hogy irodaháznál cég szerződik céggel. Pl. megbízó a fejlesztővel. Fejlesztő a kivitelezővel.
Míg lakásnál egy magánszemély áll szemben a céggel. És a magánszemély is csak a lakásáig nézi, nem a teljes épületet.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9352 üzenetére
Nincs semmi személyes tapasztalatom velük és nem is ajánlat. Felelősséget sem vállalok értük, de talán:
metrodom
autoker holding
cordia -
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #9360 üzenetére
Most epp egy orosz hazaspar mellett ulok a metroporlo buszon. Szemben egy francia kislany az apukajaval.
Hetvegen a korcsolya palyan minden 3. 4. ember kulfoldi volt es a jegypenztarban angolul tokeletesen beszelo diakmunkasok vannak.
A vaci uti tescoban a sports directben tegnap kerdeztem ket arufeltolto eladot, es brit akcentussal visszavalaszoltak, hogy nem beszelnek magyarul.
Kb ennyire magyar Bp.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9405 üzenetére
+ a hirtelen kamatugrás jó eséllyel globális vagy helyi gazdasági válságot is jelenthet, amikor bizony nemhogy fizuemelés nincs, de sokszor még az állás sem marad meg.
van 4-5 fő forgatókönyv a kamat vs. infláció / növekedés / árfolyam viszonyára
-
attiati
veterán
Én sem értek egyet a hitel automatikus befixálásával számítás nélkül. De ez csak a matek. A psziché más, még ha bukik is a fix hitelen, nem tud róla. És nem is biztos, hogy bukni fog rajta, de azt ugye senki nem tudja.
A változó hitelek többnyire azért érik meg, mert a jegybank leszorította a hozamgörbe rövid oldalát. Ha elkezdi kezelgetni a hosszú végét is és nem marad nagy eltérés a rövid és a hosszú között, akkor nem igazán éri meg más, mint a befixálás.
A lakáshitel elinflálása szerintem nem úgy működik, mint az államadósság elinflálása. Az állam adóbevétele azonnal nő az inflációval. A lakosság fizetése viszont késleltetve vagy egyáltalán nem nő az inflációval. Nem hiába hívják rejtett adónak.
Mondjuk egy félévente változó hitelt nem ártana végigszámolni. Félév végén megnézni a fennmaradó tőketartozást és továbbvinni a megváltozott kamattal a következő fél évre. 10 éves hitelnél ez 20 kamatperiódus. És akkor mindenki a saját várakozása szerint meg tudja nézni, nem ilyen kiszámolós táblákkal.
-
attiati
veterán
válasz lajafix #9414 üzenetére
Nekem specko, mert fix kamat, de a szamlan levo penz utan visszakapom a kamatot (max a toketartozas 70%-aig). Igy lehet vele jatszani es kihozom 3% korulre a teljes tőkére vetitett kamatot.
70%-ig egy KKJ kamataval szamolok, 30%ra pedig 5,5%.De en elotte vegigszamoltam a forgatokonyveket excelben. Viszont nekem csak a tőke 30%-ára vetitve volt donteshelyzetem, hogy 3% vagy 5,5%, igy nem erte meg. Magyarul 0,3*2,5%-ot fizetek a biztositasert. 1,5 evvel ezelott nem erte meg fixalni a szamitasi modellem es forgatokonyvem szerint.
Ugy szamoltam, hogy a futamido elejen 1-2 evig nem emelkedik a bubor, majd utana 1-2 evig 1-2%pontot emelkedik. Utana pedig hirtelen felmegy 7-8%ra es a 10. ev vegeig lassan leereszkedik 2-3%ra.
Kozben pedig a fix es valtozo kozotti kulonbseget felreraktam minden honapban. Es nem erte meg a fix a valtozoval szemben. A futamido elejen akkora rafizetes volt a fix hitel +3%-a, hogy nagyon extrem es hirtelen kamatemeles kellett volna kesobb.De ez a lehetoseg mindenki elott ott all.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
piac nem áraz kamatemelést, a fed igen, de kb senki nem tudja mikor indulnak el felfelé a hozamok, azt leszámítva, hogy már el kellett volna indulniuk rég és előbb utóbb el kell indulniuk
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Stanlee #9418 üzenetére
Mikor volt 5% alatt a fix hitel thm-je? Milyen futamidőre?
Korábbról nem emlékszem ilyenre.Most 10 évre a hitelkamat 4,6 - 5% körül van.
20 évre 5,2 - 5,8%.
6 hónapos változó meg 2,5%-tól indul kb.Másfél éve 2,5-3% különbség volt a 10 éves és a 6 hónapos kamata között.
Ez most már csak 2%.Most nézem, hogy a 10 éves állampapír hozamok augusztus óta beszakadtak 3%-ról 2%-ra !
Miközben az amerikai 10éves hozam 2,4%-on áll !
Közben az USA-ban kb 3% a 10 éves fix hitel kamata.Azért az jól látható, hogy itthon a bankrendszer kb. +2,5% kamatot kér minden lejáraton a piaci kamatozáshoz képest.
Számolgatni kéne, hogy 2020 körül meginduló hozamemelkedéssel mennyi bukó van a befixált hitel első két évében.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Stanlee #9420 üzenetére
Igazad van, valóban volt akkor az uninál. Pont náluk indítottam el a felvételt, csak aztán ők voltak az egyik utolsó olyan bank, aki még akkoriban nem tudta megoldani a cafetéria igazolást, vagy csak nagyon körülményesen. Viszont ott a 4,99-hez teljesíteni kellett sok feltételt, úgy emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Pont ma néztem egy irodaház építkezésnél, hogy 5-6 fős brigád törte fel a betont az utcában. Volt köztük egy nő, kettő-három 50 körüli ember, meg egy 60 éves dolgozó kezelte a bobcat-et. Szerintem aki most meg tud fogni egy lapátnyelet, azt felveszik.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz lajafix #9424 üzenetére
Hobbi
Pénzügyekkel foglalkozni és a legtöbb ember számára a legnagyobb vagyonelemét kezelni az tényleg hobbi.
Az a baj, hogy az ember nem akar rá időt és energiát fordítani, hogy megértse, kövesse, de sajnos a végén a többszörösét kell ráfordítania időben és pénzben is. Szerintem nem kérdés, hogy áldozhat e rá. Ettől még nem lesz hobbi.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #9445 üzenetére
Egy 50-60as évekbeli téglára sem realitás a 7-800e a 11. és 13. kerületben.
10-20 éves újszerű lakásokat 550-600 köré áraznak. És ezek fél éve is ennyibe kerültek.
Persze nem a Marina partra vagy a Corvin negyedre gondolok.Ironizer: egy éve a realitás 16-17 lett volna a 18 helyett, most 20-21 a 22 helyett. Szerintem ennyi a trükk. Nem az emelés a gond, hanem hogy mindig a piaci ár fölött van (vagy a rossz elrendezés miatt a saját ára felett van) és azért nem megy el.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #9459 üzenetére
az illeték beszámítás működik mindkét irányban
axioma: jövőre 3 évre módosul a türelmi idő az illeték beszámításnál, ha előbb van az eladás és utána a vétel.
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz Eugene Roe #9499 üzenetére
Hol? Nem kevered a székház epitessel?
Ha a kormany fejevel gondolkodok, akkor a sajat köreik megkezdett epiteseit valahogy el kell adni, tehat kell egy kis szobeli osztonzes, hogy nem lesz kedvezmenyes afa hosszabbitas.
Masreszt pedig nem akarnak kimaradni a bulibol ugy, hogy csak 5% adot szednek. (Bar a 4% illetekkel is jol kaszalnak). Lehet, hogy masmilyen tamogatasi formaban adjak vissza a kedvezmenyes afa penzt.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz #41635072 #9508 üzenetére
Újépítésűeknél is vasbeton szerkezet van, ami végigvezeti a testhangokat (kopogás, zúgás, rezgés).
Azt szokták mondani, hogy a testhangokat nehéz szigetelni.
A léghangokat (beszéd, stb...) jobban szigetelik a tégla falak, de sok esetben rosszul van megtervezve a szellőztető rendszer, így a léghangok is tisztán hallhatóak a szellőztetőn keresztül.
Anno dumáltam egy hangszigetelő kft-vel, akik csendszobákat építenek. Például zenekaroknak próbatermeket csinálnak társasházakban úgy, hogy semmi hang nem jön ki. Demonstrálták is a kiállításon, hogy egy szirénát helyeztek egy szigetelt dobozba és 0 hangot engedett át. A testhangokat viszont max 80-90%-ban lennének képesek lefolytani egy több milliós megoldással is.
Az ötödik kerületi nagypolgári lakásokat jóval vastagabb téglából csinálták és az 1 méterrel magasabb belmagasság is sokat jelent.
Panelban a 60 éves felső szomszédom 5kor kelt minden nap és a nyekergett a parkettája minden lépésre.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Latitude 5530 15.6" FHD IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe SSD ujjlolv IR kam gar
- PC RTX 4070 Super , Ryzen 5 7600x AM5 , 3 hónapos használat
- G15 5530/Core i7-13650HX/32GB/1TB SSD/15.6" FHD 360Hz/GeForce RTX 4060/Ubuntu/Garis
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest