- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hobby elektronika
- Reagált a leégő GeForce-okra a Blizzard
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Raspberry Pi
- Érdemes gyorsan frissíteni a 2 TB-os Samsung 980 Pro SSD-ket
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
titán
na ez a fejlődés, nem az hogy +x w-ból csinálunk +elhanyagolható mértékű sebességnövekedést
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tibaimp
veterán
Az a 2,5 TB/s sávszél, az már komoly.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Petykemano
veterán
Arról lehet tudni, hogy ha már úgyis hozzányúltak, hogy kisebb legyen és gyorsabb, akkor miért maradt N7-en és miért nem N6-on gyártják?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
zooly
tag
-
Gausz
aktív tag
válasz
Petykemano #5 üzenetére
Inkább az lenne a jó kérdés, hogy mikor teszik ezt rá egy APU-ra. Ígérgettek 3060m szintű teljesítményt pár hónapja a phoenix-el, a szivárgások szerint most már csak a 1650 szintjét ütik meg. 7000g-rõl sem hallani...
Amúgy ennek tényleg van értelme: 13900k-t hozza feleannyi fogyasztással -
Kelori
csendes tag
válasz
Petykemano #5 üzenetére
Ezt most komolyan kérdezed, vagy csak előrehozott április 1-et tartasz? xd
Nyílván senki nem fog neked konkrét számokat mondani, sajnos nem állunk kapcsolatban az AMD pénzügyesével, de az azért magától értetődő hogy minél régebbi, nagyobb, és kiforottabb egy gyártástechnológia, annál olcsóbb.I mean like, so many positive waves... Maybe we can't loose!
-
KROK640
addikt
Elsőre azt hittem, hogy kevesebb MB lesz a cache mérete, de erről a cikk nem értekezik
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
paprobert
senior tag
válasz
Petykemano #3 üzenetére
A tippem az, hogy a 6nm-re portolásnak egy aránylag kicsi, fix költsége van, cache-re vonatkozó előnye azonban viszonylag kevés van, az inkább a logikai áramkörökre vonatkozik.
Vagy egyszerűen úgy számolt az AMD, hogy mivel a target méret elérhető 7nm-en is, így akkor felesleges komplikációt nem vesznek a nyakukba.
#7 Kelori
Magas lóról észosztás helyett alá kellene támasztani a beböfögéseket. Mert egyébként a legtöbb terméket, amelyek sorozatgyártásba kerültek az utóbbi időben, léptették 7-ről 6nm-re. Radeon 6000 sorozat, Intel Alchemist, friss PS5 APU stb.
Az 7 és 6 ára szinte ugyanaz, de vagy gyorsabb, vagy kisebb(olcsóbb) lapkát lehet 6nm-en hozni. Eredetileg ezzel reklámozták a TSMC-nél.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
már bocsánat, de ezt az "Ezt most komolyan..." kérdésedet miért nekem teszed fel és miért nem zooly kollégának, aki mindenféle árnyaló jelző (pl: szerintem) nélkül tett egy kijelentést.
A kérdést elsősorban a cikk írójának szántam, aki esetleg utánakérdezhet esetleges kapcsolatainál. Elméleteim, elképzeléseim nekem is vannak. DE pont nem akartam találgatásba belebonyolódni, hátha lehet tudni.
Szerintem okoskodni ér, legfeljebb nem jön be. De ha valaki állapítás tesz, annyi talán elvárható, hogy meg lehessen kérdezni, konkrét információkra, vagy annak hiányában milyen elméletre alapozva tette, nem?Számomra azért nem magától értetődő, hogy a nagyobb szám olcsóbb gyártást jelent, mert az N6 az N7 félnode-ja - legalább részben design kompatibilis, annyi a különbség, hogy quadrouple patterning DUV levilágítás helyett több layeren alkalmaznak EUV-t, emiatt nem cask a hibaarány lehet kisebb, hanem maga a gyártás is gyorsabb. Vagyis egy gyártósoron egységnyi idő alatt több chipet tudnak megmunkálni. Az N6 az N7-hez képest 15%-kal nagyobb tranzisztorsűrűséget is kínál. Ez már önmagában kérdőjelessé teszi azt, hogy valóban olcsóbb-e N7-en gyártani, mint N6-on.
Valójában a TSMC is az N7 gyártósorokat alakítja át N6-ra. Erre vonatkozólag volt egy AT cikk 2021-ben, amiben 2021 végére ~50%-os átállást irányoztak elő, azt is sugalmazták, hogy a TSMC - a magasabb throughput miatt - igyekszik lehetőleg mindenkit átterelni N6-ra. Azóta eltelt egy év, vélhetően 2022-ben az átállás mértéke emelkedett.
Figyelembe véve a gyorsabb gyártást, a nagyobb tranzisztosűrűséget és azt, hogy a TSMC is a N7 gyártósorokat alakítja át N6-ra, számomra nem magától értetődő, hogy az N7 olcsóbb, mert régebbi. Persze lehet, hogy így van, csak én még egyszer sem találkoztam olyan anyaggal, ami különböző árat adott volna meg N7-hez és N6-hoz, ezért ha létezik ilyen információforrás, arra kiváncsi lettem volna.
Persze többféle okot tudok kútfőből én is kitalálni, hogy miért lehet mégis kedvezőbb.
1.) a kereslet visszaesésével a TSMC felfüggesztette az N7 gyártósorok N6-ra való átállítását, ami beruházást igényel és a megmaradt N7 gyártósorokat próbálja (áron alul) értékesíteni és az AMD kapott egy jobb ajánlatot, mintha N7-re, mint N6-ra.
2.) Részben ugyanaz, mint az előző, de az AMD nem új megrendelés, hanem meglevő take-or-pay szerződéses kötelezettségei miatt volt kénytelen valamit még N7-en gyártani és ez V-cache-t gyártani hasznosabbnak ítélte, mint RDNA2 gpu-kat, vagy Zen3-akat.
3.) N6-ra nem készült vagy nem érhető el az a sűrűségre optimalizált design library, amivel az SRAM cellákat olyan sűrűn tudták rakni.
4.) Vagy eleve kimaxolták a sűrűséget és az N6 gyártósoron már nem tudták volna realizálni azt a 15% tranzisztorsűrűséget.Ráadásul az a 41mm2-ből 36mm2 méretcsökkenés egészen közel van az N7-N6 átmenet által kínált névleges 15%-hoz. Már önmagában ezért gyanús, hogy nem tévedés, vagy elnagyolása-e a megnevezett N7 a használt gyártástechnológiának. (N7 family)
De ahogy mondtam, nem azon szerettem volna vitatkozni, hogy kútfőből kihúzott elgondolásomban miben van vagy nincs, lehet vagy nem lehet igazam, hanem arra lettem volna kiváncsi, hogy mi a tényleges, valós oka annak, hogy az AMD nem tért át N6-ra.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kelori
csendes tag
válasz
Petykemano #11 üzenetére
"hanem arra lettem volna kiváncsi, hogy mi a tényleges, valós oka annak, hogy az AMD nem tért át N6-ra"
Mondom újra, azért mert (szerintem) olcsóbb.
Mert (szerintem) az AMD, mint minden más tech válalat is, csak egyetlen dolgot tart szem előtt: minél nagyobb bevételt termelni.
Ha csak egy picit is olcsóbb, úgy hogy cserébe minimális a teljesítménykülönbség, akkor az olcsóbb N7-et fogják használni. Mint ahogy az rdna 2-nél is két különböző csíkszélességet használnak, csak a GPU van a kisebb csíkszélességen, az infinity cache lapkákhoz nem használják a legújabb csilivili technológiát. És arra szinte biztos hogy egyszerre adták le a megrendelést, és nem hinném hogy a bérgyártó szólt nekik hogy "figyu a GPU-t le tudjuk nyomni az új bleeding edge techet használó gyártósoron, de az infinity cache már nem fér fel rá bocsesz"
I mean like, so many positive waves... Maybe we can't loose!
-
Alaaf Pi
tag
Itt a fórumon ennek ellenére szoktak lenni olyanok, akik tudnak számokat mondani bizonyos nodeokra, szóval néha információk kerülnek ki az ajtók mögül. Szóval nem feltétlen hülyeség megkérdezni, hogy tud-e valamit róla. Másrészt a költségeket firtatva nem az van, hogy a 6nm csak egy fél node-ja a 7nm-nek, így pedig annyira nem kéne árban nagy diffi legyen, mert amit költségben rátesz, azt vissza kéne hozza a kihozatalon. A másik kérdés itt, a 6nm nem az NV-nek "kifejlesztett" marketing node?
-
mg_traki
csendes tag
válasz
Petykemano #3 üzenetére
Korábban volt cikk, hogy az SRAM (cache) skálázódása elérte határát 5 nm-en. TMSC 3nm és 5 nm -en készült SRAM cella mérete megegyezik. Gondolom 7nm és 6nm között nincs akkora méretbeli ugrás, hogy ez megérné.
google: sram area scaling
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #14 üzenetére
Egyebkent paprobert kommentjere nem reagaltal pedig az a tippeid kozott sem szerepelt, es ha mondanom kene valamit akkor ugyanaz lenne, vagyis a portolasnak van egy fix koltsege es az itt ekkora szamu es erteku dolgoknal egyszeruen nem eri meg.
Es ezaltal kozvetve de Kelorinak is igaza volt, hogy vegulis olcsobb voltPersze ezek feltelezesek, de szerintem a portkoltseg fajlagos ara volt a donto.
Alaaf Pi: Nem, az a 4N, ami ugye egy custom 5nm. Szerintem Nvidia semmit nem gyartott 6nm-en, csak TSMC 7nm-en es Samu 8nm-en
[ Szerkesztve ]
"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #17 üzenetére
Valamit félreérthettél a folyamban.
Úgy állítasz be, mintha én nyilatkoztattam volna ki egy magyarázatot, amiben mások szerint nincs igazam. Miközben én kaptam a leteremtést, csak mert rákérdeztem, hogy valaki az ő sommás álláspontját mire alapozza.Paprobert szerintem értelmes bővített mondatokban fogalmazott meg egy lehetséges magyarázatot.
Mit kellett volna reagálnom?Zooly és Kelori a wafer megmunkálási költségre utalt, hogy N7 esetében olcsóbb.
Ha elkezdünk utólag mindenbe mindent beleérteni, akkor persze könnyen eljuthatunk arra a cinikus álláspontra, hogy a cégek mindig mindent azért csinálnak, mert úgy éri meg (politikában: nemzeti érdek) és az a hülye, aki a kérdez.
-
Dragon3000
veterán
válasz
Petykemano #18 üzenetére
Az újabb gyártástechnológiák mindig drágábbak, erről sok cikk volt már (sokkal több pénzbe kerül a kifejlesztése), ez mellett a 7nm be van járatva, az amd-nek is sok tapasztalata van vele, nagyon jó a kihozatal is, ezek mellett ebben az esetben semmi előnye nem lenne a 6nm-ből. Nem utolsó sorban a szerződésekben bizonyos mennyiségű kapacitásra szerződnek, így gondolom nem akarták ezért sem tovább vinni kisebb csíkszélességre.
-
rdmftw
tag
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
ez a pontos válasz a fenti kérdésre igy van.
egyébként most hogy bedőlt az svb az egész tech szektort kb 10 évvel fogja visszafogni innováció terén igy nem kell nagy fejlesztésekre várni a közeljövőben, de legalábbis a válság utánig.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az AMD ettől még ugyanannyi tranzisztort használ a második generációs dizájnhoz is.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hobby elektronika
- Windows 10
- Reagált a leégő GeForce-okra a Blizzard
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Ukrajnai háború
- Sweet.tv - Internetes TV
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok