Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Petykemano

  veterán

  Arról lehet tudni, hogy ha már úgyis hozzányúltak, hogy kisebb legyen és gyorsabb, akkor miért maradt N7-en és miért nem N6-on gyártják?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  veterán

  válasz zooly #4 üzenetére

  Erre számaid, vagy legalább irány/aránymutató információid is vannak, vagy csak tipp/elmélet?

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  veterán

  válasz Gausz #6 üzenetére

  miért "inkább" és miért nem "az is"?
  Már elnézést, de engem ez a másoknak talán részletkérdés is érdekelne.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  veterán

  válasz Kelori #7 üzenetére

  már bocsánat, de ezt az "Ezt most komolyan..." kérdésedet miért nekem teszed fel és miért nem zooly kollégának, aki mindenféle árnyaló jelző (pl: szerintem) nélkül tett egy kijelentést.

  A kérdést elsősorban a cikk írójának szántam, aki esetleg utánakérdezhet esetleges kapcsolatainál. Elméleteim, elképzeléseim nekem is vannak. DE pont nem akartam találgatásba belebonyolódni, hátha lehet tudni.
  Szerintem okoskodni ér, legfeljebb nem jön be. De ha valaki állapítás tesz, annyi talán elvárható, hogy meg lehessen kérdezni, konkrét információkra, vagy annak hiányában milyen elméletre alapozva tette, nem?

  Számomra azért nem magától értetődő, hogy a nagyobb szám olcsóbb gyártást jelent, mert az N6 az N7 félnode-ja - legalább részben design kompatibilis, annyi a különbség, hogy quadrouple patterning DUV levilágítás helyett több layeren alkalmaznak EUV-t, emiatt nem cask a hibaarány lehet kisebb, hanem maga a gyártás is gyorsabb. Vagyis egy gyártósoron egységnyi idő alatt több chipet tudnak megmunkálni. Az N6 az N7-hez képest 15%-kal nagyobb tranzisztorsűrűséget is kínál. Ez már önmagában kérdőjelessé teszi azt, hogy valóban olcsóbb-e N7-en gyártani, mint N6-on.

  Valójában a TSMC is az N7 gyártósorokat alakítja át N6-ra. Erre vonatkozólag volt egy AT cikk 2021-ben, amiben 2021 végére ~50%-os átállást irányoztak elő, azt is sugalmazták, hogy a TSMC - a magasabb throughput miatt - igyekszik lehetőleg mindenkit átterelni N6-ra. Azóta eltelt egy év, vélhetően 2022-ben az átállás mértéke emelkedett.

  Figyelembe véve a gyorsabb gyártást, a nagyobb tranzisztosűrűséget és azt, hogy a TSMC is a N7 gyártósorokat alakítja át N6-ra, számomra nem magától értetődő, hogy az N7 olcsóbb, mert régebbi. Persze lehet, hogy így van, csak én még egyszer sem találkoztam olyan anyaggal, ami különböző árat adott volna meg N7-hez és N6-hoz, ezért ha létezik ilyen információforrás, arra kiváncsi lettem volna.

  Persze többféle okot tudok kútfőből én is kitalálni, hogy miért lehet mégis kedvezőbb.
  1.) a kereslet visszaesésével a TSMC felfüggesztette az N7 gyártósorok N6-ra való átállítását, ami beruházást igényel és a megmaradt N7 gyártósorokat próbálja (áron alul) értékesíteni és az AMD kapott egy jobb ajánlatot, mintha N7-re, mint N6-ra.
  2.) Részben ugyanaz, mint az előző, de az AMD nem új megrendelés, hanem meglevő take-or-pay szerződéses kötelezettségei miatt volt kénytelen valamit még N7-en gyártani és ez V-cache-t gyártani hasznosabbnak ítélte, mint RDNA2 gpu-kat, vagy Zen3-akat.
  3.) N6-ra nem készült vagy nem érhető el az a sűrűségre optimalizált design library, amivel az SRAM cellákat olyan sűrűn tudták rakni.
  4.) Vagy eleve kimaxolták a sűrűséget és az N6 gyártósoron már nem tudták volna realizálni azt a 15% tranzisztorsűrűséget.

  Ráadásul az a 41mm2-ből 36mm2 méretcsökkenés egészen közel van az N7-N6 átmenet által kínált névleges 15%-hoz. Már önmagában ezért gyanús, hogy nem tévedés, vagy elnagyolása-e a megnevezett N7 a használt gyártástechnológiának. (N7 family)

  De ahogy mondtam, nem azon szerettem volna vitatkozni, hogy kútfőből kihúzott elgondolásomban miben van vagy nincs, lehet vagy nem lehet igazam, hanem arra lettem volna kiváncsi, hogy mi a tényleges, valós oka annak, hogy az AMD nem tért át N6-ra.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  veterán

  válasz Kelori #13 üzenetére

  köszönöm, hogy megosztottad a véleményed.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  veterán

  válasz GeryFlash #17 üzenetére

  Valamit félreérthettél a folyamban.
  Úgy állítasz be, mintha én nyilatkoztattam volna ki egy magyarázatot, amiben mások szerint nincs igazam. Miközben én kaptam a leteremtést, csak mert rákérdeztem, hogy valaki az ő sommás álláspontját mire alapozza.

  Paprobert szerintem értelmes bővített mondatokban fogalmazott meg egy lehetséges magyarázatot.
  Mit kellett volna reagálnom?

  Zooly és Kelori a wafer megmunkálási költségre utalt, hogy N7 esetében olcsóbb.

  Ha elkezdünk utólag mindenbe mindent beleérteni, akkor persze könnyen eljuthatunk arra a cinikus álláspontra, hogy a cégek mindig mindent azért csinálnak, mert úgy éri meg (politikában: nemzeti érdek) és az a hülye, aki a kérdez.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák