-
PROHARDVER!
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Aktív témák
-
venember83
nagyúr
válasz deicide #34450 üzenetére
Ha a zsírégetés a cél, akkor inkább hosszabb körök lassabb tempóban a javasolt recept. Pl. ezért bitang jó a futás annak, aki bírja. Szépen önmagát dolgozza fel a szervezet, ha heti 4-5-6 alkalommal futsz egy-másfél órát. Még a lábam is vékonyodott télen futáskor, pedig amúgy se vagyok valami nagy ember a 175 centimmel és 67 kilómmal.
-
deicide
veterán
válasz venember83 #34451 üzenetére
Felváltva megy a bringa és a futás minden nap, a futás az lassú 9.5km/h-s kocogás inkább, 12km, kb 1 óra 20 perc alkalmanként, akkor az jó is úgy.
Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
Mariann294
őstag
Vasinger! végülis létrejött a találkozó?
-
deicide
veterán
válasz norbee2244 #34453 üzenetére
Jó lenne, valamikor csak összehozunk egy tókört
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz norbee2244 #34449 üzenetére
Jaaa... És mi a helyzet a hosszú távon gyorsannal? Pl én igyekszem 20 fölött tartani az átlagsebességet, ami megy is úgy 40km-ig, utána már kezdek kifogyni a szuflából. (Caprine Boomer, Alivio, Continental Traffic 50% - 20%) Háromjegyű a súlyom, szóval lenne miből, de az a fránya 40-50km... Azt nem sikerült feljebb tornásznom...
80-150km... Egyszer tekertem 120km-t, azóta se felejtem... Tour de Kanyar 2007... Jááá... Ugyanezzel a géppel... Annyira még soha nem voltam meghalva... Akkor is 40km-es távhoz voltam szokva...90km-től már haverom vágta nekem a szelet fixivel.
Sehol nem vagyok én hozzátok képest, de jó lenne ha tudnék én is ilyen hosszú távot menni, mert nekem a kerékpár nem sportszer, hanem közlekedési eszköz, és őszintén szólva nem szeretnék autóra vagy motorra váltani.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
LordAxwell
senior tag
Elmentettem ezt az írásod szentírásnak.
Amikor megszülettél, mindenki mosolygott, csak Te sírtál! Élj úgy, hogy ha meghalsz, mindenki sírjon, csak Te mosolyogjál.
-
venember83
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #34456 üzenetére
Indulj el, és nyugodtan tekerj 4-5 órát, ne lihegj semmilyen ponton, menj, ahogy nyugodt tempóban bírsz. A hosszú távokra nem gyors menetekkel készíted fel a szervezeted, hanem a hosszú és nyugodt menetekkel.
-
norbee2244
senior tag
Erről kérdezd meg Simont mikor átált arra amit én írtam neki. Hosszú távon gyorsan? Nekem a gyorsan az tény esetben akkor a 180-as pulzust jelentené hosszú távon(200 feletti a maxom) ami elég megterhelő. 194es átlagpulzust mentem már 40 percen át még 2 éve az elég megterhelő tud lenni és igazából nem fejleszt semmit tehát hatástalan.Ha pár percig csinálod akkor hatásos. Azért azt kalkuláld bele,hogy egy mtb-vel és egy szélesebb gumival a 20 már jónak tud számítani hosszú távon főleg ha nagy a súlyod,de én is voltam nagyobb darab még régebben. Változni mindig lehet főleg ha az ember szeretné és persze ha élvezi ,mert ha nem élvezi akkor elvan b@szva az egész ahogy elkezdi.
LordAxwell: Tudnék még ilyeneket ,de igazából konkrét edzésterveket szoktam leirogatni vagy fejben össze gondolni viszont időben eszeveszett sok idő lenne tesztelni.Erősen megtiszteltetésnek veszem ezt most tőled.Komolyan nagyon jól esik.
Deicide:Jelezz nyugodtan
[ Szerkesztve ]
-
rétisün
veterán
válasz venember83 #34451 üzenetére
"Ha a zsírégetés a cél"
sörpocakra nincs valami tipped?
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
LordAxwell
senior tag
válasz norbee2244 #34459 üzenetére
Majd lehet megkérlek, hogy írj nekem egyet.
Gondolom az úszás ugyan olyan jó a bringa mellé mint a futás, csak mert én futni nagyon nem szeretek, viszont úszni imádok.
[ Szerkesztve ]
Amikor megszülettél, mindenki mosolygott, csak Te sírtál! Élj úgy, hogy ha meghalsz, mindenki sírjon, csak Te mosolyogjál.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz norbee2244 #34459 üzenetére
Ja, hogy ti pulzusban mértek... Nálam km/h-ban van a sebesség...
Látod, még csak ugatom én a témát hozzátok képest... De valamit kezdenem kell a súlyommal, a futástól pedig kivan a térdem...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
deicide
veterán
válasz venember83 #34465 üzenetére
Növelésre viszonylag ritkán kérnek emberek tanácsot
-
rétisün
veterán
válasz venember83 #34465 üzenetére
sör és stalkerozás nem jó? éppen az folyik
nem egészen növelésre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
Moric
aktív tag
A "hegyen akarsz fejlődni" kifejtenéd részletesebben?
Ez nálam most nagyon aktuális lenne, hegyen harmatgyenge vagyok. Jócskán kellene fejlődnöm. Van specifikus edzés hegyre áttérnék arra, illetve előtérbe helyezném. -
norbee2244
senior tag
válasz LordAxwell #34462 üzenetére
Ehez viszont jóval több dolgot kell tudnom rólad ha aktuel lesz privátban keress meg
TESCO-Zsömle: Igen,mert a km/ó az egy elég más téma sok tényező befolyásolja . Pulzusmérőt sem feltétlen kell használni pl egy állóképességi edzésnél érezni lehet,hogy bent vagy e vagy sem a zónádban.
Moric: Van egy tervem rá,de még nem tudtam letesztelni csak tényekre alapozódva van leírva és beválónak néz ki. Lényegében az edzés intervallokat növelve mellette az állóképességre is hangot fektetve illetve pedálfordulatot fejlesztve 8-12 hétre írtam ki annyi időn túl nem igazán hinném,hogy értelme van csinálni,mert akkor már túl extrém terheléseket kéne adni a szervezetnek és az állóképességre pedig nem jutna akkor szerep tehát ütné az egyik a másikat.
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy régi 5 sebességes Mars típusú országúti bicajom. Tönkrement a racsni része, de nem kaptam csak 6 sebességeset ezért azt tettem fel rá. A hátsó váltót beállítottam a plusz sebesség miatt, de ha a legkisebb fogaskerékre kapcsolok, akkor az első lánckerékről folyton ledobja a láncot. Gondolom a láncvonal már kívül esik az ideális tartományon. Ha előre vennék egy 2 tányéros lánckereket váltóval és az összes hozzávalóval az megoldaná a problémát, vagy akkor is ugyanúgy ledobná a láncot, mint most? Még a régi ékes a hajtókar rögzítése, úgyhogy nem úszom meg a monoblokk cserét sem. A kisebb áttételek is jól jönnének, mert a jelenlegi 44-es első és 14-28-as hátsó lánckerékhez még elég gizda vagyok : és a környéken vannak szép nagy dombok, ahogy szégyen szemre tolnom kell a biciklit.
Általában ezen az útvonalon szoktam tekerni, kisebb-nagyobb változtatásokkal:
[link]Szakbarbár
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz norbee2244 #34470 üzenetére
Taníts, mester! Hadd legyek a padawan-od!
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
norbee2244
senior tag
válasz Szakbarbár #34471 üzenetére
Egész kellemes monoblokkos hajtásokat lehet kapni 53/39 fronton akár használtan is már 5-6e forint környékén megvan a szett. Valószínűleg akkor már nem dobná le igen bár ehez ugye első váltót is kell beszerezned és hozzá első váltókart is mondjuk ezek ha nem fékváltókarok(tehát esetedben nem azok) akkor egész olcsón megoldhatók szigorúan használt piacon éri meg körbe nézni
TESCO-Zsömle: Nemár fiúk-lányok
[ Szerkesztve ]
-
Moric
aktív tag
Értem!
Van egy olyan érzésem, hogy nagyon hasonló következtetésre jutottunk. -
Toomy
senior tag
9-es rendszerem van az országutimon. Súgjon már valaki, hogy hány szemesnek kell rajta lenni a láncnak!
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Sikeresen felnyaltam ma az aszfaltot. Sérült a bringám (és én is )
Keresek valami olcsó 622x13as első kereket és régi fajta stucnit. Ha valakinek lenne valami amitől megválna akkor pü-ben jelezze nekem.
Előre is köszönöm!"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
tvamos
nagyúr
Irod a pulzusmerot...
En megvettem a Lidle gazdasagosat, de nem jo az semmire.
Amig otthon ulok jo, ha csinalok valamit, izzadni kezdek, ugral ossze vissza a marha!
Mit erdemes venni, ami jo is?
Vagy be kell ultetni a ket erintkezot a mellkasba, hogy tuti legyen?
Ugy ertem a draga is rossz, csak szebb?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
rétisün
veterán
válasz venember83 #34480 üzenetére
igen, én is így szoktam, akkora legyen, mint a régi. tényleg nem lehet így megmondani, elvégre még az is befolyásolja, milyen hajtómű (2-es, 3-as, kompakt vagy 53-as) és milyen fogaskoszorú van a bringán.
bár a kelly's pl. írja specifikációknál, hány szemes lánc van a bringán, lehet a meridánál is meg lehetne találni .
-
madmike
őstag
válasz tvamos #34482 üzenetére
Nekem egy polar RS100-am van. Tök jol müködik minden körülmény között, mondjuk nem is egy Lidl-ös minöség.
Megvettem,de hogy minek azt nem tudom, jo ha 3-4szer futottam vele..."Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
Toomy
senior tag
válasz venember83 #34480 üzenetére
Akkor csak reménykedem, hogy az előző tulaj mikor cserélgette akkor jól cserélte
Azért kérdem, mert még mindig küzdök azzal, hogy hogy a fékváltóval egyet pöckölök és egyszerre 4-et dob le a hátsó soron. Gondoltam már arra is, hogy esetleg a hátsó váltó rugója erősebb, mert azt pl. használtan vettem mikor egy jól sikerült váltásnál az eredetit elintéztem. De nézegetve a vásárolt hátsó váltót teljesen gyári állapotú. Azaz a sajtolt kis rögzítő tengelyek biztos hogy nem voltak kiszedve belőle anélkül meg lehetetlen a rugóhoz hozzáférni. Na holnap ismét leszűkítem a kört, mert veszek a haldokló TIAGRA ST4400-asom helyére egy használt régifajta 105-ös fékváltó szettet. Reménykedem, hogy ott lesz a kutya elásva és végre nem kell egy sebesség miatt 3x 4x váltogatnom. -
szki
őstag
Pulzusmérés helyett megoldás, hogy "beszélgetős tempóban" tekersz kezdetben. De lehetőleg nem sűrűn megállva a pirosnál, városi környezetben. Aztán később lehet fűszerezni emelkedőkkel, és sprintekkel. Egy idő után már egyre kevesebb emelkedőre mondod azt, hogy emelkedő. Már vissza se váltasz nagy tányérról, hanem csak erőből meg fogod oldani. A szél is egyre kevésbé fog zavarni. De előtte sok sík tekerés kell (3 hónap legalább). Azért hetente 1x célszerű 1-1,5 órás intenzívebb tekerést megejteni. De azt se maxi gázon.
A "kipurcantom magam 150 km-en" meg többet árt, mint használ. Sokan teljesen kimerítik magukat a végére, és akkor a szervezet utána 1 hétig minden táplálékból csak raktározni akar (zsírt is).
Zsírt fogyasztani lehet magas pulzussal is. A májban, és az izmokban raktározott glikogént a szervezet 2-3-4 napig tölti vissza. És ekkor a testzsírból is alakít át!Jómagam most azon elmélkedek, hogy heti 50 km futással, és 150 km bringázással fel tudnék-e készülni 5 hónap alatt egy 3:45-ös maratoni futásra. Arra jutottam, hogy lehetséges
(#34460) rétisün: Ne már! Nincs is Neked sörpocakod!
Szombaton jössz a gutori koncertekre? Sörözünk egyet[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok,
Egy 195cm -es embernek mekkora dirt bringa lenne használható? Jelenleg egy 18" -os montija van amivel teljesen elégedett (mármint a méretével )
Üdv
-
tvamos
nagyúr
Van itt egy munkatarsam, mindig nyuzom, menjunk el bicajozni.
No, tegnap elmentunk, de... nem volt nala bicaj. No nem baj, o majd fut. En meg nem birtam vele tartani a lepest. Persze lejton igen, de hegynek fel nem. Ez azert ciki!
Mondjuk felmaratont szokott futni, de akkor is!
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
---Lasali---
Közösségépítő
-
Cathfaern
nagyúr
"A májban, és az izmokban raktározott glikogént a szervezet 2-3-4 napig tölti vissza. És ekkor a testzsírból is alakít át!"
Pont ezt akartam írni én is. Azt senki se képzelje, hogy a "zsírégetős" eddzés úgy működik, hogy amikor tekersz szépen fogynak el a zsírpárnák Valójában az eddzés alatt semmi zsírt nem égetsz el (az eddzés utáni súlyméréskor tapasztalt súlycsökkenés a vízveszteség következménye). Viszont ha megfelelő tempóban végezted az eddzést, akkor utána az elvesztett energiát zsírból fogja pótolni a szervezet. Nagyobb tempó esetén is bekövetkezik zsírveszteség, viszont ez esetben a fogyás kisebb mértékű lesz, mivel ilyenkor izmot is épít a szervezet. Persze ha ez is cél, akkor nem muszáj annyira ragaszkodni a zsírégető tartományhoz. Viszont a túleddzésre figyelni kell, illetve az alultáplálkozásra is, mert mindkettő az izomzat kárára megy (első esetben nem tud regenerálódni, és hosszú távon izomsérülés lesz a vége, második esetben meg egyszerűen leépíti a szervezet, ha túl nagy mértékű az alultáplálkozás, akkor eddzés mellett is!)
Valójában a "zsírégető tartomány" a profi sportból került be a köznyelvbe. Profi sportolóknál ugyebár tényleg csak arra van szükség, hogy a eddzésidő / normális életnek megfelelő testzsírarányt a versenyre minél alacsonyabbra csökkentsék (10-15%-ról 1-2%-ra). Náluk ilyenkor izmot már nem kell építeni (arra való az eddzés), ezért tényleg csak a zsírégetés a cél. De épp emiatt ha valaki erősödni is szeretne, akkor kizárólag zsírégető tartományos eddzés nem a legideálisabb.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
ludsimon
veterán
Azt tegyük hozzá mindenféleképpen, hogy egy eredmény akkor lesz eredmény ha kitartóan csinálja az ember heti 6x minimum, ja és nem elég a 'hegyi edzés' pl. az eredmény eléréséhez, mert nagyon sok apró mozzanatokból áll össze az egész kerékpározás.
Meg azért egy kezdőnek nem árt a pulzusmérő, az oké, hogy Te annyira vágod már, hogy tudod épp mibe vagy (mert neked már volt), de másnak fogalma nem lesz róla mikor van mondjuk 120 bpm-en vagy épp 140 bpm-en.
[ Szerkesztve ]
undefined
-
norbee2244
senior tag
válasz tvamos #34482 üzenetére
Ültetésen is sok múlik volt nekem rossz pulzusmérőm is,de inkább valami márkásabb dolgot kell venni tény és való. Polar - Timex - Suntoo - Garmin és egyebek.Próbálkozhatsz azzal is,hogy különböző szorítással veszed fel. A túl szoros se jó és a túl laza se..a kettő közt meglehet találni a kellemeset pl nekem a Polar picit lazábban hozza a lényeget.
Simon: Igaz-igaz,de heti 5 edzés elég(kb-t nem szoktuk bele venni).A kitartás a legnagyobb lényeg..anélkül értelmetlen.
Szki: Igen az állóképességire a beszélgetős igaz,de ez elég halovány,mert beszélgetősbe gyakran átlehet csúszni levezető/pihentető tempóba tehát erre is illik ráérezni.
insomniac: Dirtre már a 18 is hatalmas..15-16 felett nem használnak a dirtösök inkább 14-es környékét,mert felette már nem tudod megforgatni értelmesen.Én is épp tegnap nézegettem az Umf Hardykat..picit vissza sírom.
insomniac szerk.: Dirt meg tekerés közt nem lehet párhuzamot vonni. Egy olyan bringával amivel tekersz értsd 18-20 col nem lehet minden dirt dolgot kivitelezni jó oké egy letörést leugrasz vele vagy bunny hoppozol vele az erdőben és csókolom,de mondjuk egy manual bunny-ból egy kormánypörgetést már nem adsz be,mert elakadtál a váltó bowdenben. Dirtre 14 körüli egy vagy féknélküli kell.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz norbee2244 #34495 üzenetére
Igazából dirt -re nem nagyon lenne használva, csak városi tekerésre, és azért ilyen, mert ez tetszik neki de akkor ha jól értem, egy 14,5-15 -ös váz elég lehet még ha nem is ugrálni hanem csak tekerni akar
-
dqdb
nagyúr
válasz #35104512 #34496 üzenetére
csak városi tekerésre, és azért ilyen, mert ez tetszik neki
A térdének nem fog tetszeniHa a dirt bringát dirt célokra szeretné használni, akkor norbee2244 tanácsa a mérvadó. Azonban akármekkora méretet is vesz belőle, tisztán városi célokra használni egy ilyen bringát, csak azért, mert jól néz ki, a legnagyobb hülyeség. A nyeregpozíció miatt lényegében guggolva lehet rajta tekerni, így a haladás egyáltalán nem hatékony és gyilkos hatással van a térdekre. Persze, ha olyan apróságokra, mint jó térdízület, már rövidtávon sincsen szüksége, akkor nem szóltam ...
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
törölt tag
Nyilván nem guggolva tekerné, hanem egy hangyányival hosszabb nyeregcsövet tenne bele, ez nem lehet megoldás? Az a baj, hogy nincsenek normális kategóriák, mert minek vegyen mondjuk egy városi bringát, ha az mind hitványul néz ki? na mindegy, köszönöm mindenkinek, a végén úgysem én döntök.
Aktív témák
Hirdetés
● Olvasnivaló az
1. hozzászólásban.
● 2013.04.01-től fokozottan ellenőrzik a rendőrök a kerékpárosokat!
● Bringás jókívánságok:
- Ésszel!
- Széles utat, gumifákat!
- Örökös hátszelet!
Itt a jó idő (és a magas UV sugárzás), úgyhogy hosszú túrák előtt kenjétek be magatokat naptejjel!
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest