- Steam Deck
- Négy játékkal is szemez az új Arc meghajtó
- Békésen legelészik a májusi hardvercsorda
- Philips LCD és LED TV-k
- Madzag nélküli ollós klaviatúrát villantott a Keychron
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 - Kína (válasza az) iPad(r)e
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Hirdetés
-
Így fest a Steel Effigy korai béta változata
gp A külső nézetes hack&slash akciójáték az előzetes információk szerint PC-re érkezik.
-
Újabb robottaxis balesetekre derült fény
it Az USA biztonsági vizsgálatot indított a Waymo önvezető autói kapcsán, és újabb balesetekre derült fény.
-
Nem gyárt több LCD tévépanelt a Sharp
ph A cég bezárja utolsó, Sakaiban található üzemét, amivel egy korszak ér véget.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
A Caravel nekem is rejtély egyelőre. Idén használtam először intenzíven. Olvastam róla sokat. A home-barista-n többen emlegették, hogy művészet vele kávét elrontani. Ezt akkor én is hülyeségnek tartottam. Aztán szabi alatt kizárólag azt nyúztam és igen. Ha az ember az alapvető dolgokra odafigyel, akkor dúlván odaverős eszpresszókat tud húzni gyors egymásutánban. Nekem ez egyelőre nem állt össze, miért. A korai verziók kidolgozottsága szerintem megszégyenítő a mai otthoni gépek 95% nézve. A szépség, mint az ízlés persze szubjektív, de nekem ez minden idők legszebb "gépe".
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A vakum igazabol oregit. Rogton az elso nyitasnal. A frissen porkolt kave gazokat termel,( vigyazat csunya szo kovetkezik!) parcialis tulnyomas van magon belul. Ez segit az oxidacio hatraltatasaban. Ha vakumozol, akkor ezeket eroszakosan :-) kiszivod. A mag belsejeben is vakum lesz (gazok es tulnyomas helyett). Amikor kinyitod a dobozt, akkor friss levego todul be. Ertelemszeruen a magon belulre is :-(. Ezt meg parszor megismetelve, az "idealis" gyorsitott oxidaciot ered el.
A szelepes, simitozaras tasaknal nemigen van jobb tarolas felbontas utan, felteve, hogy kinyomod belole a levegot alaposan zaras utan.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #37671 üzenetére
Szerintem ezek a praktikák alapvetően a kávésznobériát meglovagolni próbáló kísérletek. Körülményes babrálás, csekély valódi hozammal a felhasználónak. Ha növeli, élvezetesebbé teszi valakinek a kávékészítési rituálét, akkor bukik az előző állítás :-).
Nálunk heti 1-1,5*250g kávé fogy. Ha elfogadjuk azt, hogy 1 hónapig viszonylag keveset veszít az élvezeti értékéből a frissen pörkölt kávé, akkor 250g-jával 1 hónap alatt 5-6 féle kávét ihatnék/hasonlítgathatnék anélkül, hogy döglöttnek kéne neveznem (a klasszikus szelepes, újrazárható tasakban). A vákumkapszulák célcsoportja, átlagban nagyobb kávéfogyasztó nálam, ergo náluk ez több összehasonlítható kávét jelent(ene).
Amúgy azt gondolom, hogy az Általad leírt módon működőképes. De rendkívül kevés, kivételes esettől eltekintve nem látom a kézzelfogható hasznát.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Más! Ha valakinek van Elektra Micro Casa Leva-ja, az dobjon rám egy privát üzenetet vagy mailt. Köszönöm!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #37680 üzenetére
En ilyet (3-5 nap) meg nem tapasztaltam (nem is olvastam). 2 hetestol oregebb kavehoz ritkan van szerencsem. UgYanakkor nem ertem a fizikajat, ha a levegot alaposan kinyomva zarod a tasakot. Nem lehet, h a CO2-t hianyolod az izbol? Rohamos oregedes (oxidalodas/aromavesztes) logikusan a vakumnal adodik. Volt hogy a vedogazasnal is ilyesmirol irtak (errol nincs tapasztalatom).
Allitasz az orlon, ahogy "korosodik" a kave?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37700 üzenetére
Porózusabb, lazább szerkezet, amit könnyebben átjár az oxigén.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37709 üzenetére
Csak, hogy bonyolitsam a dolgot :-). Az oregedes (porkoles utan) nyilvan attol is fugg, milyen koru zold-bol indul a porkolo. Amugy csak ha a jozan paraszti eszunkhoz ragaszkodunk: a zold kave honapokig eltarthato es egeszen stabil (tanulsagos ebbol a szempontbol a kulonbozo koru zold kavekat szaglaszni), babkent (tisztesseges csomagolasban nehan het, orolve egyesek szerint 1-2 ora, masok szerint 1-2 nap, eszpresszokent elkeszitve par perc. A vilagos porkoles a zoldhoz all kozelebb (a szerkezete sokkal zartabb/stabilabb). Azt nem vitatom, hogy az elkeszitese/kivonatolasa sokkal bonyolultabb, hisztisebb kave (lasd skalpolt ;-) csapolasok gyakori kudarcossaga (optikailag). Sotet kavek oregedese: en Belardi papa kavejan ezt ábszolute igazolva latom (tok frissen erkezik hozzam).
Nem kell hasraesni tole de Scott Rao-tol is hasonlokat olvastam vmelyik konyveben.
Kivancsi vagyok a tovabbi velemenyekre!
@meander A kaffee-netz-es Gesellschaft altalanossagban nagyon megbizhato "gyulekezet". Lassan tulnovik a home-barista-t.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37722 üzenetére
Huhh, es akkor meg bele se kavartuk a feldolgozas modjat :-). Gepi vagy napon szaritas, szaraz, mezes (abbol melyik!) vagy mosott eljaras. Milyen magasan termett a kave (annal kemenYebb es zartabb szerkezet), es hogy egyenletesen, teljes erettsegben szedtek-e. Sokismeretlenes a keplet. Ezert is irtam, hogy minden egyeb valtozatlan mellett! Ergo ha ugyanazon kavet vetjuk ossze, mindossze a porkoles intenzitasa ter el. Akkor bizony a sotetebb elébb oregszik.
@nemethsza es vissza
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37725 üzenetére
Hiaba no! A jozan PARASZTOK se egyformak mar manapsag. Mennyira kulonbozok lehetnek azok, akik felontottek a garatra vagy uram bocsá epp betepettek.
Tanulsag: mindenki menjem a maga jozan paraszti esze utan. De nagyon udito olvasni a kulonbozo velemenyeket.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37708 üzenetére
"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded...."
Összehasonlításnál legalább maradjunk meg a frissen pörkölteknél. Kereskedelmi forgalomban levő kávék esetén nehéz értekezni az első hetek ízbeli hanyatlásáról. Akadémikus vita lenne. A nyitás utániról persze lehet, de - értelemszerűen - a kiinduló állapot ott is totál más lesz egy frissen pörkölt és egy commerciális kávé esetén.
Ahogy mondtam, nem kell hasra esni Scott Rao-tól, bár eddigi életpályája, felhalmozott tapasztalata, jelenlegi tevékenysége és kávé témában kiadott könyvei némi elismerést talán érdemelnek. A tévedés jogát persze fenntarthatjuk neki is... Amúgy, aki ott volt a nagykövetségen tartott workshop-ján azt is megtapasztalhatta, hogy hót közvetlen, szerény csókáról van szó.
Általánosságban nyilatkozni ilyen átfogó témáról persze nem kockázat nélküli, mert természetesen mindig vannak/lesznek kivételek.
kép forrása Scott Rao: The Coffee Roaster's Companion (70-71. oldal). Üsd föl Paljoc, a Te könyvtáradban is ott van a sorban.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37755 üzenetére
Kedves Paljoc!
Hsz-ra adott valaszoddal Magad cafolod az "onmagammal valo diskurzus" kategoriajat. Korrektebb lett volna nyilvan, minden temat erinto hsz beidezni. De ezt en ertelmetlen spamelesnek/redundancianak minositenem. Ehelyett koncentralva a lenyegre, ket egymasnak eros ellentmondast tukrozo tartalmat raktam be. Raadasul tolem mindketto meglehetosen fuggetlen (meg ha egyikkel egyet is ertek). A hsz hivatkozva van, akit melyebben erdekel (kave a tema ez feltetelezheto) az visszakeres. Ennyit a korrektseg temakorrol.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37757 üzenetére
Mas (kicsit). Bar a kivonatolas egyszerusege/bonyodalma bar erosen osszefugg a korosodassal, megiscsak alapvetoen kulon tema. Primer az oregedes a vitatema.
Mai modern csomagolasban (a nitrogenen innen!) a kaveban zajlo kemiai folyamatok nagy resze a porkoles utani nehany honap alatt lezajlik. Utana tobbnyire stabil allapot kovetkezik. Nagyon polarizalo leszek (megint :-)). Nem is halalosan komoly, amit irok, de talan van benne igazsagtartalom. Mindenki eldontheti magaban, hogy mennyi. A DOGLOTT KAVE MAR NEM LESZ DOGLOTTEBB.
Ami allati erdekes kerdes persze, hogy a nyitas utan kozvetlenul mi tortenik, tortenhet egy sotet porkolessel/vilagossal vagy eppen egy kommercialis kaveval. Izgalmas tema. Nem tudom, volt-e erre vonatkozo tanulmany/kiserlet.
Ki mit tapasztalt? Erre valo a forum. Meg arra, hogy erdemi vitak szintere legyen.
Rao sem szent. Vele is lehet vitatkozni :-).
A stale amugy tobbet jelent szimpla oregedesnel. Szerintem inkabb izbeli hanyatlas a megfeleloje. Amugy Rao nem az Illy-nek vagy a Segafredo-nak ad tanacsot, hanem primer artizan porkoloknek. Nala ez a fokusz. Nem igazan foglalkozik az ipari meretekben szektorban mukodo oriasokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37760 üzenetére
Legy analitikus es kerj egy adag zoldet a fiuktol es porkold azt klasszikra (ha szabad kerni). Ezt jelenti a minden egyeb valtozatlan (ceteris paribus). Minden analitikus osszehasonlitas alapja.
Tok jo, hogy "raizgultal" a temara. Talan nem vagy egyedul ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37762 üzenetére
Igen, alapveto kulonbsegek vannak abban, ahogy errol a temarol gondolkodunk. Nagyon unalmas lenne a vilag enelkul. Aki ezt nem fogadja el, az nem erre a vilagra termett. Vannak olyan kavek, nyilvan Nalad is, ami vilagosan es kozepes, uram bocsa sotet porkoles mellett jol muzsikalnak. Ergo van olyan kave, amin lenne mod a modszeres osszehasonlitasra, ha akarnad. Persze, hogy szived joga, ha nem akarod. Azt Te tudod, hogy miert. Amugy a Casmo total nyitott az ilyen kiserletekre, boritekolom, hogy egy ilyen kiserletre, Teged sem hajtananak el.
Nem vagyok isten, hogy a fogyasztoim helyett eldontsem, hogy oket teljesen bekorlatozzam, hogy a Salvador Volcan del Chingot csak egyfajta porkolessel vehetik. Veszik is tobbfelekepp. Maskent keszitik, mas az izlesuk, mas a ..... mas egy sor / majd minden feltetel az egyes fogyasztoknal. Persze "felisteni" jogosultsagot fenntartok magamnak, es meghuztam nehol a vonalat, hogy mi az a kave, amit nem porkolok valamelyik "szelso"-re, mert ott nem mukodik jol. Nemcsak az en velemenyem, hanem az elozo evek (amikor meg minden kavet lehetett 3 porkolessel kapni) statisztikai alapjan.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Tanulsagos nyomasmeres a rugos kis karos Olympia Club-on. 4 bar csucsnyomassal is keszulhet finom eszpresszo:
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"a crema egy hab, nyilván, hogy ha sokat pofozgatják, összeesik, bizonyára ehhez 11,3746%-ban egy kifolyó is hozzájárul. ezzel együtt az ezen való szőrszálhasogatás...."
A crema optika (primer). Az ize onmagaban fos, megis ragaszkodik hozza majdnem minden kavebolond. A szep crema javitja az osszelmenyt. Ahogy javithatja a nyitott szurotarto vagy egy manual karos gep vagy egy masik kedvenc vesszoparipa, a kezi orlo :-). Van akinek ez egy pluszt ad. En pl nem tartalak "barom"-nak pusztan azert, mert Teged nem zavar a pumpa zugasa az eszpresszo keszitese kozben. Pedig engem zavar. Es amikor - asszem - Abi legutobb leirta, hogy csucs hallani a nema csondben, ahogy csorog a kave a Caravel-bol y cseszebe, akkor szelesen vigyorogtam, mint a tök.
Ezeknel a manual szaroknal a kaves zacsi kibontasatol a csesze kihorpinteseig folyamatosan kavet keszitesz. Egyszer sem kell atadni a dolgot egy zajos motornak, ahol Te utassa valsz, es nincs kontrollod a dolog felett. Ez valakinek oromot okoz, amit mint tobbek peldaja mutatja, nehez nem megosztani.
Valamiert a home-barista-n sem ismeretlen a kardcsattogtatas a pumpas es a pumpanelkuliek kozott. Le"barmoz"asra, "hulye"zesre, "sotet"-ezesre viszont relative ritkan kerul sor, ez teny. Ez a mi magyar kulturank szerves resze.
Orulok, ha izlik a Salvador ;-).
-
Kávé Kálmán
tag
"ha pedig a motor zavar, akkor futva közlekedj mindenhová, mezítlábas cipőben, mert az autónál bizony át kell adnod a mozgatást egy zajos motornak."
Futni gyulolok. Szivesen bringazom viszont (van egy verseny is, amin minden evben indulok).
Ha gyorsan kell valahova odaernem, akkor motorizalom magam.
Manual geppel pont olyan gyorsan keszitek eszpresszot, mint egy felautomataval vagy egy automataval. En a manuallal jobban elvezem valamiert, dacara az alacsonyabb komfortnak.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"semmiről sem akartalak meggyőzni, sírtam, mert megint sokk lett a fém miatt megváltozó kávé és társai. kár ennyit beszélni róla, felhördültem, oszt ennyi."
Dehogy kár. Kár a másik véleményét rusztikus jelzokkel illetni, mert az ritkan vezet a vilagbekehez. Ha egy kanallal megkavarod (meg ha az elomelegitett is) az eszpresszodat a cseszeben, az sem emeli a crema szintjet. Kb igy van ez a kifolyoval is. 11,375%-ot (kabe) elvesz, oszt annyi.
Amugy, egyre ujszerubbe, kivanatosabba valik szamomra a kifolyoson SZEPEN kifolyo kave latvanya. Osszehasonlithatatlanul kevesebb foto/video keszul a hibatlan egerfarokparokrol. Hianypotlo lenne. De szurot kipattintani es mosogatni is ruhellek.
Mas is foglalkoztat persze. Egy video, amin az egeszen megcsuszott (retard) kavefanatikusok kavekeszites alatti esotancat lehetne kifigurazni. Szerintem konnyesre rohogosre lehetne forgatni...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Persze az, hogy a jenkiknel ritkabban lincselik meg a pumpasok a karosokat es forditva, ahhoz a political correctnes-en kivul az is jelentosen hozzajarul, hogy a home-barista-an ez a ket szekta kulon rezervatumban tengeti eletet, igy viszonylag keves a felulet, ahol surlodhatnak.
De erdekes statisztika, ha ranezel a forumra. A topikok es hozzaszolasok szamara. Nyilvan odaat sincs annyi (feleannyi se) karos kavebolond, mint pumpas. Egyszeruen fajlagosan tobbet irnak. Megszallottabbak.
Vagy hogy megertsd egy atlagos ilyen bolond lelket, olvasd el az utolso csatlakozott (no7fish), regisztralt tag hozzaszolasat a hb megfelelelo topikjában (aki bemutatkozik, az kap egy regisztracios szamot):
http://www.home-barista.com/levers/lmwdp-rollcall-t533-1820.html
Ja, nalam 3 gyerek van egy exbaratnotol, aki epp 17 éve vált az exbaratnomme. Nem feltekeny a Cremina-ra, sot az elso gepem, amit szeret.)
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz looser #37944 üzenetére
"world domination"
"Extrém"
Igen, többnyire extrém szarkaszzikus es onironikus figurak.
Ha nincs fűtésed es nyomasszabalyzod se, akkor azert eleg komoly kihivas elott allsz. Tobbnyire egy eleg kitett fejet kell elomelegitened olyan hofokra, hogy a huzasnyi vizet 100-rol 90+- ra rantsa le. Kalkulalnod kell(ene) a fej tomeget a temperalando vizhez, elegendo eloaztatast (idot) adni a homersekletek kuegyenlitodesehez meg ilyenek. Melyik gepre gondoltal?
Olvasd el a topik-indito 2005-os hozzaszolast :-)!
http://www.home-barista.com/levers/lmwdp-rollcall-t533.html
A karos osszeeskuves ott most epp 541 tagot szamlal.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
ehhh! Ne légy már ilyen könnyen bosszantható! Nem az a hosszú élet titka.
Amúgy annak a microlot-nak már rég Te vagy a gazdája ! Néha én is bosszankodom magamon.
Más! Több korábbi itteni témát érint az alábbi topik (csak 3 oldalon taglalják, ez még elejétől végéig is olvasható kategória):
http://www.home-barista.com/levers/advice-for-light-roasts-on-levers-t34538.html
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Jó reggelt/napot!
Nem nagyon hiszek a pod-os kávéban, de Belardibácsi kényszerhelyzetbe hozott. A legutóbbi kávészállítmányba belecsempészett néhány kóstolónyi adagot és várja a visszajelzést. Nincs viszont megfelelő gépem.
Ha van valaki, aki csütörtökön a reggel 0600 és este 2000 közötti időtartamban szívesen összehasonlítaná az üzemben a Cremina "főztjét" a saját bejáratott/kitapasztalt pod-osával, akkor szívesen látom. Az alapanyag ugyanaz: Belardi Belarbar (Belardibácsi drágábbik gasztro blendje).
http://www.caffebelardi.com/en/?page_id=196
Ami a kóstolás után megmarad, az a gépet felajánlójáé.
Privátot dobjatok telefonszámmal! Ha több kóstolni/összehasonlítani vágyó jelentkezne, akkor a befutás sorrendjét venném alapul.
Köszönöm!
Gábor
-
Kávé Kálmán
tag
St.endre Rózsa utcza 8. A11 ipartelep
Igazából nem verseny a dolog a POD és a frissen pörkölt Belardi (márc.21) között. Mindössze kíváncsiság, hogy mit tud a POD. Tutti Giovanna (a lánya) nyomása van a háttérben, mert 1,5 éve, amikor találkoztunk az öreg ördögtől való dolognak tartotta a POD-ot a kapszulával egyetemben.
Valaki repüljön már rá a dologra, mert nekem sajna nem adja ki pod-os gépet hajkurászni, visszajeleznem meg illenék :-)!
Ő a szemes verzió:
-
Kávé Kálmán
tag
Jájjj. Tisztára zavarba hozol Parci.
De mindenkinek, aki pasi és dícséri a kávémat, azt mondom, hogy oké, hogy Neked bejön. De az asszony is odavan érte??? Mert az az igazi független vélemény, kérem. Van - nem egy vevő -, akit az asszony zavar vissza hozzám.
Az igazi gazdi a SOURCED kisfilmünkben is megjelenő Jim és Luis. Ők meg a melósaik tették a csészédbe a legtöbbet :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz snpetit #38116 üzenetére
Nna, a hőmérséklet kivételével (nem lényegtelen faktor persze, a pod-os gép ebből a szempontból nekem fekete doboz), de azt hiszem összehasonlításnak vehető a mai pod vs eszpresszó kóstolás.
Gyakorlatlan podozóként relatíve hosszú passzív előmelegítés (kb 30 perec) után gyors egymásutánban toltam a Saeco gépen 4 adagot. A negyedik után már egészen Crema kinézetű anyag fedte a csészében levő italt és az íze is egyre inkább közelített ahhoz, ami a nyelvemen volt Belardi bácsitól. 7g kávéból 18g eszpresszó "húzódott" 14 kurta mp alatt.
A Cremina 18,5g-ból készített 39g-os shot-ot, azaz vmivel koncentráltabb (közelebb az 1:2-es arányhoz) nedű lett.
Ízre önmagában a pod nem volt rossz, direkt összehasonlításban viszont nemcsak a picit nagyobb "hígítás" jött ki különbségként, hanem nyilván a gyors kivonatolásból/előre őrölt kávéból adódott üresség tűnt ki legjobban. Ugyanaz az ízvilág (masszívan étcsokis oldal), de a manuál karos eszpresszóját, sokkal sokrétűbbnek éreztem. Optikailag is jobban odavert.
Nem tudom persze, hogy mi maradt bent a pod-ban, amit rutinosabb pod-fogyasztóként még kihozható lett volna.
Az esztergályos szomszédoknak nagyon ízlett a pod is, de gyanítom, hogy erősen javítja az ízélményeket a kortyolgatás közben délibábosan remegőn megjelenő tűzpiros Lancia Delta HF Integrale homályos képe.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #38130 üzenetére
Szerintem baromi szűk a játéktér az utólagos bűvészkedésre. Nem fényév, de sok, és nem is az Olympiától, hanem a korrektül elkészített espresso-tól.
Az igazi horror a csomagolás, amit 7g kávé felemészt. Le fogom mérni, de úgy saccolom, hogy mondjuk 5 shot-ra való csomagolás elegendő lenne bőven 250g szemes kávéra. Gondolom, egyenként nitrogénezik ezeket is. Az ökológiai lábnyom :-) óriási. Talán csak a kapszulásé nagyobb.
Nagyobb ízbeli különbségre számítottam. De állati kíváncsi lennék a költségekre.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #38214 üzenetére
Friss - egészen semleges - cikk meztelenkedős témában. Bocs, de ez is ánglius.
http://www.perfectdailygrind.com/2016/03/espresso-machine-mods-4-reasons-use-naked-portafilter/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #38216 üzenetére
Persze. Ez csont ÚJ (volt).
Az a jo benne, h a hivokhoz es a hitetlenekhez is szol egy kicsit.
A ritualet persze kifelejti, de ezert kell tobb forrasbol infot szerezni, es amit a Magadenak/visszaigazoltnak erzel azt a Magadeva tenni.
@parci
"nyitott karnál nincs pardon."
Ez a legjobb benne. Kikenyszeriti az elokeszites tokeletesiteset. Nincs itt/nem erzek szemernyi ellentmondast sem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Talán nem vitatod, hogy sokféle félresikerült pogácsa van. Egy egyenetlenül elosztott vagy félretömörített az manuál karossal is fos. Ha az őrleményt lövöd félre (értsd durvábbra), az hosszabb kontaktidővel/kisebb nyomással menthető. Egy pumpással alulextrudált :-) shot-ot kapsz. Amúgy másik irányba is van tér a kísérletezésre, mivel volt, hogy 16 bár-t toltam a Strada órája szerint, anélkül hogy a kar letört volna. A pumpásnak ez egy befulladt shot.
Azaz korrigálnék: mindössze őrlemény durvaságát/finomságát tudod korrigálni (tömörítés után) bizonyos határok között.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"
Uez. Nehany eve olvastam a home barista-n, hogy nagyon lamanak kell lenni vele, hogy eltold az eszpresszot. Lelkes onigazolasnak tartottam a tulajok reszerol. Aztan par honapja rajottem.
Megfejeljem a pozitiv tulajdonsagait? Most magammal hoztam Emmerichbe is. Vicces volt latni Ferihegyen a kezipoggyasz (!!!) atvilagitasakor a biztonsagiak arcat....
Sajnos fotot nem lohettunk a rontgen-keprol, pedig mindenfele sajtósnak hazudtuk magunkat...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Hisztisebb"-e a Pavoni vagy akár a Cremina a Caravel-nél?
Hát, igen. A Pavoni sokkal, a Cremina meg egy paraszthajszálnyit kevesebbel. Pedig nem Caravelt forgalmazok :-).
Kicsit közvetve írtad le miért: GŐZ.
Menjünk a gyökerekhez.Más működési elv. Az egyik dipper (nyomás alatt), a másik nyitott bojler. Ebből következik, hogy az előbbinél a víz hőmérséklete 116-120 környékén pendlizik, a Caravelnél meg max 100. Az előbbinél túlmelegszik a fej stand by (Pavoni) vagy 1-2 húzás után (Cremina) is, az utóbbinál meg képtelen, mert kitett és alacsonyabb a dipperhez képest a mögötte levő víz hőmérséklete eleve. Ennek következménye, hogy a Caravel-lel sorba húzkodhatod az odaverős eszpresszókat gyors egymásutánban. Wouter Strietman maga is bevallottan Caravel által inspirált "kávégépgyártó".
PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel. De van még ezen kívül minden pid-elt gépnek számos komponense a szabályozott elem után (és előtt is), melyek faszán kilengenek minden egyes csapoláskor. Ergo közvetlen utána húzni, az nem megy neki. Mert ugyan a PID mutat valamit, de az összes többi komponens kicsit "zavarba jött" az utolsó shot közben. Várni kell, ahogy Parci is írta. De, hogy mennyit, az egy nem kicsi kérdőjel. Mindegyik gépnél (típusnál) más és más ez az idő, mert mások a hőtehetetlenségek. Mindenki vár valamennyit - remélhetőleg (eleget). És elhiszi (mert el akarja), hogy eleget várt. Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből.
Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből.
A Caravel-hez - ezt írtam korábban rettenet szkeptikusan álltam én is. És most meg nagyon másként nézek rá. Úgy hogy ehhez semmilyen üzleti érdek / önigazolási vágy nem fűz. És nálunk is megvolt a kontrollcsoport. Az exbarátnő is azt mondta, hogy odaver. Nem megszédült szektatagokról van szó :-), hanem olyan oldalkocsikról, akik sok esetben kiröhögik a pasi hülye hóbortjait.
Na, sebaj. Jó hely ez a rajnavidék. Nem elég, hogy ma ebéd után megmutattak nekünk vagy 50-100 tonna hisztorikus pörkölőgépet, de még meg is kértek bennünket, hogy miénk legyen az első pörkölés egy nagy (de rövid) nevű berlini pörkölő ma összepuzzle-zott csont új UG22-jével. Még az összecsavarozásban is részt vehettünk. Nehéz lesz ma elaludni...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #38504 üzenetére
Huhh Fiuk! Megsporolom a kommentarokat :-).
@Parci: ki lehet trukkozni a levegot. De trukkozni kell.
-
Kávé Kálmán
tag
Kontrasztos nap volt a tegnap. A valaha készült legintelligensebb retro Probattal való utolsó pörkölés után 160 km-errel odébb egy másik legalább olyan extrém "vason" barnítottuk a szemet. Na jó, az utóbbinál Tije (a konstruktőr) nem adta át az irányítást :-).
Akiket a pörkölés érdekel, annak nem marad szárazon a szeme, ha az utolsó változtatásokkal kiegészített pörkölőgépről készített videót megnézi:
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest