Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz ^Clown #9558 üzenetére

    Lehet vinyót cserélni a T43-ban, de kicsit problémásabb a beszerzése, nem jó bele akármilyen vinyó, hanem speckó IBM firmwarerel ellátott HDD-t illik beletenni. Másmilyennel is elindul, de indulás után sípol egyet, meg dob egy hibaüzit, de a működést nem befolyásolja.

    Csak pontosítok, illetve egyértelművé teszek, mert alapvetően nem írtál rosszat, csak félreérthetően van megfogalmazva.

    T43-ba éppúgy szabvány, 2.5" PATA/IDE vinyó való, mint a T42-be. Működni fog gond nélkül (én pl. WD3200BEVE-vel használok T43p-t), csak ha nem gyári IBM firmware-s vinyó van benne, akkor az elején ún. "error 2010"-et dob és sípol kettőt, Esc lenyomásával továbbenged, beboot-ol és működik. Ha a T43-on a legfrissebb BIOS van, akkor be lehet állítani, hogy még csak gombot se kelljen nyomogatni.

    Ez az "error 2010" nem szól másról, minthogy "ejnyebejnye! nem IBM-firmware-s vinyót használsz! ez csúnya dolog, és mi vicces fiúk az IBM/Lenovónál nem vállalunk semmilyen felelősséget azért, ha emiatt a vinyó miatt hal meg a géped!" Kiiktatni csak mindenféle kétes BIOS-hackeléssel és egyéb voodoo-ráolvasásokkal lehet, de mint tudjuk, az okkultizmusba való kontárkodásnak megvan a kockázata :DDD, nem éri meg a dolog, és együtt lehet élni ezzel szerintem.

    Mik az IBM-firmware-s vinyók? Azok a vinyók, amelyekkel az IBM szállította a T43-ait. Ezeknek elég szűkös a listája, ráadásul 120 GB-osnál nagyobb vinyó nincsen közöttük. Így ha például a napjaink PATA noti HDD-i közül népszerű Samsung HM160HC-t akarod beletenni, akkor nincs mese, hanem két beep van.

    Alternatív megoldásként be lehet szerezni egy Ultrabay Slim vinyóadaptert, amiből van SATA és PATA verzió is és be lehet rakni az optikai meghajtó helyett. Amúgyis ki használ manapság már - telepítésen kívül - DVD-t, CD-t? Csak az analóg-buzik akarom mondani konzervatívabb polgártársaink. Ez a vinyókeret ráadásul boot-olható, így lehet a benne lévő vinyóból rendszerlemez, ami pedig még jobb, hogy semmilyen terjedelmi megkötés nincs. Így egy SATA Ultrabay Slim adapterrel akár 640 GB-os HDD-t (asszem, 750-es még nem jött be kereskedelmi forgalomba), akár bármilyen 2.5" SATA SSD-t használhatsz.

    Ja igen, a múltkor azt mondtam, hogy tudtommal az Ultrabay adapterek valamiféle PATA-csatlakozót használnak, de azóta olyan verziót is olvastam, hogy ez igazából valamilyen spéci belső USB-csatlakozó. Most már én se tudom, melyik az igaz. Asszem, lőttek a topikban a reputációmnak. :))

    [ Szerkesztve ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák