Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • alphamooncam

    őstag

    Hangfal vásárlás előtt állok, avagy beszámoló egy átlagos, zenéhez nem értő ember hangfal -szubjektív, gyors- tesztjéről.

    Szereplők:

    Heco Celan GT polc 269.000.-
    Heco Celan GT 602 álló 569.000.-

    TEAC UD 501B 289.990.-
    TEAC PD 501 HR 289.000.-
    TEAC AI 501 DA 289.990.-

    Mackie MR5 mk3 84.000.-
    Focal Alpha 50 162.000.-
    Tannoy Reveal 502 98.000.-
    Yamaha HS7 130.000.-
    JBL308 140.000.-
    Dynaudio BM5A 300.000.-
    JBL 305 98.000.-
    Genelec M030AM 258.000.-

    MCBook laptop

    Saját rendszerem (volt): kb.400.000.-

    Dynavoice Definition DX5
    Wharfedale Powercube10
    NAD D3020
    Fiio E10K Olympus
    SUPRA USB, SinusLive kábel
    SZTG- Daphile

    Teszt zenék:

    Jiddis Blues-Jávori Ferenc CD
    Magical Love-Kate Ryan CD
    Groove In the Bits 2013 pendrive-Wav
    Touch Yello -Flac

    Előzmény.: Mindíg vágytam egy jó hangra, ezért évek alatt beszereztem a fenti konfigot.

    Dynavoice zárt dobozos, szalagos magassugárzós hangsugárzóm jó vétel volt annak idején és szépen is muzsikált.

    Szubbal volt mély is, meg alapból magas is, és még megjött a fantom center is, ha kb fele olyan távolságra ültem, mint amilyen messze voltak egymástól a hangfalak.

    Elég részletező közepe, és fényes magasa volt. Közel járt, de mégsem. Jó volt, szép volt, de nem voltam megelégedve a hangjával, így végül mennie kellett.

    Jó-jó de mi legyen helyette. Olvastam, olvastam és olvastam. Sokat olvastam. Mindenfélét olvastam... És eljött a mai nap, a hallgatózásom napja.

    Lurdy Házban, egy meg nem nevezett céghez bekukkantottam. Hirdettek minden szép és jót, Heco-t.

    Vittem egy teszt CD-t, és annak ellenére, hogy éppen átalakítás volt a boltban készségesen kiszolgáltak.

    Mondtam 300 lenne a hangfalakra, és 300 az elektronikára.

    Korábban kinéztem egy TEAC UD501-et, így ez lett az alap, meg a fent írt két másik TEAC. Hangfalnak meg rá lett kötve az állványos HECO ( 270e ).

    Elég volt a CD első pár traktusa, hogy halljam, itt vmi nem stimmel. Fedett volt, se közép, se magas, se mély...
    Kértem, hogy az optikai kábelt cserüljük le egy digitális koaxra. Ez hozott egy kicsit a dinamikán, de még így sem éreztem azt, hogy ezt kéne hazavinnem. (1.140e vs.400e).

    Nem mondtam semmit, csak kértem, hogy cseréljünk egy "nagyobb" hangfalra. Az eladó egy állványos Hecot választott ( 569e ), na ez erős túlzással úgy szólt mint az én otthonim.

    Sokan azt gondolhatjátok, hogy most a sajátomat dícsérem, és elfogult vagyok. Döntsétek el Ti annak a fényében, hogy a sajátommal sem voltam megelégedve, és mire ez a mai meghallgatás létrejött, azelőtt legalább egy hónappal már eladtam a hangfalaimat, szóval minek dícsérném a sajátomat, ha az sem volt jó.

    Összefoglalva, a zenészek nem voltak jelen, valahol egy dobozban bújkáltak az elektronok között.
    Próbáltam objektív maradni, de már közel másfél millónál jártunk és még mindíg nem tetszett az amit hallottam.

    Oké, gondoltam akkor jöhet egy másik megközelítés.

    NEKEM EGY JÓ HANG KELL !!!

    Lóra pattantam, irány a VII. Kerületi Péterffy Sándor u. Nyitás után érkeztem öt perccel, senki sem volt vásárló rajtam kívül.

    Nosza, elmondtam mit szeretnék. Bekísértek egy stúdióba, és leültettek egy asztalhoz, egy irodai székbe.

    Megjegyzem az előző helyen guggolnom kellett, hogy fülmagasságban legyen a hangfal.

    Előttem volt egy MCBook vagy micsoda. Teszt CD nálam volt ugyan, de az eladó, azt mondta, hogy nem működik az olvasó. Pendrive be, felmásolta a Groov in the Bits 2013-at, meg a többit a laptopra, majd feltett az állványra egy JBL 305-öt, és egy általa ajánlott Mackie MR5-öt.

    A laptopból kilógott valami vezeték, a végén egy vezérlővel, egy "paddal", amivel menet közben tudtam váltogatni melyik monitor szóljon éppen. ;-)

    Elkezdődött az első meghallgatás, és a JBL nyert.

    Ilyen széles színpadképet én még előtte nem hallottam!!!

    Rendben volt a közép, a magas és a mély is. Elég részletezőnek tűnt. Kiemelném a Yello egyik számát, ahol trombitán játszottak. Nos a trombita tényleg trombitának hallatszott.

    Más számok következtek. A zongora leütései is rendben voltak, és az énekes meg nekem énekelt, ott volt előttem. (Lurdy Házas meghallgatásról ugyanez nem volt meg.)

    Mi kell még? Hujjé !

    Mackie ment, Focal jött, majd ment. Tannoy gyengébbnek tűnt az előzőeknél. Yamah HS7 nem volt rossz, de a színpad itt sem volt elég széles.

    Dynaudiót jóval tovább hallgattam, mint a többit. Közvetlenebb, részletezőbb volt, mint a JBL, de nem ment le elég mélyre, és a színpada sem volt széles, egyáltalán nem volt széles. Itt vaciláltam egy kicsit, de újra győzött a JBL.

    Elgondolkodtam, mihez is tudnám hasonlítani a JBL-t. Anno volt egy barátom, aki hivatászerűen hangosítással foglalkozott, és aki kb. 15 évvel ezelőtt azt mondta, hogy vegyek egy Pioneer CS7070-et - mert hogy akkor is vásárlás előtt álltam.

    Azt is mondta, hogy a hivatásos zenészek nem vennék meg, mert kicsit brummogós, de jó. Végül CS5070-et vettem, mert nem volt több pénzem. Házimozihoz bevált, még most is van négy darab belőle.

    Erről jutott az eszembe, hogyha most itt lenne biztos ugyanezt mondaná a kis JBL-ről, hivatásos zenészek nem vennék meg, kicsit brummogós, de jó.

    Nem vagyok zenész, nem akarok zenét csinálni, csak szeretnék egy jó hangot, megfizethető áron.

    Direkt a végére hagytam a Genelecet, mert vele volt már korábban tapasztalatom. Nem pontosan ezzel a típussal, de azt olvastam közel azonosan jó a minőségük.

    Hasonló helyzet állt elő mint, amikor a JBL a Dynaudióval csatázott. Genelec részletezőbb, pontosabb és... és sokkal drágább.

    Már készülődtem volna kifelé, amikor észrevettem, hogy a sarokban ott bújkál egy JBL 308-as. Feltetettem a 305-ös mellé.

    Mit gondoltok melyik nyert?

    Nos a 305-ös. No nem az ára miatt, hanem mert a 308-asnak nem volt közepe, pontosabban a 305.-ösnek szebb volt, illetve az összhang nagyon rendben volt, míg a 308-asnál azt hallottam, hogy "lyukas" középen.

    A 305-ösnél vannak részletezőbbek pl.Dynaudió és Genelec, de kiemelném a széles színpadot, ezt még a jóval drágább közeltéri monitorok sem tudták, még megközelíteni sem, egyszóval ár-érték arányban verhetetlen.

    Szerintem.

    Köszönöm, hogy elolvastátok.

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Új hozzászólás Aktív témák