- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Notebook hibák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
DeadMen
tag
Ha kezdőgitárnak szeretnéd,akkor teljesen mindegy. Sőt véleményem szerint minél kényelmetlenebb,később annál jobban fogsz tudni játszani, mert ugyebár a jót könnyebb megszokni. Akkor érdemes komolyabb akusztikus gitárt venni,ha szeretnéd esetleg színpadon, vagy studióban, netán házi felvételeknél is használni.
Aprópopó...mi ez a Cort,honnan került elő,és mért dícsérik ennyire?
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz kaoszpapja #3200 üzenetére
Hát ezek a h2, h4 pickupok marha olcsók, simán lehet cserélgetni, ha keresed a bodom hangzást. (Bár a hangzás főleg a kézben van ugye.. ) Monjuk nekem meglehetősen kényelmetlennek tűnnek ezek a v alakú gitárok, ülve nem tudom, hogy lehet játszani rajta, állva meg gondolom jól beakad mindenbe a két szára.
(#3202) DeadMen
Szerintem ha valaki megteheti, hogy jó hangszert vegyen, annak nem kell szart venni.. Tudod, ez olyan, hogy nem attól leszel jó programozó, ha előtte évekig csak homályos 14"-os monitoron dolgozhatsz, meg nem attól fogsz jobban megtanulni focizni, ha direkt olyan cipőt veszel, ami feltöri a lábad.A Cort pedig jópár éve gyárt gitárokat. Amúgy koreai a cég és nem annyira ismert még, mint mondjuk az Ibanez, ezért nem kell annyira megfizetni a nevet, mint más, híres gyártóknál. Amúgy az olcsó koreai Ibanezeket a Cort gyártja.
Nekem nincs évtizedes tapasztalatom a hangszerekkel, viszont mindenhonnan azt hallottam, hogy ár/érték arányban jelenleg a Cort a legjobb (többek közt olyantól is, aki hangszerboltban dolgozott, tehát volt alkalma végigpróbálni a választékot), ezért vettem magamnak is Cort-ot első gitárnak. Gondolom próbálnak maguknak nevet csinálni, ezért nem gagyizzák el az olcsóbb gitárjaikat, illetve a drágák sem annyira drágák. Pl. Cort kx-custom-ba vagy a k/x/z6-ba beleraktak minden földi jót annyi pénzért, amennyiért mondjuk LTD-ből megveheted a belépőszériás, aghatis-ból készített, gagyi pickup-al szerelt modelleket.
Sajnos 100 ezer alatt nem nagyon van választék, a Cort és Squier-t leszámítva max. az Ibanez-nek vannak normális gitárjai, amelyeket ugye a Cort rak össze + kifizettetik veled a márkanevet.. Vannak még gagyimárkák (Stagg, Vorson, hasonlók) meg mondjuk az Epiphone gagyi modelljei és kész.[ Szerkesztve ]
-
Trub
tag
válasz DeadMen #3201 üzenetére
Itt nem a hallásgörbéről van szó.
"a magasabban fogott hangok tisztasága végett."
Igen, mert az ember tökéletlenül hall! Nem követi a matematika szabályait. Szóval a fülünk a 440 és a 880 hz közöt nem egy oktáv különbséget hall. Azért rövidebbek a magas húrok, mert azoknak "nagyobb" hz-en kell szólnia, hogy az ember tisztának hallja.
szerk.: A rosszat is ugyan olyan könnyű megszokni. Attól, hogy hamis a gitár, még nem fog később jobban játszani.
[ Szerkesztve ]
-
kaoszpapja
aktív tag
valaki hallott már a PRS Tremonti hangszedőről? állítólag durvább a jelszintje mint az emg-81-nek és szebben is szól.
-
nap
addikt
A hangzast mennyire befolyasolja a hangszedo es mennyire a gitar anyaga?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
kaoszpapja
aktív tag
én egy olyan 50-50%-ot adnék mindkettőnek hangzást befolyásoló tényezőként. pl ha van egy durva hangszedőd, amit arra készítenek hogy a jólmegmunkált fát közvetítse, egy nagyon rossz minőségű fában, nagyon rosszul tud szólni. vannak az aktív hangszedők ott meg olyan 70% a hangszedőnek és 30% a fának, szerintem. a cort gitárokba elég jó hangszedőket raknak, de ez nem megy a többi komponens rovására.
-
-Badger-
tag
Sziasztok!Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire gáz cucc egy kezdőnek?[link]Ezt találtam a legolcsóbban a neten és erre van jelenleg pénzem.De ha nagyon szar akkor érdemes tovább gyűjtenem.A gitár 18 e ft,erősítő nélkül.Köszi a válaszokat!
Nem győzni jöttünk,hanem pusztítani!
-
-Badger-
tag
válasz kaoszpapja #3209 üzenetére
Ok köszi a választ,nézegettem a boltot,és a belinkelt gitár még belefér a keretbe.Esetleg ha valakinek lenne ilyen árkategóriába használtja,az keressen meg privátba.Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Nem győzni jöttünk,hanem pusztítani!
-
CarajoEsp
senior tag
Sziasztok. Tudnátok ajánlani valami olyan helyet, ahol lehet kapni balkezes Western gitárt? Vagy esetleg valami márkát belőlük, aki egyáltalán gyárt ilyet. Előre is köszi.
-Battletag: CarajoEsp#1838 -Steam: CarajoEsp -WP7 Gamertag: CarajoEsp1-BF3: HUNGeriEnd
-
Eastman
addikt
válasz werszomjas #3213 üzenetére
Egy találat az Ibanezre itt a fórumon: [link]
Három éves hsz. Írj neki egy privátot. Ha a mai napig ezt használja, jó a cucc.
Üdv: E.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Eastman
addikt
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
cucka
addikt
Van egy Park G10-es gyakorló kombóm eladósorban, ha érdekel valakit. [link]
Kezdőknek költséghatékony erősítőnek tökéletes, gyakorlatilag megfelel a mostani Marshall MG10-es kombónak, csak kevesebb, mint feleannyiért adom.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz lakisoft #3217 üzenetére
Válasz is ment, még mindig eladó.
Amúgy érdekes, mindig feltűnik 1-2 arc az apróban, akik kevés pénzből szeretnének villangygitárt venni. Most itt lenne az alkalom, hogy az erősítő vásárlását minimál pénzből megoldják, ehhez képest nem nagyon tolonganak a vevők .
Meg aztán ez mégiscsak Marshall gyártmány, nem pedig ilyen noname vacak. Amikor ez a kombó készült, a kis tranyós gyakorló cuccokra nem volt pofájuk ráírni a Marshall nevet, azóta meg van pofájuk . Most komolyan, milyen már, hogy az olcsó 10W-os MG10-es kombót ugyanazzal a névvel próbálják eladni, mint a félmilliós csöves cuccaikat?[ Szerkesztve ]
-
Honey Bátyó
csendes tag
BOSS ME-6 gitár multieffekt eladó.
25.000.-
kicsit bővebben róla ittDebrecenben van, de vagy személyesen, vagy postával bárhová eljuttatom.
Kontakt priviben.Angol fordítás olcsón, igényesen és gyorsan! Just call me - this is not a joke!
-
cucka
addikt
Nos, vettem egy Line6 pod 2.0-t. Van valakinek tapasztalata azzal, hogy hogyan, milyen kábellel lehet összekötni a számítógéppel? Két Midi out van rajta, ami elvileg erre van, a gépemen viszont nincs midi bemenet, és nem is szeretnék venni egy olyan hangkártyát, amin van.
-
cucka
addikt
Midi ki és bemenettel rendelkező hangkártya túl drága lenne. Elvileg azok a kártyák is tudják a midit, amelyeken nincs midi csatlakozó, mégpedig a gameport csatlakozón keresztül, ehhez lehet kábelt venni - a gond ezzel, hogy a lapton nincs gameport
Láttam USB-Midi kábelt is, elvileg ez lenne jó nekem, csak abban nem vagyok 100%-ig biztos, hogy tényleg működik-e a pod-al. Egy ilyen ára 5 ezertől kezdődik, tehát kicsit drága ahhoz, hogy próba cseresznye alapon megvegyem.A "jó minőség" része a hozzászólásodnak nem igazán értelmezhető itt. A lényeg, hogy a Pod 2.0-t kizárólag midi kábellel lehet összekötni a számítógéppel. A Line6 üzemeltet egy customtone.com nevű oldalt, ahova a felhasználók feltölthetik a saját preset-jeiket, amelyeket át lehet menteni a Pod-ra. (Illetve adnak ingyen egy preset szerkesztő programot is, annak a használatához szintén kell a már említett kábel).
Amúgy a Pod2 eddigi egyetlen hibája ez, hogy nem voltak képesek rakni rá egy sima usb csatlakozót, hanem a midivel kell szarakodni. Az újabb sorozatokon már van usb, de azok 2x-3x drágábbak. Ezt leszámítva teljesen zsír cucc, jól szól, könnyű kezelni, példás a support-ja, stb.
-
ReJim
őstag
csak spec, studiós hangkártyán (belső, pci...) láttam midi (din5) csatlakozót. a gameport (db15) specifikációja szerint van rajta midi ki/be. filléres elektronika. persze ha nincs a gépben/gépen gameport sem, akkor van a szívás. jöhet az új hangkártya (asztalinál könnyű a helyzet, csak egy 500 forintos sb, notinál meg a külső eszközök ára kicsit magasabb)
akkor ezek szerint csak preseteket tudsz vele írni, olvasni.
az usb-s midi tökéletesen megfelel neked, működni fog vele (mivel a midi egy szabvány).</end.?>
-
cucka
addikt
Köszi a választ, ezek szerint a midi-usb kábel lesz a nyerő.
Amúgy nem csak presetek módosítására használható a pod midi interface-e, csak nekem erre lenne leginkább szükségem egyelőre. Amúgy a cucc összes funkcióját lehet midin keresztül vezérelni, tehát bármit, amit gombnyomással ki tudsz hozni belőle, azt midi kábelen is meg lehet csinálni. (Igen, én is meglepődtem, hogy a gagyi külső mögött azért komoly tudás van.)[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Igen, vagy lehet hozzá venni gyári lábkapcsolót is, ami vicces módon nem midin csatlakozik a pod-hoz, hanem sima hálózati csatlakozón . Amúgy egyelőre nagyon messze vagyok attól, hogy színpadképes gitártudásom legyen, tehát a lábkapcsolhatóság másodlagos.
A pod-ot meg talán annyi különbözteti meg a minimultitól, hogy erősítő és ládaszimuláció is van benne, amit ráadásul nem lehet kikapcsolni. Szerintem sokkal jobban szól így egy szoftveresen szimulált tökig feltekert Mesa Boogie, mint valami vacak gyakorló kombó és egy olcsó kategóriás torzító (pl. Boss Metalzone, amit mindenki orrba-szájba dícsér, szerintem meg kriminális a hangja).[ Szerkesztve ]
-
Dante.S
csendes tag
Hali!
2 hónapja kezdtem el gitározni egy klasszikus gitáron és most szeretnék elektromosra váltani.Szerintetek jó lenne ez a gitár kezdésnek:[link]
Maximum 30e lenne rá. És nem szeretnék erősítőt se venni mert a hangszinteket és a hangerőt tudom állítani a gitáron+(amúgy mire jó az 5 állású kapcsoló ?)van egy 5.1-es házimozim és arra rákötném.(szerintetek ez jó ötlet ?)
A válaszokat előre is köszönöm! -
cucka
addikt
válasz Dante.S #3227 üzenetére
A gitárt nem ismerem, de ennyi pénzért ne számíts sok jóra . Amúgy milyen zenei stílushoz kell?
a hangszinteket és a hangerőt tudom állítani a gitáron
A hangerőt ugyan tudod állítani a gitáron, de ezt nem arra való, hogy a tényleges hangerőt állítsd. A volume potméterrel a hangszedők által leadott jel erősségét állítod. Leegyszerűsítve: minél nagyobb a jel erőssége, annál könnyebben fog a tiszta gitárhang torzulni - magyarul ha feltekered a volume-ot a gitáron, akkor az erősítőn kissebb gain-el is torzulni fog. A hangszín állítóval a gitáron gyakorlatilag a magas hangokat tudod vágni.(amúgy mire jó az 5 állású kapcsoló ?
Az általad kiszemelt gitáron van 3 hangszedő, a kapcsolóval azt állíthatod, hogy ezek közül melyek szólaljanak meg. Pl. hátsó álláson csak a hátsó hangszedő szól, a következőn a hátsó kettő, stb. . Ezzel is nagyban befolyásolod a hangzást, pl. rock szólókhoz általában a nyaki hangszedőt használják, rock/metál ritmushoz (lásd Metallica) a híd hangszedőt, de pl. country-ban inkább a nyaki hangszedőn ritmusoznak.van egy 5.1-es házimozim és arra rákötném.(szerintetek ez jó ötlet ?)
A házimozi erősítőt nem javaslom gitárhoz. Egyrészt valószínűleg nagyon halk lesz, másrészt minősíthetetlenül szarul fog szólni. A gitárerősítők kifejezetten gitár megszólaltatására lettek tervezve, ezért nagyon nem lineáris a frekvenciamenetük és torzítanak, ettől lesz a hangjuk olyan, mint amilyennek egy gitárhangnak lennie kell.Szerintem a nyerő megoldások:
- van egy normális minőségű hangkártyád, amire rákötöd a gitárt, és speckó gitár programokkal állítod elő a hangot. (Ezek többek között szoftveresen modellezik az erősítő frenkvenciamenetét és torzítását). Azért kell jó hangkártya, hogy ne késsen a hang.
- veszel egy gitárhoz való hangkártyát, pl. line6 árul ilyen 20 ezer körül.
- veszel egy erősítőt. Például most nekem van eladósorban egy teljesen korrekt gyakorló kombóm 10 ezerértJa, még csak annyi, hogy ne tévesszen meg, hogy a gitárerősítőkből a szobába valók 10-20 wattosak, a hangerejük ettől még meglehetősen nagy.
[ Szerkesztve ]
-
Dante.S
csendes tag
Először is köszi a gyors választ!
Slipknot,Fall out boy,Metallica,RHCP,..stb hallgatok.
Egyrészt valószínűleg nagyon halklesz, másrészt minősíthetetlenül szarul fog szólni.Elég erős a házimozim,és akkor is torzítana ha mondjuk a gitáron a hangerő kb 70%-on lenne és a házimozin is.Akkor is rossz lenne a minősége ha egy 25" mély hangszóróval van([link]),mert nem gyári?És csak otthoni használatra használnám a kis 4x4m-es szobámban.
A választ előre is köszi!
-
-
cucka
addikt
válasz Dante.S #3229 üzenetére
Slipknot,Fall out boy,Metallica,RHCP,..stb hallgatok.
Tanulni jó a strat jellegű gitár is, amit kinéztél, de metálhoz (főleg ilyen zsére lehangolt Slipknot hangzáshoz) jobb választás lehet egy arra alkalmasabb gitár. Mittomén, Cort KX5 igazi metál gitár, de a Z sorozat is jó választás ilyen szempontból (nekem Z42-esem van, erről tudok tapasztalatokat írni). Tudom, ezek drágábbak, mint amennyit gitárvásárlásra szánsz, de talán érdemesebb lehet kifogni egyet használtan. Például a Z42-est 35 ezerért vettem használtan, annyit bőven megért.Elég erős a házimozim,és akkor is torzítana ha mondjuk a gitáron a hangerő kb 70%-on lenne és a házimozin is.Akkor is rossz lenne a minősége..
Igen. Azért lenne rossz a minősége, mert a házimozi erősítőt úgy tervezik, hogy a frekvenciamenete lineáris legyen, a gitárerősítőt meg úgy tervezik, hogy a gitár jól szóljon vele. Amúgy fordítva is igaz, gitárerősítőn borzalmas lehet zenét hallgatni.
(Ja igen, amúgy meg a szobai erősítőt hazavághatja, ha rákötöd a gitárt, de ezt már írták. Nem feltétlenül fogja hazavágni, de előfordulhat.) -
nap
addikt
válasz Dante.S #3229 üzenetére
Hogy van ez? Új házimozira van pénzed, gitárra meg nincs?
Mit vársz? Hogy rákötöd a házimozira a villanygitárt és egyből a metallikka fog megszólalni belőle? Valami gyenge kis vinnyogás lesz, amit hallasz, aztán tekersz egy kicsit a hangerőn és egy pukkanás lesz amit hallasz, aztán semmitse hallasz.
Én anno a magnómat nyírtam ki, mert senki sem szólt, hogy ne tegyem.Villanygitárhoz érdemes erősítőt és/vagy effektet (torzítót) használni. A jó hangzáshoz jó erősítőre és/vagy jó effektre van szükség. Ami persze nem feltétlenül drága, de pénzbe kerül.
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
cucka
addikt
A jó hangzáshoz jó erősítőre és/vagy jó effektre van szükség.
Ehhez még annyit, hogy otthoni körülményekre és hangerőre a jó erősítő egyenlő a modellezős cuccal. Nekem nagyon jó tapasztalatom van a microCube-al és ugye a mostani line6 pod is állati jól szól. Hiába van pénz a legkirályabb csöves erősítőre, ha nem tudod rendesen kihajtani, akkor nem ér semmit az egész. -
cucka
addikt
Hogy van ez? Új házimozira van pénzed, gitárra meg nincs?
Mondjuk ez elég szúrós volt, nem mondta, hogy új, meg azt sem, hogy valami gigabrutál házimozi cucc, az is lehet, hogy valami csoffadt 10 ezer forints pécés hangfalszett, 1200W PMPO teljesítménnyel. Igazából nem is számít, mert milliós házimozin sem fog jól szólni a villanygitár.[ Szerkesztve ]
-
Dante.S
csendes tag
Nem veszek hanem van házimozim.
Amúgy már eldöntöttem hogy mit veszek.Egy LGZ([link]) szettet,mert találtam tesztet ezekről az "olcsó"gitárokról és azt írták hogy ez a legjobb közöttük.Azért köszi a gyors válaszokat.
Amúgy hány wattos a kombód Cucka? -
Dante.S
csendes tag
Mármint mit?
-
cucka
addikt
válasz Dante.S #3239 üzenetére
Egy LGZ([link]) szettet,mert találtam tesztet ezekről az "olcsó"gitárokról és azt írták hogy ez a legjobb közöttük
Mutasd már azt a tesztet. Amúgy ez amit linkeltél kb. a tüzifa kategória, és az erősítője is hasonlóan acélos. 30-40 között lehet kapni használtan Squier Affinity-ket meg fapad kategóriás Ibanezeket, amelyeket már hangszernek lehet nevezni, ne büntesd magad egy olyan gitárral, mint amit linkeltél.Amúgy hány wattos a kombód Cucka?
10 wattos. Itt megtalálsz róla mindent: [link]. A beszámításos rész már nem aktuális, tehát csak kp.[ Szerkesztve ]
-
Dante.S
csendes tag
itt a teszt[link]
-
cucka
addikt
válasz Dante.S #3243 üzenetére
Ezeket felhasználók írták a saját gitárjukról. Ha megfigyeled, ez a 20 ezer forintos uszadékfa és a fél milliós japán ESP egyaránt 4-5 csillagot kap, szóval kb. ennyit ér az értékelés.
A hozzáértésükre jellemző, hogy hard rock-ra és heavy metál-ra ajánlják. El sem merem képzelni, hogy szólhatnak erős torzítással azok az 500 forintos single coil pickup-ok.
(Hogy tiszta legyen - kemény zenékhez kizárólag humbucker típusú hangszedőket használnak, mert az szól jól.)[ Szerkesztve ]
-
Dante.S
csendes tag
Ok.Hagyom akkor a Baltimore-t.
Mi lenne egy Squier Showmasterrel,vagy egy Ibanez Gio-val?És ha mondjuk nem lehet egy gitáron állítani pl a basszust vagy a magasat és az erősítőn lehet akkor az úgy megoldható?
2.Kérdés:Egy 10wattos erősítő elég ezeknek a gitároknak?
Bocsi a sok kérdésért,de nem minden nap vesz az ember gitárt[ Szerkesztve ]
-
Noddy
senior tag
Valaki tud véleményt mondani az Ibanez GRG121-ről?
Vagy esetleg ebben az árfekvésben (50-60 ezer) tudtok ajánlani elektromos gitárt rock, blues, jazz, pop stílusra; metál sajna nem az én zeném. Ha jól tudom inkább single coil hangszedő kellene, de ebben az árkategóriában szinte csak humbucker van, vagy nem ezen múlik?Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Eastman
addikt
válasz Dante.S #3247 üzenetére
A Squier-re odateszi a Fender a nevét. Az Ibanez, Ibanez. Jó irányban gondolkodsz!
18 W-os a kis kombóm, benyomtam rajta a felezőgombot, a hangerő 1-en a gityón a hangerő 2-en. A szoba 20 m2.
Nap: Semmi baj azzal amit mondtál.
-
cucka
addikt
A felsorolt zenei stílusokra leginkább Squier stratocastert, az affinity vagy a standard sorozatból, ezekből van sss és hss pickup kiosztású is. A Cortnak is vannak ilyen árfekvésben strato másolatai, de azok nekem nem nagyon jöttek be. Ibanezből ott van az SA sorozat, az is h-s-s pickup kiosztású. Ki kell próbálni élőben, melyik fekszik jobban számodra, plusz az ilyen olcsóbb gitároknál elég nagy a szórás is minőségben.
Nap - félreértettem azt az "új házimozi" dolgot, elnézést.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vicces képek
- PlayStation 1 / 2
- Kupon kunyeráló
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Íme az új Android Auto!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest