- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
genius5000
tag
Üdv. Szeretnék a gépemre (tanulmányozás szempontjából) ha lehetséges egy SolidWorks EPDM "servert" létrehozni.. Lehetséges valami úton módon? Diploma munkához kellene.
Ne akarj mindent megszerezni! Ne akarj tökéletes lenni! Te egyszerűen csak élj a világba!!
-
Atlantis
veterán
válasz Lacis69 #8399 üzenetére
Creo 2.0-val még nem próbáltam, de ezt már a régi verziókkal is meg lehetett oldani, talán nem vették ki belőle, bár a PTC mindenre képes. Advanced assembly csomag kellett hozzá, ha ez megvan, aktív a Tools/Program/Edit design...parancs. Itt lehet feltételes elágazásokat (is) megadni, de előtte nézd meg a vezérelni kívánt építőelem ID-ét, így be tudod azonosítani majd a megjelenő ablakban.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Lacis69
tag
válasz Atlantis #8402 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
(#8402) Atlantis: A WF4-ben a cégnél sajnos nem volt elérhető a Tools/Program/Edit design...parancs a licensz miatt. Most akarnak Creo-ra váltani, egyenlőre még nem tudom, milyen licensszel.
Tudsz a Tools/Program/Edit design...paranccsal kapcsolatban valami doksit ajánlani?(#8400) Kicsipampam: Az ötlet jónak tűnik, tovább gondolva lehet, hogy máshol is fel tudom használni. A relációknál van if függvény...
[ Szerkesztve ]
-
Atlantis
veterán
-
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy ilyen furatvégződést mint ami a mellékelt képen látható, hogyan valósíthatom meg Inventorban vagy Catiaban? Ha lehet persze. Előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
fpatrik17
senior tag
Ahoj!
Ingyenes használható műszaki rajzkészítő program létezik, ami használható is? Ilyenről tud valaki esetleg? Ha nagyon off, akkor elnézést kérek.
Valamint lenne egy olyan kérdésem, hogy tanuló licenszes Inventort én használhatok egy cégnél tervezésre, akinél viszont ez nincs megvásárolva?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
• Honor Magic5 Pro •
-
Sraff
tag
-
-
Kicsipampam
tag
válasz fpatrik17 #8416 üzenetére
Ne rakd fel, csak, ha hivatalosan meg van, mert működő internet kapcsolat esetén beazonosítanak és megbüntetnek. Nagyon drága mulatság. Inkább csak otthon rakjál fel nem hivatalos forrásból származókat, mert akkor megúszod egy ejnyével, viszont cég esetén biztosan nem. (sajnos megtapasztaltuk)
-
perfag
aktív tag
Mi az az XP?
Nem tudok, de kérdezd meg Imicset, hátha tud segíteni, fordulj az EPLM-hez.Visszatérve az XP-re, lehet, hogy mi is nagy bajban leszünk idén. A Siemens tavaly lehetővé tette, hogy frissítsük az ST4-es licencet, az még megy XP-n is. Ha ez idén nem lesz így, akkor nem tudom mi lesz. A 8-10 éves iskolai gépeinkhez egyébként is igencsak türelmes diákok kellenek (direkt így hirdetjük meg a szakot)
-
Imics13
tag
Perfag,
Nem lesztek bajban, mert a licenszek visszafelé kompatibilisek. Ez azt jelenti, hogy az aktuális ingyens oktatási ST6-os licensszel az oktatási ST4 futtatható.
Ugyanez érvényes más verziókra (ipari, 2d ingyenes) is ST4-ig bezárólag.
Persze célszerűbb elmozdulni Win7 vagy 8 irányába, de ha az anyagiak nem engedik meg...
Üdv,
www.solidedgest.wordpress.com
-
Lacis69
tag
válasz Kicsipampam #8417 üzenetére
A Creo Element/Direct Express 4 ingyenes ipari környezetben is, csak bizonyos korlátokkal rendelkezik.
(pl kevesebb (100) alkatrész lehet egy összeállításban)
Nyugodtan felrakhatja a cégnél is, nem büntetik meg érte!Ugyan ez vonatkozik a Solid Edge 2D-s részére.
Az oktatási verziót viszont nem használhatja, azért tényleg büntetnek.
-
Atlantis
veterán
Ha ismernéd a Direct-et, nem kérdeznél ilyet. Az direkt rendszer, nincsenek hagyományos értelemben vett szintek, nincs modellfa, stb. A 100 alkatrész jól behatárolható.
[ Szerkesztve ]
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Parson
addikt
válasz Atlantis #8426 üzenetére
Valóban nem foglalkozom a direct modellezéssel, csak elenyésző esetben.
Azt viszont nem értem, miért hasznos, ha nincs külön szint, hiszen a gyártások, szerelések során is szükségesek a szintek elkülönitése. De ebből most nem szeretnék témát inditani.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
-
Atlantis
veterán
Távolról, de hasonló az elv az AutoCAD-hez, ott sincsenek szintek, semmi nem függ semmitől. Tizenpárév parametrikus gondolkodás után nekem is nehezen veszi be az agyam a direktmodellezést.
-
Lacis69
tag
válasz Imics13 #8427 üzenetére
Igazad van, max 60 alkatrész.
Aztán nem kompatibilis mással. Nem lehet IGES és társaiban menteni.
A renderelést is kivették.Hétfőn felraktam, mert az egyik cégnél arra akarnak áttérni (persze nem az expressre). Nekem így elsőre egy kicsit nehézkes.
Van aki használja? Az segíthetne!
Pl: vázlat szinten ha akarok húzni egy 50 mm hosszú vízszintes vonalat, akkor azt a koordináták figyelésével tudom megtenni. Van precíz bevitel is, de ott is koordináták vannak. Ez még OK, de ha meg akarom hosszabbítani, mert elrontottam a méretet, akkor már tanácstalan vagyok.
Állítólag parametrikus, de akkor hogyan érem el a paramétert?
A 3D modellre tudok felrakni méreteket, hasonlóan, mint SE-ben a PMI méretet, és ezzel változtatni a méretet.
Hogyan tüntetem el (kapcsolom ki láthatóságát) a méreteket?
Aztán hogyan adok meg méretek közti relációt? Pl a téglalap egyik oldala a másik harmada legyen?Van még rengeteg kérdésem, de előbb ezeken legyek túl!
Előre is köszönöm
-
fpatrik17
senior tag
Creo Elements = Pro/ENGINEER utódja? Jól értesültem, vagy rosszul tudom?
És akkor ha jól értem Creo-ban lehet 3d-ben tervezni és abból műszaki rajzot kreálni, mint Inventorban ugye?
A Solid Edge 2d Drafting és a DraftShift viszont csak 2D-s?
Holnap kezdem el tesztelgetni őket, köszi az eddigi helpet!
[ Szerkesztve ]
• Honor Magic5 Pro •
-
Lacis69
tag
válasz fpatrik17 #8432 üzenetére
Ez így nem igaz. A Creo Elements/Direct a CoCreate utódja, amit megvett a PTC.
A Creo Elements/Parametric volt a WF5 "utódja".
Aztán van a Creo csomag, aminek Parametric moduljára inkább rá lehet fogni, hogy a ProE utódja. A Creo egy sor más modullal kiegészült pl Direct, Layout, Sketch stb.A SE ingyenes része csak 2D-s.
[ Szerkesztve ]
-
perfag
aktív tag
Ehhez nem tudok hozzászólni mezei felhasználóként.
Ha rákeresel a "solid edge 2d drafting st4"-re találsz letölthető, XP-n futó verziót, pl. itt. Fájl van, de nem töltöttem le, annyira azért nem érdekelt. Kérsz egy licencet, Imics megírta: a 6-os licencel mennek a régi verziók is ... de akkor sem értem miért nem kértél az EPLM-től, vagy a graphIT-tól direktben ST4-es draftingot. -
fpatrik17
senior tag
Üdv!
Egy ilyen alkatrész belső bordáinak méretezése hogyan történik? Tudna valaki segíteni? Erre is van valami szabvány, vagy csak le kell méregetni aztán csoki?
Biztos buta kérdés, de nem találkoztam még ilyennel.Köszi!
• Honor Magic5 Pro •
-
Parson
addikt
válasz fpatrik17 #8439 üzenetére
Kapásból én felületi nyomásra és nyirásra ellenőrizném / méretezném megfelelő korrekciós (egyszerre nem minden borda adja át a teljesitményt, nyomatékot) és biztonsági tényezővel.
Amúgy lehet hasból méretezni is, de jobb helyeken a felelősség rajtad lesz igy is úgy is. Ergo egy analitikus számitást igazán megér, hogy megnyugtasd magad.[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Parson
addikt
válasz fpatrik17 #8441 üzenetére
Google a barátod, én is csak ezt találtam hirtelenjében az utsó oldalon.
(#8443) fpatrik17 -> Nekem office 2007 csomagom van, és a Microsoft Word 2007 kapásból megnyitotta. Amúgy látatlanban passz.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Sonny C.
tag
válasz fpatrik17 #8441 üzenetére
Szia!
Hirtelen ezt a két anyagot találtam itthon: Bordástengely és agy_1, Bordástengely és agy_2. Remélem, hogy segít!
Elnézést a minőségért képernyőfotót csináltam, az volt a leggyorsabb![ Szerkesztve ]
-
Lacis69
tag
válasz Sonny C. #8444 üzenetére
Szia!
A bordás tengely-agy kötés, a menetes kötéshez, csúcsfurathoz hasonlóan szabványos, mint ahogy a táblázatodban is látható.
Méretmegadása is egyszerűsített. Nyilazott mutatóvonalon kell előírni Vezetőfelület - z x d x D x b szabványszám alakban, ahol
vezetőfelület d: belső D: külső átmérő,
z a bordák száma,
d a belső átmérő,
D a külső átmérő, (átmérőjel nem kell)
b a bordaszélesség.
Ha tűrést is meg akarsz adni, akkor a méretszám után azt is beírhatod.
Pl:
d-8x36x42x7 MSZ14480
(forrás: Ocskó Gyula: Géprajzi alapismeretek)Persze megrajzolhatod a profilt, és ott méretezhetsz mindent, de felesleges.
-
törölt tag
válasz Lacis69 #8445 üzenetére
Szerencsére választék van bőven: német szabványok. A profilt megrajzolni azért érdemes, mert a bordák tövét is sokféleképpen lehet kialakítani, esetleg bizonyos paraméterek nem szabványosak lesznek. Plusz a műhelyben sem és gyakorlatilag sehol nincs senki fejében ott a szabvány, állandóan azért rohangálni pedig nem túl kellemes. A rajzról leolvasni viszont mindenkinek egyszerűbb. Ahogy a betűs tűrés is szép és jó, de kényelmesebb a számokkal megadott. A méretek megadása akkor is hasznos, ha bizonyos paraméterek valamilyen karakterisztikával bírnak, mások másmilyennel, avagy egyáltalán semmilyennel. Ha a borda szélessége CC, akkor azt nem lehet a szabványon belül megadni, meg kell mutatni.
-
Sonny C.
tag
Szia!
Nagyon köszönöm a részletes leírást , de én már rajzoltam néhány bordás tengelyt, fpatrik17-nek próbáltam én is segíteni. Én a magam részéről meg szoktam rajzolni a profilt, már csak azért is, mert azon könnyebb a tűrésezett méretek megadása.
Kopi31415: osztályos tűrésnél ezért mi például mindig ráírjuk a határeltérést is! Ha osztályos tűrés van a rajzon, akkor elméletileg tűréstáblát is illik a sarokba mellékelni, bár mi az előzőekben leírtak miatt ezt nem szoktuk megcsinálni.
-
Kowax
tag
Üdv!
ProE/Creo vonalon valaki otthon van mechanizmusok terén?
Egy kiskocsit szeretnék a fogantyújánál fogva húzni minél valósághűbben. Próbálkozásaim során odáig jutottam, hogy a kocsi egy helyben áll és forognak a kerekei, vagy esetleg valami amorf módon elmozdul...
Valaki tudna segíteni?Böff!:))
-
fpatrik17
senior tag
Köszi srácok! Ez jól jött
Kíváncsiságból meg szeretném kérdezni, hogy nektek mekkora feladat lenne egy ehhez hasonló kuplungtárcsa műszaki rajzának elkészítése pontos méretezésekkel. Ilyet kértek tőlem feladatnak, de pontos mását nekem túl nagy feladat megcsinálni.. Ráadásul a darab alkatrészek se tudom hogy nézhetnek ki, csak így egyben láttam.
• Honor Magic5 Pro •
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest