Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Andreas2

    tag

    válasz Ottó58 #4252 üzenetére

    Mindegyik lítium-ion akkumulátor ilyen cellákból épül fel. Notebook akkumulátoroknál akár hatot is sorba kötnek belőlük, mivel egy cella feszültsége csak 2,7 és 4,2V között van töltöttségtől függően, egy notebook akku viszont 19-20V-os is lehet.
    A cellákat méret szerint jelölik. Átmérő mm-ben és hosszúság mm-ben egymás után írva. Egy AA méretű lítium-ion cellát például 14500 néven keress.

    Fontos tudni hogy a hengeres lítium-ion cellák bár méretre egyeznek a hétköznapokban gyakran használt AA NiMH vagy NiCd akkukkal, de nem helyettesíthetőek velük, az eltérő feszültségtartomány miatt. Hacsak az eszköz vagy töltő nincs felkészítve a kétféle akkumulátor fogadására (ritka eset), az eszköz tönkremenetelét, az akku kigyulladását kockáztatjuk a cserével.

    A lítium-ion akkumulátorok a NiMH akkuktól eltérően nem szeretik az állandó teljes kisütést, célszerűbb részleges kisütéssel használni őket (100%-tól 30-40%-ig ajánlják rendszerint). A mélykisütést/túltöltést a NiMH akkuknál sokkal rosszabban viselik, ezért mindig védőáramköröket építenek be az összeépített cellák mellé, vagy magába a készülékbe. Ezt nem csak az akkuk védelmében teszik:
    Dell laptop explodes at Japanese conference
    Mesterségesen előidézett cellazárlat

Új hozzászólás Aktív témák