Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Zsiráfnyál

    aktív tag

    Szóval SoundMagic E10... :)

    Hétfő este megrendeltem, Szerdán megjött, azóta kb 10-15 órát hallgattam. A forgalmazó (Nomono) nagyon korrekt, ingyen és hamar kihozták, és most (sajnos így alakult) gond nélkül vissza is veszik. Azt előre leszögezném, hogy nem vagyok valami nagy szakértője a témának, nem veszek hetente három fülest, nem vagyok hangmérnök, de gondoltam laikusként leírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek a vásárlásban. Semmi nem szentírás, ez csupán az én személyes véleményem, még az is lehet, hogy tévedek. :) Egyszerű alaplapi hangkártyával és Sandisk Sansa Clip Zip lejátszóval is próbáltam, általánosságban volt némi különbség a Sansa javára, de nem lényeges (amúgy sem egy extra jó hangminőségű lejátszó, szimplán csak 'jó'). Amit tudok, azt flac-ban szerzem be, bár ilyen eszközök mellett tény, hogy kb semmiben nem különbözik az mp3-tól, vegyesen használtam a két formátumot.

    A viszonyítási alapom nem sok, van ugyan egy rakás fülhallgatóm, de mindegyik a 4-5 ezer Ft-os kategória. A két kedvencem a Sansa mellé ingyen adott fülhallgató (0 Ft ide vagy oda, szerintem teljesen jó hangja van), és egy Sennheiser MX400 MS, amit sajnos már nem is árulnak. A lényeg, hogy egyik se valami extra, alsó-közép kategóriás fülesekhez vagyok szokva. A zenei spektrum pedig abszolút széles nálam, a grindcore-tól az elektronikus ambient-en át a legmélyebbre hangolt mocsár-stonertől a klasszikus blues-on át a modern zongorás női énekes 'pop'-ig mindent előveszek néha, általában mindig a szöges ellentét annak, amire az elmúlt hónapban rákattantam, és éppen meguntam. Szóval semmilyen irányba nem vagyok elfogult a hangzás terén, mélynek, magasnak egyaránt szépen kell szólnia nálam.

    Az első 2-3 órában teljesen elégedett voltam a fülessel, mert elsőre kb kizárólag death metallal (Cannibal Corpse és társai) próbáltam ki, ami lényegében lábdob + mély gitár, ergo teljesen mélyorientált zene, ehhez teljesen jól passzol ez a fülhallgató. Eddig a pontig jó vételnek tartottam az E10-et, az ilyen döngölős mélyeket tényleg jól kihozza, sokkal erőteljesebben szólt, mint a Sansa-n.

    Aztán innen jött a nagyon meredek lejtő, elővettem egy klasszikusabb rockot (Alice in Chains), és a magasabb gitárok, a dob, a magasabb, 'élesebb' ének, minden elkezdett elképesztően rosszul szólni. De olyannyira, hogy még a doboz oldalán lévő eredetvizsgálatot is elővettem, mert nem hittem el, hogy ennek így kell szólnia (most se). A mélyek még úgy-ahogy rendbe voltak itt is, de itt azért már érződött, hogy nem szépen szólnak, hanem szimplán hangosan.

    Ezután elkezdtem elővenni a kulturáltabb (helyenként hangminőségre érzékenyebb, pl Porcupine Tree) zenéimet, prog rockot, post rockot, pop-osabb zenéket, és végül oda lyukadtam ki, hogy a kedvenc zenéim durván 80%-a teljesen élvezhetetlenül szólt. A rongyosra hallgatott albumaim első száma után benyúltam a fiókba a Sansa gyári füleséért, ég és föld a különbség (a Sansa javára). Egy magasabb hangfekvésű, 'tisztább' zene (szerintem) túlzás nélkül egy kb 1.000 Ft-os Media Markt-os noname füles szintjén szólal meg az E10-ből (véletlenül ilyenekből is van vagy 3 a fiókomban, kipróbáltam őket). Az egyetlen mentsége, hogy a túlságosan erős mély valamilyen szinten elnyomja ezeket a hangokat, de ez aligha megoldás a problémára. Ez hülyén hangozhat ugyan, de kifejezetten nagy problémám volt a cintányérokkal. :) Ez minden zenében katasztrofálisan szólt, főleg, ahol nem volt, ami elnyomja. Órákon át próbáltam hangolni, sehogy sem jutottam elfogadható, élvezhető eredményre.

    Aztán feltúrtam az internetet, és világossá vált, hogy ezt a fülest kb kizárólag dubstep, és elektronikus zene mellé ajánlják (ez az én hibám, valóban nem jártam eléggé utána a vásárlás előtt), így bár ilyet nem hallgatok, összeszedtem párat, és kipróbáltam ilyen zenékkel is. Itt megint azt az eredményt kaptam, mint az elején a döngölős death metallal, az ilyen zenék jól, élvezhetően szóltak rajta, jobban, mint a Sansa-n.

    Szóval a lexikonnyi wall of text végére : Aki kizárólag mélyorientált, főleg elektronikus zenékhez keres fülhallgatót, annak ajánlom, aki másra (is) szeretné használni, annak viszont semmiképpen sem. Annak a lehetőségét sem zárom ki, hogy a hozzám eljutott példány hibás, vagy sérült, ezt nem tudom eldönteni, de mindenesetre nem tartom valószínűnek. Összességében arra a célra, amire én használom, egy 4-5 ezer Ft-os 'kommersz' füles köröket ver rá, de bizonyos, nagyon szűk területeken meg pont az E10 veri őket. Aki éppen arra, és csak arra vevő, annak jó választás (szerintem).

Új hozzászólás Aktív témák