Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • oriic

    HÁZIGAZDA

    Top Gun Maverick

    Kis megjegyzés, mielőtt rátérek a második részre. Anno gyerekkoromban, mint sokan mások én is nagyon szerettem a vadászrepülőket, amiket sokáig csak magazinokban és a TV-ben láttam. Aztán valamikor amikor 8-9 éves lehettem valahogy hozzánk került a Top Gun másolt kazettás változata, amelyen az mellett (pontosabban előtte) a Star Trek 3: Spock Nyomában volt. Míg előbbi annyira nem érdekelt, utóbbit már az első alkalommal ámulva néztem, persze nyilván a repülős jelenetek miatt, meg hát ugye az F14 az bitang mocsok jól nézett ki. Volt is sokáig egy makettem, amelyet saját magam raktam össze. Csúnya volt, hibás, de az enyém volt, én lehettem a kis világomban a helyi Maverick.

    Aztán teltek a hónapok, évek, és a lejátszónk hibás lett, nem lehetett pörgetni vele, csak simán végignézni a kazettát, majd a legvégén automatikusan előretekerte a gép az egészet. Ennek köszönhetően évekig együtt néztem a Star Treket és a Top Gunt, mert szegények voltunk és nem volt pénz megcsináltatni, vagy újat venni, de megérte, mert a mai napig örömmel gondolok vissza arra a gyerekkorra és a film iránti rajongásomra. Aztán felnőttem, elkezdtem látni a film hibáit (pl.: A MIG-ek nem is azok amik...), de valahogy mégis megmaradt bennem az az érzés, amit anno, ott a kis falusi vályogházban a kis tv előtt éreztem, amikor végre meglett Spock és jöhetett a Top Gun, azzal a zenével, a Tomcatekkel, Icemannel, meg az egész bandával. Imádtam a filmet, a mai napig imádom, pedig Tom Cruise-t valahogy a Mission Impossible szériában egy kicsit jobban megkedveltem az elmúlt években.

    Végül eljött 2017, és a hír, hogy készül a folytatás, amely kezdetben egyáltalán nem érdekelt, sőt valahol még el is könyveltem magamban, hogy egy kizárólag pénzszerzésre kihegyezett új epizódot kapunk majd tömve CGI jelenetekkel.

    Aztán beütött nálam a 2019-ben kiadott előzetes, amelynek már az első másodpercében a harang hangjától libabőrős lettem, majd az egész trailer, a klasszikus zenével kvázi azonnal levett a lábamról.

    Innentől tudjuk mi történt, kis késéssel ugyan de végre befutott a mozikba a Top Gun Maverick és nekem egyetlen egy kérésem volt: Istenem, kérlek ne csesszék el!

    Most alig 20 perccel a film stáblistája után, írva ezt a hozzászólást csak annyit tudok mondani a kérdésre, hogy Jó volt?

    Jesszusom, de rohadt jó volt. :C :))

    Nyilván akadtak kevésbé izgalmas részei a cuccnak. A sráccal való konfliktust kicsit talán sokáig húzták, a szerelmi jelenetek nem igazán érdekeltek (Pedig Jennifer Connelly te jó ég még mindig gyönyörű), a nosztalgia faktok lehet egyeseknek sok lesz (nekem nem volt az), de számomra kb. ennyi a negatívum. Minden más odavert de úgy istenesen. A repülős részek brutál gyönyörűek, a harcok izgalmasak voltak, a Tomahawk jelenet már a trailerben is tetszett, bár azért azon látni lehetett, hogy CGI volt, de állat volt így is. A végén kicsit meg is tudtak lepni, bár az a szegmens meg talán túl gyorsan le lett zavarva, más filmek kb két órában mutatják be a menekülést :DDD (és igen, volt futás jelenet itt is :P ) Iceman RIP, szép jelenet volt a találkozásuk, jó volt újra látni Val Kilmert a betegsége ellenére.

    Amit még kiemelnék, azok a hangok (Hja meg hát a zene ugye :), a vadászgépek hangjai odavertek, az akciójeleneteknél brutál jól szólt minden, egész egyszerűen imádtam. Na meg a Tomcat a végén.. Oh anyám. :)

    Amit még külön meg akarok említeni, az az elején lévő tesztpilótás jelenetek. Nyilván az a szegmens full CGI volt (legalábbis gondolom), de mégis valami eszméletlen gyönyörű volt azokkal a kamera beállásokkal.

    Bocsánatot kérek a wall of text miatt, de mint olvashatjátok, én nagyon szeretettem a filmet. Elfogadom ha másnak nem jön be, vagy szimplán egy jó vadászgépes filmet kap semmi extrát, de úgy vagyok vele, hogy a Top Gun Maverick számomra egy fokkal még az első résznél is jobban bejött. Biztos, hogy meg fogom újra nézni moziban is, és ha lehet IMAX-ben, nagyon sajnálom, hogy nem ott láttam, megérdemelte volna elsőként.

    Hogy ajánlom-e a filmet? Beszéljen helyettem Pete "Maverick" Mitchell:

    [ Szerkesztve ]

    Live-Die-Respawn

Új hozzászólás Aktív témák