- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
cekkk
veterán
Természetesen fel lett csatolva, aztán rá lett másolva 1.7 tera adat, és azt írja 0 szabad hely, amikor töröltem belőle akkor sem változott semmi. Egy mappa lett megosztva rajta
Nem kidobtam a parkba a fákközé
De egyébként szerinted ha nem csatoltam volna fel, akkor hogy látnám, hogy nem mutatja mennyi a szabad hely Nem a vinyót nem látom a csatoltak között, hanem a szabad helyet rajta
-
bambano
titán
-
cekkk
veterán
-
Ez a parancs 3% ra állitja a fenntartott területet a /dev/sda1-en.
tune2fs -m 3 /dev/sda1
Ennek analógiájára már menni fog.
(Ha a 3 helyett 0-t irsz akkor megszünteted a reversed területet)Linux guruk, meg tudjátok mondani, hogy azon felül, hogy a root-nak mindig legyen egy kis tartalék helye van más célja is?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
bambano
titán
root lehet ember, mint felhasználó, meg a rengeteg root jogokkal futtatott processz is.
ez utóbbi a lényeg, hogy attól, hogy az user teleírta a partíciót, a rootként futó dolgoknak még maradjon hely, ne omoljon meg a rendszer.pl. elég érdekes dolgokat tud csinálni, ha a syslog nem tud már a diszkre írni.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
lakisoft
veterán
Kedves Kollégák,
Akadt egy problémám.
Adott a szerverem 2x500Gb SATA WD vinyóval. Oprendszer: Debian 6.
névszerint: sda, sdb
sda1(200mb), sda2(16Gb), sda3(483Gb). sdb1(200mb), sdb2(16Gb), sdb3(483Gb) partíciók lettek létrehozva.
md0 az sda1, sdb1 raid1-ben van. Ez a /boot
md1 az sda2, sdb2 raid0-ben van. Ez a /swap
md2 az sda3, sdb3 raid1-ben van. Ez a /.Következő történt.
az sdb vinyóra azt mondja hogy hibás. (Egyenlőre nem tűnik annak.) és eltávolította a raidtömbből./proc/mdstat
Personalities : [raid0] [raid1]
md2 : active raid1 sdb3[2](F) sda3[0]
471796800 blocks [2/1] [U_]
md1 : active raid0 sda2[0] sdb2[1]
32772096 blocks 256k chunks
md0 : active raid1 sdb1[1] sda1[0]
200704 blocks [2/2] [UU]
unused devices: <none>mdadm --detail /dev/md0
/dev/md0:
Version : 0.90
Creation Time : Sun Sep 18 23:02:05 2011
Raid Level : raid1
Array Size : 200704 (196.03 MiB 205.52 MB)
Used Dev Size : 200704 (196.03 MiB 205.52 MB)
Raid Devices : 2
Total Devices : 1
Preferred Minor : 0
Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Thu Sep 27 10:24:07 2012
State : clean, degraded
Active Devices : 1
Working Devices : 1
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
UUID : 48c461f8:a009ead6:d96575aa:67f209be
Events : 0.520
Number Major Minor RaidDevice State
0 8 1 0 active sync /dev/sda1
1 0 0 1 removed
mdadm --detail /dev/md1
/dev/md1:
Creation Time : Sun Sep 18 22:58:44 2011
Raid Level : raid0
Array Size : 32772096 (31.25 GiB 33.56 GB)
Total Devices : 2
Preferred Minor : 1
Update Time : Sun Sep 18 22:58:44 2011
State : clean
Active Devices : 2
Working Devices : 2
Chunk Size : 256K
UUID : 0c3ccd7d:26cdbc99:6eaf5c7f:c75ce7d3
Events : 0.1
0 8 2 0 active sync /dev/sda2
1 8 18 1 active sync /dev/sdb2
mdadm --detail /dev/md2
/dev/md2:
Creation Time : Sun Sep 18 22:58:45 2011
Array Size : 471796800 (449.94 GiB 483.12 GB)
Used Dev Size : 471796800 (449.94 GiB 483.12 GB)
Total Devices : 1
Preferred Minor : 2
Update Time : Thu Sep 27 11:30:54 2012
State : clean, degraded
UUID : 2dc8b14f:87d97aff:aecdfcd3:9a6a9723
Events : 0.1944080
0 8 3 0 active sync /dev/sda3
1 0 0 1 removedMegpróbáltuk újra hozzá adni az sdb vinyót a tömhöz:
mdadm /dev/md0 --add /dev/sdb1
mdadm /dev/md1 --add /dev/sdb2
mdadm /dev/md2 --add /dev/sdb3mdadm -D /dev/md2
/dev/md2:
Creation Time : Sun Sep 18 22:58:45 2011
Array Size : 471796800 (449.94 GiB 483.12 GB)
Used Dev Size : 471796800 (449.94 GiB 483.12 GB)
Total Devices : 2
Preferred Minor : 2
Update Time : Sat Sep 29 11:17:34 2012
State : active, degraded
Failed Devices : 1
UUID : 2dc8b14f:87d97aff:aecdfcd3:9a6a9723
Events : 0.2141377
0 8 3 0 active sync /dev/sda3
1 0 0 1 removed
2 8 19 - faulty spare /dev/sdb3A kérdésem az lenne hogy hogyan tudjuk megoldani a dolgot?
Elvileg most az sdb vinyón nincs semmi.
Ha újrapartícionálnánk és újra hozzáadnánk vajon megjavítaná?Előre is köszönöm a segítséget.
üdv, lakisoft[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Még egy problémám lenne
Megosztottam két mappát a rendszeren (openmediavadault, debian alapokon), majd smb is, és beállítottam, hogy felhasznév és jelszó nélkül is lehessen hozzá csatlakozni, majd amikor felakarom csatolni őket, win7ben jelszót kér megadom és kész is, de ha újra indítom a gépet, akkor megint kéri a jelszót.Hiába nyomok rá, hogy hitelesítő adatok mentése .
Valami ötlet esetleg?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian stabilt használva hogyan lehet hozzájutni a Firefox 15-ös verziójához? A Debian Mozilla Team oldalán [link] írtak szerint van feltelepítve a gépre, de már jó ideje megállt a 14-es verziónál a dolog, eddig jó volt minden.
Valamint az apt letöltési sebességének tartós korlátozására tudtok valami megoldást?
Ubuntus leírás szerint ez megoldja:
nano /etc/apt/apt.conf.d/limitlevel
Acquire
{
http {
Dl-Limit “300″;
}
}Bár egyelőre nem dőlt be az adsl a szokás szerint, de nem tudom, hogy ez a jó mód-e.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #4418 üzenetére
Hmm, a korlátozás működik.
A firefox problémáját meg megoldotta, hogy a szoftverforrások menüben is engedélyezni kellett minden repót, úgy látszik csak az apt-ba beírt sorok már nem elegendőek.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lakisoft
veterán
Debian esetén milyen virtualizációs szoftvereket használnak VPS létrehozásához?
- Árad -
-
cekkk
veterán
Ha fel mountolok egy usb-s külső vinyót, akkor azt milyen paranccsal tudom leválasztani?
-
cekkk
veterán
válasz bambano #4428 üzenetére
Még egy kérdésem lenne, hogy van két 2 terás vinyó is, amit egy debian alapú webszerverrel formáztam meg. de a 2 terából csak 1.8 látszik, holott 1.9nek kellene lennie. az fsdisk azt írja ezekre, hogy /dev/sdb” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
Ezért nem látom vajon az egész vinyót?
-
cekkk
veterán
Még egy
Így akarom felcsatolni: mount /dev/sdd1 /media/csatolasipont/
De azt írja ki adjak meg fájlrendszert.Ezt hogyan tudom megtenni?
-
bambano
titán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A TebiByte és a TeraByte között ez a váltószám: 1 TiB ≈ 1.099 TB
A 2TB a Wolfram alpha szerint pontosan 1.819 TiB
Nekünk ezt úgy tanították informatikán, hogy a HDD gyártók ezt a technikát használják arra, hogy nagyobbnak tűnjön a cuccuk, mint valójában.
-
Jester01
veterán
válasz CPT.Pirk #4439 üzenetére
Egyszerűen csak ott több az "igazi" mérnök akik mégiscsak a szabványos SI előtagokat használják, főleg mivel nekik egyéb mértékegységekkel is össze kell hozni. Mivel minden gyártó így csinálja, egyik sem jut előnyhöz.
Egyébiránt az alap linuxos programok többsége már tud mindkét nyelven, például df -h és df -H
UI.: a váltószámot helytelenül kerekítetted
Jester
-
cekkk
veterán
-
cekkk
veterán
Nézegetem közben
/dev/sdd lemez: 1000.2 GB, 1000204886016 bájt
255 fej, 63 szektor, 121601 cilinder
Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0xb40fa04e
A(z) /dev/sdd lemez nem tartalmaz érvényes partíciós táblátPróbálom csatolni, az a baj ha mount -t ntfs-3g /dev/sdd /media/csatolasipont/
ez sem jó se akkor ha sdd1et írok neki, de ugye ez nem is látszik nagyon. Mit tudok csinálni szerintetek? -
-
cekkk
veterán
Meg van miért nem tudtam felcsatolni
Szóval egy ek külső WD my book essential vinyó. Arra gondoltam bele teszem a nasba mert lassította a bootot a htpcnél (van rajta egy rejtett cd képfálj amit én, nem formáztam le, mert 2 évvel ezelőtt nem volt szükséges). Na mondom akkor szétszedem és be a nasba, de látta a vinyót, viszont nem volt sdd1 pont. (ezt minek is nevezik? ), a win sem látta. Ismerőstől kaptam infót, hogy lehet az elektronika titkosítja a vinyót és ezért.
Most vissza szereltem rá az elektronikát és láss csodát egyből tudtam csatolni, és megy is a másolás, de ha végeztem akkor formázás lesz belőleA formázáshoz ha kaphatok valami jó tippet azt meg köszönném
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
GPT akkor jön képbe, (többek közt) ha 2TB feletti partíciókat akarsz, egybefügő 2TB a maximum, amit MBR-el létre tudsz hozni, GPT-vel lehet nagyobb is.
Ez a cucc a képek alapján valami home szerver, ott van értelme a GPT-nek.Hogy mi a megoldás nálad, az jó kérdés, mivel a "csak" 2TB a vinyó, egyik lehet az, hogy az egész vinyót átalakítod GPT helyett MBR-re.
szerk:
Na akkor ez megoldva. parancssoros formázás, meg particionálás: [link][ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
válasz CPT.Pirk #4447 üzenetére
Köszönöm!
Mindjárt át is bogarászom
Akkor ha fsck -f -y /dev/sdd1-et beütöm elméletileg formázza a vinyót?
Ha pedig mkfs -t ext2 /dev/sdd1 akkor létre hoz egy ext2 partíciót?
Tudom fordított sorrendbenHogy mi a megoldás nálad, az jó kérdés, mivel a "csak" 2TB a vinyó, egyik lehet az, hogy az egész vinyót átalakítod GPT helyett MBR-re.
Ezt hogyan tudom megtenni?[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz CPT.Pirk #4447 üzenetére
Anno amikor megvettem a 2 TB vinyómat, és csak azt raktam a gépbe, és next-next-finish-sel feltoltam rá a Squeeze-t, ő is GPT-t rakott rá. Akkor utánaolvastam, és a vinyó 4 k-s blokkméretének az igazítása miatt volt valami kavar, azért praktikusabb már 2TB-nél is GPT-t használni. Na most ehhez képest 512 B-os szektorok vannak a vinyómon (SZERK: a parted -l annyinak mutatja). Kerestem, hogy mi alapján csináltam meg aztán kézzel is GPT-sre, de nem találom, csak a végeredményt, hogy hogy particionáltam...
Szóval a lényeg, hogy van valami oka, ami miatt már a 2TB-t is éremes GPT-vel csinálni, csak nem emlékszem, hogy mi az.
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest