Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

  • flower78

    csendes tag

    válasz maxrad1580 #50 üzenetére

    Próbálkoztam a bios resettel, de semmi. Továbbra sem kapcsol be, félek szervízbe küldeni az "alaplap csere" mondat miatt.

    Akárhol élsz a Földön, sokba kerül az élet, de legalább ingyen jár az utazás a Nap körül.

  • hazai68

    csendes tag

    válasz maxrad1580 #50 üzenetére

    Ehhez hozzá tudtok szólni?

    A feleségem Samsung NP300E5X típusú laptopjára a Puppy Linux Live CD-ről (talán) egy EFI boot install (?)-t telepítettem...
    ...ezután egy Debian 7 Wheezy-t telepítettem a gépre (vagy már rajta is volt ekkor)...
    ...a Boot loader egyszerű, szöveges verzió:
    „Boot Menu”, „App Menu” … alatta írta ki a Debian nevét.... indult is simán, nem volt vele gond.
    ..
    Megnéztem a partíciókat és láttam, hogy elöl volt egy kb. 450 MB-os partíció, ezen volt a boot loader. (EFI boot loader ?)
    Újra akartam telepíteni a rendszert és letöröltem particionáló menüből az elöl lévő 450 MB-os partíciót.
    Megcsinálta, letörölte … ezután lett halott a laptop.
    A BIOS-ba nem lehet belépni, a CD-meghajtó (live cd-vel) felpörög, de nem adja be a képet.
    Live USB-s linux-szal vagy pendrive-ra telepített linux-szal (F5 lenyomására) rá lehet menni... működik minden live módban, telepíteni is tudom, de a következő bootoláskor újra csak ezt az egyszerű szöveges indítómenüt adja be.

    Csináltunk egy Clear CMOS-t, kivettük az elemet néhány órára belőle, de csak annyit értünk el, hogy eltűnt a boot menüből a Debian felirat.
    Az a durva, hogy kivett merevlemeznél is ezt a EFI boot managert/loadert (?) adja be... szóval így patthelyzetben vagyunk. :)

    Tudsz valamit mondani esetleg, hogy mi lehet ezzel a géppel és hogyan oldható meg a probléma.

    Kb. az lehet a baj, hogy nincs BIOS a gépen. ... Azóta letöröltem ezt a primitív indítómenüt, de csak pendriveról működik a laptop, úgy teljesen hibátlan (míg pendrive-ról boot-olok F5-tel.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés