Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz Z0mbi #50747 üzenetére

    Hümm, elég komoly témát feszegetsz. Mármint a gépépítés, főleg egy kombi gép építése (ha jól értelek), hát .. nem egy "egyposztos-kétsoros" válasz :)

    Én az utóbbi 2-3 évben építettem 4 csiszológépet meg egy saját elszívót. Mind aszinkron motoros, mindegyik 1F, az elszívó motorját kivéve mind új motor (én ne,m akartam használtakkal szívni, de aki ért hozzá vagy van jó kapcsolata, használtakkal is kezdhet, mert ezek ezért sokat kibírnak, de többet mint kefés tásaik) . 3 db 1450-es fordulatú, kettő 2800-as, abból az egyik ment elszívónak, a másik fodulatát lefdeleztem ékszíjjal. Van róluk pár képem, ha van kedved nézd meg őket, nem éppen részletes tervdokumetáció, de kedvcsinálónak (vagy épp elvevőnek :D) elmegy (1 2 3 4) Nem nagyon van szükségem ezeknél f.szám szabályozásra -> csiszológépek motorjainál általános az 1450-es fordulatú motor, de szerintem pl asztali fűrésznél sem általános a fordulatszám szabályozás. Másrészt aszinkron motornál a fordulatszám szabályozás - nem a 2 filléres móka. Úgy tudom, minél nagyobb a motor teljesítménye, annál drágább hozzá a teljesítményben passzoló frekvencia-váltó - hogy őszinte legyek, aí lénygei rész itt nálam véget is ér, kb ennyi tudok róla. Biztos van aki részletesebben elmondja, milyen frekiváltót érdemes venni, jók-e az olcsóbb kinaiak, stb.

    Aztán: van-e 3 fázisod? Használt motorokat ki lehet fogni 3F-est jókat - csak legyan a házban 3F :) És nyilván innenttől kitágul a világ, plusz a teljesítményük is sokkal jobb. Nekem csak 1F van.

    Aztán: milyen "halk" (lesz) az (új) elszívód? Mert most porszívód van, de előbb-utóbb belefutsz hogy kell nagy (sok) forgács elszívására alkalmas elszívó (gyalunál pl) Mert hiába csendes a gép, amit építesz, ha ott "zümmög" mellette egy mondjuk 80db-es nagy elszívó. Aminek nem üvöltő/visító hangja van, hanem mondjuk olyan búgó/légvédelmi szirénás. Régi (és enyészetté lett) YT csatornámon erről is volt egy összehasonlító tesztem: OBI-s porszívó (~1m-ről mérve, telós appal) 75 dB, általam épített, saját turbinás elszívó, ugyanúgy mérve -> 77 dB. Aztán addig alakítgattam a lapátokon, amíg sikerült letornáznom 70dB-re, de attól nem tudtam halkabbra venni.

    De abban igazad van, hgy az aszinkron motoros gépek jóval halkabbak, viszont kombi gépet építeni belőlük - hát lehet éppen, profi gépgyártók is csinálnak 2-3-4-5 funkciós gépeket, közos motorhajtással, vagy mondjuk max 2 motorral. De azt "lemásolni", megtervezni, kivitelezni - nem 2 perc :) Nem beszélve az esetleges extra tudásról (pl: hegesztés).

    Sokáig érő téma ez ...

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák