Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz raidx #34224 üzenetére

    Van egy Makita, aminek 35mm a lökethossza. Valószínűleg, vagy inkább elvileg jól használható kisebb munkákhoz, mert vélhetően az a 35mm ott mozog, ahol optimális. Erre a pici löketre itt a fórumon hívta fel valaki a figyelmet. Nekem sem tetszik, mert tuti, hogy így nehezebb a gépben patront/bitet cserélni a szűk hely okán.
    A fotó alapján tényleg a géppel nincs rendben valami szerintem. Arról nem lehet szó, hogy rövid a maró szára, ugyanis még a Dimar bitek is úgy vannak kialakítva, hogy max 3-4 mm-t enged kihúzni a patronból. És az ötcentis löketű gépeimben tökéletesen használhatóak még asztal alá építve is.
    Jól emlékszem, hogy ez az erősebbik B&D masina? Nekem a kicsi ilyen tekintetben teljesen korrekt. (Annak is 5 cm a lökete.) A képen látható bitnek ilyen felállásban legalább egy-másfél centire ki kellene nyúlnia.
    Úgy látom, hogy egy R=6,3 rádiuszú holkermaró bit van benne. Ha megteszed, hogy egy vonalzó mellett lefotózod csak a bitet, akkor meg tudom nézni, hogy az én ugyanilyen bitemhez képest ez hosszméretben különbözik-e? Nekem egy occó, kb 20 db-os Extool készletben van ilyen. tökéletes a geometriája, és jó minőségű lapka van rajta. Meg merem kockáztatni, hogy eddig már több, mint egy kilométernyit mart hiba nélkül úhy 4mm-es fogásmélységgel. (számold ki: kb 10x600x20 (cm), de inkább több van mögötte) És hiába occó készlet, van további 5-6 bit köztük, amikkel hasonló léptékben martam már, és a mai napig is marok velük. Megjegyzem, hogy megszólalásig hasonlít ez a készlet az Expert alu kofferosra, de többen beszámoltak róla, hogy az nem az igazi.

    Ha már a marásnál tartunk:
    Sokáig meg voltam lőve azzal, hogy vagyonokat költöttem drága csapágyakra, amik a biteken hamar szétrepültek. Elég sokat javított a helyzeten, hogy Winner kolléga javaslatára fújkálni kezdtem őket WD40-el. Elég sűrűen kellett rájuk fújni, amit azért nem szerettem, mert valahányszor befújtam, takarni kellett az asztalt, és keresni sebtiben olyan fát, amit megmarva kicsapattam azt a gázolajos lötyit, hogy ne a tiszta, majdnem készárumat taknyoljam vele össze. Aztán Balázs fórumtársunk a fülembe ültetett egy darazsat, hogy van valami zsírspray, ami hígítva van a flakonban, így ha kifújjuk, bejut mindenhova, ahova kell, ott aztán kipárolog belőle az oldószer, és kikeményedik optimális kenő állagúra. Sajnos nem tudta megmondani, pontosan mi ennek a spray-nak a neve. De olvasta Bari, és küldött nekem egy ilyen szprét. Fehér zsír spray a flakonon a megnevezése. Ennek jó egy éve. És azóta egyetlen csapágyat sem kellett kicserélnem. Gyakorlatilag a spray ára egy csapágy árával egyezik meg. Ha vesszük, hogy eleinte évi legalább 6-8 db ilyen csapágyat gyilkoltam szét - aminek darabja közel 2 ezer pénz volt, aztán a WD40 ezt évi 2-3 db-ra redukálta, s most el telt egy esztendő úgy, hogy egyetlen csapágyamat se kellett kicserélnem - szóval ez eredmény.
    S ha már erről írtam. Évekkel ezelőtt, amikor Jocó bég Boronkay úr szolgálatában állt, adott nekem egy Freud, vagy CMT maróbitet, amin nem csapágy van, hanem helyette egy fehér műanyag valami ebonit-féle anyag, amiben nincsenek görgők, hanem teljesen csúszóra veszi a figurát. Épp azért vettem ezt a kést akkor, mert úgy számoltam, hogy hamarosan ledobja a használatban levő a csapágyat, élezni is kell, így már majdnem az új CMT áránál járok. (Aztán a fehérzsír okán ezt a kést azóta sem kellett elővennem.)
    Van valakinek tapasztalata ilyen műanyag csapágyas bittel? Mire számítsak?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák