Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Haugland #33092 üzenetére

    Nyugodtan vedd meg!
    Tíz éve használom ipari munkára. Most lett csapágyas. A csapágycsere macerás, mert nomád méretű, sehol nem kapható csapágyméret kell rá. Egy fórumtársunk megoldotta nekem. Jelenleg rendkívül jól szuperál ... na, ha nem éreztem volna a napokban lakkszagot a gép kikapcsolásakor. Közel tíz év használat után ez persze várható is volt - noha sosem gyilkoltam. Nem gyári, hanem erősebb indukciós motort szándékozok rá tenni boltból, újat, és akkor ismét hosszú ideig jó lesz.

    Egy dolgot tudok a rovására írni. Azt a fájintos bordázott asztallapot, amibe szeretnek beleakadni munka közben a munkadarab sarkai.
    Átlagosan két centi vastag bükkfát szoktam vágni rajta. Vastagabb anyagot ennél nem igazán szeret.

    Fűrészlapot ugyan kapsz a gyártótól, a barkácsáruházakban is, de javaslatom, hogy a gyári szalagot felejtsd el. Pesten a Boronkay élezőműhelyben kapsz rá rendkívül jó minőségű szalagot nagyon korrekt áron. Cca 2.500 forintért.
    Méret, amit javaslok, 1440x6x0,38 collonként hat fogosztással. Ezzel a szalaggal egy ötven forintos érményi kört szépen ki lehet vágni egy kanyarítással. Egyenest vonal mentén, szabadkézzel vágj, ne használd a stellert, mert amellől könnyen elmászik. Ez a Boronkay-féle szalag ultravékony, edzett élcsúcsú, és igen tartós. Van, hogy nálam több évet is megy élezés nélkül. De érzékeny a túlfeszítésre is, és a vezetőgörgők helytelen beállítására is. A lehetséges leglazább feszítéssel dolgozz, amikor már nem sétál el a szalag. Ha túlfeszíted, öt perc alatt vége a szalagodnak. Szalagtámasztó csapágyakat gyakran ellenőrizd, hogy forognak-e munka közben rendesen, nem sültek-e be?
    Ha a motor gyengülni kezd, cserélj kondenzátort, és ismét jó lesz.
    A boltban nézd meg, hogy a járókeréken mennyi súlyt raktak fel kiegyensúlyozásra. Ha sok van rajta, azt tedd vissza a polcra. Forgasd meg a járókerekeket, hogy látsz-e rajtuk tojást, vagy más kitérést a szabályos síktól és körívtől. Így tudsz kiválasztani eltalált példányt.

    Remélhetőleg Te is kellemesen csalódsz majd ebben a pici gépben. Más márkát nem javaslok. A következő gép, ami eltalált, az a Makita LB 200F. Ez már drága, de nagyon eltalált. Ha ilyenbe ruházol be, mert megteheted, akkor jóval több tipikus szalagfűrészes feladatot játszva meg tudsz oldani. Azt is, amit a Güde megold, de akár 15 centi vastag fát is szépen, könnyen vághatsz.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák