Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz thomgrande #17029 üzenetére

    Nem tudom, hogy a linkelt oldalon mit is kellene nézni, anélkül, hogy a DVD-t megrendelném :)

    "Egy asztalban több azonos betéttel másik felsőmarót befogni."

    Nem tudom, ennek én túl sok értelmét nem látom. Persze én mentem a magam feje után, amikor a saját asztalomat csináltam, ami sok szempontból nem követi a bevett módszereket, már ha bevett módszer DIY körökben szürkeöntvény asztalt csinálni :)
    Szóval én a betétet csak az éppen szükséges méretre csináltam, vagyis felülről nem kiemelhető a gép a betéttel együtt, mert a fogantyúk miatt nem férne át az asztalon. Ha akkorára csinálom, hogy átférjen, akkor még vastagabb anyagból kellett volna csinálnom a betétet.
    Azzal pedig meg sem próbálkoztam, hogy az asztalban kialakított fészek pontosan akkora legyen, hogy a betét szorosan belecuppanjon. Ez a szoros illesztés akkor lenne kiváltképpen fontos, ha a betétet nem rögzíteném az asztalhoz, különben a marógép a talppal együtt ide-oda mozoghatna. Szóval nálam volt némi holtjáték, amire ugyan nagy szükségem nem volt, mert sikerült valahogyan pontosan dolgoznom és dolgoztatnom a forgácsoló szakit, viszont adott lehetőséget arra, hogy a betétet megfelelően pozicionáljam és utána pontosan fúrjam a rögzítő csavarok helyeit.

    Ezt az egész betétesdit is leginkább az motiválta, hogy míg az öntvényasztal "örökéletű" addig a felsőmaró ki tudja meddig bírja. Tehát egyszer majd valaki cserélni fogja a gépet és magához az asztalhoz nem kell majd hozzányúlnia.

    Nekem azért is furcsa, ha nincs rögzítve a betét, mert amikor emelem a marót, akkor én alulról emelem a gépet, hogy ne kelljen a lift menetét erőltetnem. Ha nem lenne rögzítve a betét, kiemelném ilyenkor. És azt érzem, hogy ha nem lenne rögzítve, akkor munka közben jobban rezonálna. Persze az, hogy 4 helyett 8 csavarral rögzítettem, az némi túlzás :)

Új hozzászólás Aktív témák