Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kalman7

    csendes tag

    Hali! Hadd közvetítsek gyalulás témakörben, szerintem ugyanarra gondoltok, csak más a szóhasználat: Táblásításkor Tanár Úr a deszka "szélét" ragasztózza be és az "élénél" gyöngyözik ki a ragasztó. Madmax pedig (üdv a fórumon) a deszka "élét" ragasztózza be. Nekem Madmax szóhasználata tetszik jobban, én maradok is ennél. Egyébként szerintem ugyanúgy csináljátok. Illetve Thyeby, azt írod, hogy "ha picikét is billen a kezemben..." az első merőleges kialakításakor. Nem szorítod merőleges vezetőhöz?

    Ismeritek a NewYankee sorozatot? Jó sokat megnéztem, egy amcsi asztalos mutat trükköket. Először a deszka egyik lapját leegyengeti, ez nem kérdés. Utána megcsinálja mindkét élét (amit majd be kell ragasztózni). Ezt nem is a normál egyengető gyalun csinálja, hanem az un. jointer-en, ami egy viszonylag keskeny egyengető gyalu, de van az asztalon hosszában egy vezető lap, ami merőleges az asztal síkjára. Plusz egy erős rugós szerkezet, ami a deszka lapját nekinyomja ennek a merőleges vezetőnek. Nyilván az előzőleg síkba egyengetett lapot kell nekiszorítani a vezetőnek. Így esélye sincs hogy "picikét kibillenjen" a merőlegesből. [Ha fontos, az első él kialakítása után körfűrésszel párhuzamossá teszi a másik élet ehhez az elsőhöz.] A 4. oldalt (deszka lapja) vastagolóval csinálja meg. Megteheti, hiszen az első oldal síkba van egyengetve. Ha nem lenne, akkor a 4. oldal se lenne sík, csak "párhuzamos" az elsővel. Nagyon szép táblákat szokott csinálni.

    Egy barátom mondta, hogy ha nem bízik a merőleges vezető merőlegességében, akkor arra kell figyelni, hogy a majdan összeragasztandó felületek oda-vissza legyenek hibások. Tehát a 91fokos szög ne a másik 91fokoshoz kerüljön, hanem a 89 fokoshoz így a deszka lapok 180 fokban fognak állni. Ezt talán akkor is érdemes megtenni, ha megbízol a merőlegesben.

Új hozzászólás Aktív témák