Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #1005 üzenetére

    "Kicsit félek, hogy ha ez a deszka megtekeredik"

    Ne félj kicsit se. Ha egy asztalos levelestül dugja a kőrist a gyalugépbe, akkor megtekeredhet. Ám akkor az az asztalos lelketlen lúzer. Ha elég száraz fát kapsz, az már nem tekeredik tovább. Nekem kb ekkora kőris (gyönyörű darab) egy éve a falnak támasztva nem tekeredett semmit. Leszorítani szerintem felesleges. Ahhoz legalább három hónapig kell a garázsban leszorítva állnia. Egyébként ha mégis megtekeredik, akkor is vétek kicsapni a kukába. Újra egyengetni, áttolni a vastagolón, és már hibátlan - legfellebb elveszítettél a vastagságából néhány millimétert.
    Ha ennyire körültekintően félted a tükörlapot, tégy az üveg és a fa közé vékony szivacsot. Laminált padló alá használják, Baumax, praktiker. Az olyan szivacsszerű anyag, ami nem szívja a nedvességet magába.
    A tekeredésnek alapvetően két oka lehet:
    - a fa belső feszültsége
    - helytelen tárolás
    Utóbbi leggyakrabban a váltakozó páratartalom miatt következik be. (eső-szél-napsütés ciklikus váltakozása)
    Tedd sík helyre. Alatta léc legyen, felette papír (hogy védd a portól, mivel már gyalult), és ne ezen tárold a nyárigumi készletet.
    Szeretném eloszlatni azt a feltevésedet, hogy a fa megmunkálás után már nem vetemedik. Épp ezért nem csapolgatjuk a fát, amíg nem elég száraz. Amikor kiszáradt, akkor már megállapodik. Ekkor már megtartja alakját gyalugép után is.
    Lehet a vetemedésnek még egy oka, mégpedig a vasér. Fenyő sajátosság. Előfordult, hogy a kész ajtóba véstem be a bevésőzárat (műszárított anyag), és elvágtam egy vaseret. Hallani lehetett, ahogy a fa görbült megfele. Az ilyen ellen nincs mit tenni. Benne van a pakliban a legnagyobb körültekintés ellenére is. Ilyenkor tudomásul vesszük, és birkatürelemmel kezdjük előről az egészet - mint mami a konyhában, ha odaégett a süti.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák