Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Kandri #8816 üzenetére

    Igen, én is tudom, hogy működik a Digi és mit kell beállítani hozzá. Nekem is volt:

    - 100/100 FTTB - igen, itt kellett az a kütyü a vezetékes telefon miatt,
    - 500/300 FTTB - itt értelemszerűen már nem volt kütyü,
    - 1000/300 FTTH (ONT bridge módban) - itt sem ...

    Az igazi kérdés, hogy mi lenne a cél Nálad. Mások is utaltak rá:

    - azaz azt szeretnéd, hogy továbbra is az ONT router módban fusson,
    - avagy szeretnéd, hogy a routered legyen a router a hálózatodon (és az ONT bridge módban legyen).

    Amire szintén utalgattak áttételesen, hogy az, hogy két router is legyen a hálózatodon az nem feltétlenül előnyös - hacsak nem így akarod direkt valamiért. Ugye ebben az esetben magadnak is csinálsz dupla NAT -ot ... A legkisebb gondod lehet az IP ütközés például.

    Namost, ahogy írtad az ONT egyben router is és szórja a WiFi -t. Ebben az esetben a routereddel kapcsolatban a "tisztább és szárazabb érzést" az AP módban üzemeletetés jelentené, ahogy említették is. Azaz ekkor a routered mondjuk DHCP -n automatikusan kapja az IP -t LAN -on, mint bármely más eszközöd (érdemes fix IP -t foglaltani Neki az ONT -on DHCP -t - ami Digi -nél azért problémás, mert nem nagyon adnak hozzáférést az ONT -hoz és még egy portnyitás se fog menni). Ugye ekkor a routereden a NAT és DHCP szerver ki van kapcsolva. Szórja a WiFi -t és a LAN portjai, mint egy switch -en használhatóak ...

    A "B terv", hogy bridge módba kéred az ONT -ot és ebben az esetben minden teljesen ugyanúgy működne, mint a korábbi 100/100 -as FTTB Digi -s szolgáltatásod esetében. Ekkor a Digi ONT nem szór WiFi -t (régebben volt a Digi -nek olyan ONT -ja, melyhez csak ONT módban is WiFi -n lehetett csatlakozni akár, de ez nem érdekes most ...). Ekkor szépen mögé rakod a routeredet és teljesen ugyanúgy állítod be, mint ahogyan korábban is volt. Ebben az esetben a saját routereden tudsz majd DHCP foglalást, port-forward -ot és minden egyebet is állítani.

    @hárásó, #8817

    A fő routeren látott külső IP -d megegyezik pl. a WhatsMyIP oldalon látott IP cím értékkel?

Új hozzászólás Aktív témák