- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Nincs, teljesen passzív. A házban PC-táp van, annak kikötöttem a ventijét mert én is a csend híve vagyok. Laptopvinyót használok, szivacsburkolatban. úgyhogy az is teljesen csendes.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
limpi
aktív tag
Köszi srácok, lehet, hogy akkor nekem is olyasmi lenne a tuti megoldás!
De egyelőre nekem ez az RT-AX86U is tényleg elégnek tűnik, a torrent-ezésen és a videók stream-elésén kívül nem kell tudjon semmit sem. Ja, meg még legyen legalább olyan jó router, mint az RT-N18U volt... De ha lehet, jobb.[ Szerkesztve ]
<:v)
-
tomp
félisten
Adott egy RT-AX53U.
Az normális ha egy nem csatlakoztatott wifi eszközt LAN eszközként mutatja mint kliens?
pl.
HiBy lejátszóm wifin csatlakozik. Mutatja is a router, hogy 5GHz-en van. HiBy-n wifi ki és a routeren átvált a HiBy wifiről LAN-ra. -
kpityu2
őstag
A wifi eszköz is a LAN része hacsak nem vendéghálózaton van. Ha inaktív akkor csak azt mutatja, hogy ez az eszköz korábban a LAN hálózat része volt. Ha aktív akkor mutatja, hogy most épp wifin kapcsolódik a LAN hálózatra.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
limpi
aktív tag
Esetleg az lehet, hogy amíg a DHCP lease tart, addig csatlakoztatva mutatja az eszközt...
Nekem is ez van az iOS-es ASUS Router appban és elég zavaró, mert így igazából csak a WiFi-re közvetlenül csatlakozó eszközök esetében látom, hogy éppen ténylegesen csatlakozva vannak-e! Tehát olyan eszközöket is csatlakoztatva mutat ethernet-el, amikről konkrétan tudom, hogy áramtalanítva vannak (pl. TV és Apple TV).
(Ráadásul, ha WiFi repeater-en keresztül csatlakozik egy eszköz a router-hez, azt az app vezetékes csatlakoztatásúnak jelöli és szintén amíg a DHCP lease tart....)<:v)
-
limpi
aktív tag
Kipróbáltam az RT-AX86U-mmal a 10 dBi-s antennát és a router kb. 60 cm-errel történő megemelését is! Abszolút nem változtatott az 5 GHz-es RSSI értékeken egyik sem.
(A 2.4 GHz egyébként néha picit jobb lett, de az nem is kell, meg eddig is jó volt...)
Fura mód a kifejezetten gagyi 10 bBi-s antennáktól (az egyik veszélyesen lötyög) rosszabb sem lett. (Azok persze mennek majd vissza a feladónak.)
Egyébként a megoldásom az lett, hogy az iPad-en kikapcsolom a mobile data-t arra az időre, amíg a problémás szobában van. Akkor ugyanis nem tud azzal játszani, hogy -87 dBm RSSI körül az 5 GHz WiFi helyett inkább visszavált LTE-re. Mert ez az, ami halálra idegesített. (És amely működésen iOS-en persze nem lehet állítani...)
Így teljesen stabil a kapcsolat, a WiFi ikon fixen 2 körívet mutat. Persze a háttérben az RSSI -82 dBm és -87 dBm közötti, de teljesen stabil a kapcsolat, sosem akadozik, nem is dobódik el.
Szóval én is és az iPad-em is túlaggódtuk ezt a dolgot.
(Mindez a 100-as csatornára értve.)
Ami még érdekes, hogy ha a router-en az 5 GHz csatornáját Auto-ra teszem, akkor a 36-os csatornára vált (amit aztán kicsit adjusztál), ettől egy ideig van, hogy az iPad kapcsolatának RSSI-je -80 dBm és -82 dBm közötti szintre tud javulni, de aztán később meg -88 dBm és -89 dBm körülre is tud romlani, ami után végül már tényleg meg is szakad a kapcsolat...
Szóval Auto-val egy ideig pici jobb tud lenni, de aztán meg sokkal rosszabb. Míg a fix 100-as csatornával teljesen jó. Szóval az Auto addig okoskodik, míg végül elb@szódik az egész.<:v)
-
limpi
aktív tag
válasz woodworm #17227 üzenetére
Még egyszer köszi a tippet! A qBittorrent teljesen jól megy (RT-AX86U és Merlin v388.1).
Viszont lenne még pár kérdésem vele kapcsolatban:
1.)
Jelenleg úgy tudom indítani, hogy PC-n PuTTY-al vagy iOS-en WebSSH-val parancssorból kiadom a "qbittorrent-nox --daemon" parancsot.
Tudok könnyen valahogy ennél jobb megoldást csinálni?
(Az pl. megoldható valahogy, hogy amikor a router.asus.com:8080-at a böngészőben felkeresem és nem fut a háttérben a qBittorrent, akkor automatikusan elinduljon?
Vagy van vmi trükkös URL parancs, amivel indíthatom?
Esetleg a Merlin webes felületén valahol meg tud jelenni egy gomb, ami indítja?)
2.)
Router restart után a qBittorrent összes beállítása és a torrentek listája is elvész.
(A Web UI oszlopainak testreszabása viszont érdekes módon nem.)
Ezeket állítólag itt tárolja:
preferences:
~/.config/qBittorrent/
.torrent files, logs, etc (this is the standard XDG data folder):
~/.local/share/qBittorrent/
~/.local/share/data/qBittorrent/ (in case legacy data directory was used)
Van rá egyszerű mód, hogy ezek a beállítások restart esetén is megmaradjanak?
(Akkor is elvesznek, ha a restart előtt a qBittorent-et szabályosan leállítom, amit jelenleg a Web UI-n a File\Exit qBittorrent paranccsal tudok megtenni.)
3.)
A qBittorrent Web UI-ja az iOS-es Safari böngészőből csak nagyon bénácskán működik, kész kínszenvedés használni.
Létezik hozzá olyan könnyen telepíthető alternate Web UI ami mobil böngészőkre jobban optimalizált?
4.)
Szintén a Web UI-ról hiányzik nekem a dark mode.
Legjobb lenne egy olyan alternate Web UI, ami ezt is tudja és mobil böngészőkre is optimalizáltabb. És egyszerűen telepíthető vagy van jó részletes leírás a telepítése menetéről.
Ha bárki tud segíteni valamelyikben, annak nagyon örülnék!
(Sajnos a qBittorrent remote app-ok iOS-en nem játszanak, az Apple nem engedi be őket az App Store-be, hogy szakadna meg...)<:v)
-
blakey
titán
Mellékes infóként írnám, hogy az iPaded a 36-48-as csatornákon érzi jól magát, tulajdonképpen arra van konfigurálva, ráadásul 80MHz-re. A 100-as csatorna akkor jó ha nincs időjárás-állomás 10-15km-es körzetben, nincs repülőtér, stb, mert, ha igen, akkor automatikusan másik csatornára ugrik, akkor is ha manuálisan állítod a 100-asra. Ha beállítod a 36-os csatornát az fix és stabilabb lesz, cserébe egy picit lassabb, nem sokkal, mert simán lesz 700Mbps körüli sebességed.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
limpi
aktív tag
válasz blakey #17412 üzenetére
Köszi az infókat, ezeket nem tudtam!
Jelenleg a 100-as csatornán és 2 db 80 MHz-es ac stream-mel csatlakozik, a jelszint így -83 dBm körüli és az Rx / Tx pedig 87 / 260 Mbps. Ez teljesen jó nekem, mert a netem maximuma 12 / 240 Mbps. (Szóval a 700 Mbps sem lenne kevés.)
De így akkor már értem, hogy az Auto miért a 36-os csatornával próbálkozik.
Azt viszont nem, hogy a végeredmény nálam miért lesz rosszabb azon!
Mert mint írtam, azon egy ideig tud kicsit jobb (-81 dBm körüli) lenni, de sokkal rosszabb (-88 dBm, sőt kapcsolatvesztés!) is. Szóval az Auto által használt 36-os nekem tuti rosszabb.
A fix 36-ost még nem próbáltam.Időjárás-állomás, repülőtér és hasonlóak szerencsére nincsenek a közelben.
Sőt, a szomszédok WiFi hálózatai sem zavarnak be, szinte soha nem is detektálom őket (nagyon ritkán megjelenik egy-egy minimális térerővel).Egyébként Ubino is a 48-as csatornát használva tudott – állítása szerint – sikeres TX-power boost-ot elérni RT-AX86S és Merlin v388.1 mellett, így:
https://gist.github.com/francoism90/3dede7973354d067c41bff5e54203fe9
De én ezt próbáltam és bár az érintett NVRAM értékek átíródtak,
valamint a wl txpwr_target_max is 26.0-kat mutatott (a korábbi 13.5-ök helyett),
a tényleges RSSI értékekben már egyáltalán nem tapasztaltam változást.
Szerintem ez v388.1 alatt már nem is megy.
(De külön rákérdeztem és neki RT-AX86S-el és szintén 388.1 alatt állítólag működik.
Ami nem tudom hogyan lehet. Mondjuk azóta már nem is válaszol senkinek a témában...)
Kár, hogy nincs már ez a TX-power boost dolog, mert szerintem az nálam pont elég lehetne.De akkor majd még tesztelem a fix 36-48 csatornákat is, köszi!
[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Kipróbáltam fix 36 és 48 csatornákon is, de ugyanaz van, mint az Auto esetében is:
látok néha -80 dBm RSSI értéket is, de -88 dBm-et is és kapcsolat megszakadást is...
Az iPad WiFi ikonja csak egyetlen félkörívet mutat, instabil a kapcsolat, a SpeedTest sokkal alacsonyabb értékeket mér le- és feltöltésnél is. Szóval sz@r az egész.Viszont ha visszateszem fix 100-as csatornára, akkor hirtelen megjavul minden!
Bár jellemzően csak -82 és -84 közötti dBm RSSI értékeket látok, a kapcsolat újra teljesen stabil, az iPad WiFi ikonja két félkörívet mutat, a SpeedTest a netem maximuma közeli értékeket mér le- és feltöltésnél is.Szóval nem tudom, hogy az iPad-ek egyébként tényleg 36-48 csatornákon érzik-e jól magukat,
de ez a konkrét példány (2016-os iPad Pro 9.7") az én környezetemben tuti a 100-as szereti, pontosabban csak azzal stabil. (Egyébként erre is véletlenül jöttem rá: az Auto kezdetben a 100-ast használta és úgy jó is volt, aztán később átváltott a 36-osra és onnantól lett rossz...)Mindenesetre most örülök, hogy így még éppen jó abban a "távoli" (2 szobával arrébb lévő...) szobában is. (De azért továbbra is viccnek tartom bármilyen router "for very large homes" kategóriában történő árusítását, amikor egy 120 négyzetméteres közepes méretű házzal sem igazán bírnak el... (Ráadásul nálunk ugyanazon a szinten van minden vevő.) Szerintem módosítani kéne a szabályozást, hogy engedjen meg magasabb jelszinteket.)
[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Ja, azt kifelejtettem, hogy az iPad Pro 9.7"-nak egyébként sokkal jobb antennája van, mint az iPhone SE (1st gen.)-nek: ha egymás mellett vannak, akkor az iPad-nél 4-11 dBm-el jobb (távolságfüggő) RSSI értékeket mérek.
Szóval a router-től egy szobára az iPhone WiFi ikonja már csak 2 körívet mutat, míg az iPad-é még vígan 3-mat.
(Bár ez gondolom általános lehet, a tabletekbe nyilván nagyobb/jobb antenna fér, mint a mobilokba...)[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
válasz kpityu2 #17416 üzenetére
Köszi, ez szuper tipp, nekiugrom majd!
De amúgy az akkor normális működésnek számít, hogy a jelenlegi helyen tárolt adatok reboot során elvesznek? Én azt hittem a JFFS-en tárolt cuccok állandóak (a Merlin fícsörlistájában láttam a "persistent JFFS partition"-t, arról gondoltam, hogy erre is vonatkozik).<:v)
-
limpi
aktív tag
A TRIM ilyen módon való beüzemelését próbálta már valaki (innen)?:
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# cat /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode
full
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# echo -n unmap > /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# cat /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode
unmap
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# lsblk --discard /dev/sda
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
sda 0 4K 4G 0
├─sda1 0 4K 4G 0
└─sda2 0 4K 4G 0
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# opkg install fstrim
Installing fstrim (2.35.1-2) to root...
Downloading http://bin.entware.net/aarch64-k3.10/fstrim_2.35.1-2_aarch64-3.10.ipk k
Configuring fstrim.
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root# fstrim -v /tmp/mnt/TDDOWNLOAD
/tmp/mnt/TDDOWNLOAD: 156.2 GiB (167684620288 bytes) trimmed
admin@RT-AX88U:/tmp/home/root#(Ezt írta róla a közzétevője:
"The solution is to switch the SCSI driver from the UAS mode to the UNMAP mode."
De az itteni Külső 2,5"-os mobil reck-ek topikjában azt írta King Uniqe, hogy olyan, hogy "UNAMP mode" nincs is...
Persze a pontatlan fogalmazástól függetlenül a fent kód még működhet.Megpróbáljak nekiugrani?
Nincs olyan veszély, hogy esetleg ettől a Merlin valami tök más funkciói elromlanak majd?[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Passz. Mint mondtam én egy kisebb linux-ot használok torrentezésre. Tizenéve csak portable torrentet használok ami a torrentes HDD-n van, mert az oprendszerek/gépek jöbbek-mennek, összeomlanak. Egyáltalán a persistent partíción vannak azok a fájlok?
-
limpi
aktív tag
Kis bénázással eljutottam odáig, hogy sikerült az alapértelmezett egyszerűbb (csak 4 paraméterrel rendelkező) fstrim-et komolyabbra cserélnem:
ASUSWRT-Merlin RT-AX86U 388.1_0 Sat Dec 3 18:16:12 UTC 2022
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# opkg install fstrim
Installing fstrim (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/fstrim_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Collected errors:
* opkg_install_pkg: Checksum or size mismatch for package fstrim. Either the opkg or the package index are corrupt. Try 'opkg update'.
* opkg_install_cmd: Cannot install package fstrim.
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# opkg update fstrim
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/Packages.gz
Updated list of available packages in /opt/var/opkg-lists/entware
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# opkg install fstrim
Installing fstrim (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/fstrim_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Installing libuuid (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/libuuid_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Installing libblkid (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/libblkid_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Installing libsmartcols (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/libsmartcols_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Installing libmount (2.38-2) to root...
Downloading https://bin.entware.net/aarch64-k3.10/libmount_2.38-2_aarch64-3.10.ipk
Configuring libuuid.
Configuring libblkid.
Configuring libsmartcols.
Configuring libmount.
Configuring fstrim.Ez most ezeket tudja:
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# fstrim --help
Usage:
fstrim [options] <mount point>Discard unused blocks on a mounted filesystem.
Options:
-a, --all trim mounted filesystems
-A, --fstab trim filesystems from /etc/fstab
-I, --listed-in <list> trim filesystems listed in specified files
-o, --offset <num> the offset in bytes to start discarding from
-l, --length <num> the number of bytes to discard
-m, --minimum <num> the minimum extent length to discard
-v, --verbose print number of discarded bytes
--quiet-unsupported suppress error messages if trim unsupported
-n, --dry-run does everything, but trim-h, --help display this help
-V, --version display versionArguments:
<num> arguments may be followed by the suffixes for
GiB, TiB, PiB, EiB, ZiB, and YiB (the "iB" is optional)For more details see fstrim(8).
Ki is adtam pár teszt parancsot:
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# fstrim -a -v -n
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root#Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# fstrim -v /tmp/mnt/ASUS-480GB
fstrim: /tmp/mnt/ASUS-480GB: the discard operation is not supported
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# fstrim -v /tmp/mnt/PATRIOT-2TB
fstrim: /tmp/mnt/PATRIOT-2TB: the discard operation is not supported
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root#
Szóval, hogy csináljon is valamit, gondolom tényleg előbb kell a fenti módosítás, amit egyelőre nem merek...[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Uhh, közben idáig eljutottam:
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# cat /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode full Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# echo -n unmap > /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# cat /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\:0\:0\:0/provisioning_mode unmap
Olyanom azonban nincs, hogy lsblk (gondolom valamit még telepíteni kéne hozzá).
Szóval állítanám vissza az eredeti állapotot, erre ez van:
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root# echo -n full > /sys/block/sda/device/scsi_disk/0\
:0\:0\:0/provisioning_mode
echo: write error: Invalid argument
Limpi@RT-AX86U:/tmp/home/root#Ezt most nem értem, az eredeti "full"-t át tudtam írni "unmap"-ra, viszont azt már vissza "full"-ra nem?
Próbáltam nano-val is, de persze az is "Invalid argument" hibát dob.Ez most nagy gáz?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Ez is csak egy linux, önmagától nem fogja trimmelni az Axagon EE25-XA6 házban lévő SSD-det.
Ha rádugod azt az axagon házat benne egy satás SSD-vel akkor valahol adj ki egy lsusb parancsot (ha nem megy akkor wget-tel szedd le) és valami ilyesminek kell a kimenetben lennie:user@thegeep:~$ lsusb
Bus 002 Device 005: ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge
khm ... 174c:55aa erre van szükséged
Valószinüleg le kell szedned az sg3-utils csomagot is.
Valahová be kell írnod egy udev szabályt , ezt a sortACTION=="add|change", ATTRS{idVendor}=="174c", ATTRS{idProduct}=="55aa", SUBSYSTEM=="scsi_disk", ATTR{provisioning_mode}="unmap"
Ezt a linket olvasd el légyszíves:
[https://www.jeffgeerling.com/blog/2020/enabling-trim-on-external-ssd-on-raspberry-pi]...
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
limpi
aktív tag
Nézem, köszi!!!
De egyébként most nekem elsődlegesen az Ugreen US221 (50743) rack-ben lévő SSD-hez (Patriot Elite Burst 480GB) kéne a TRIM, mert azt jelenleg Win10-ből sem tudom TRIM-melni az ext4 fájlrendszere miatt. (Fent "ASUS-480GB".)
Az Axagon EE25-XA6 rack-ben lévő másik SSD-n (Patriot Elite 1.92TB) maradt az NTFS, azt legalább Win10-ből tudom még TRIM-elni. (Fent "PATRIOT-2TB".)<:v)
-
blakey
titán
Az iPaded AX-es, az SE meg AC-s .
A 36-os helyett/mellett próbáld ki a 40, 44 vagy 48-as csatornákat is. Egyszer olvastam, hogy az Apple arra (5GHz/80MHz/36-48) "kalibrálja" az eszközök Wifijét, de a Wifi a helyszíntől is függ, tehát a környezet befolyásolja a Wifi teljesítményét. Nálam pl. a 36-48 jó és a 100-as is megbízhatóan működik, viszont vannak olyan eszközeim amik csak a 3-48-as csatornákat látják vagy épp csak ott nyújtanak jó teljesítményt, úh. nálam az teljesen okés.ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
ricogsm
őstag
Sziasztok!
Van tapasztalata valakinek erről az OpenNAT rol ?
játékokhoz PORT továbbító.
Semmit nem vettem észre ha be van kapcsolva vagy ki?MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
limpi
aktív tag
válasz blakey #17426 üzenetére
Az én iPad Pro 9.7"-om 2016-ban jelent meg, tuti nem támogatja az AX-et, hanem csak ezeket:
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac; dual channel (2.4 GHz and 5 GHz); HT80 with MIMO[2]
Innen: https://en.wikipedia.org/wiki/IPad_Pro_(1st_generation)(Egyébként az AX-et ki is kapcsoltam, mivel egy eszközöm sincs ami támogatná és viszont a webes felületre kiírták, hogy kompatibilitási gondokat okozhat...)
Próbáltam a 36 helyett a 48-at is. Tényleg csak a 100-al stabil, fura.<:v)
-
limpi
aktív tag
Köszi, közben már sg3-utils és lsblk csomagom is van.
Ezeket mondják:
Limpi@RT-AX86U:/# lsusb
Bus 002 Device 002: ID 174c:55aa
Bus 002 Device 003: ID 174c:235c
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001
Limpi@RT-AX86U:/# lsblk -D
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
sda 0 512B 4G 0
└─sda1 0 512B 4G 0
sdb 0 0B 0B 0
└─sdb1 0 0B 0B 0
mtdblock0 0 0B 0B 0
mtdblock1 0 0B 0B 0
mtdblock2 0 0B 0B 0
mtdblock3 0 0B 0B 0
mtdblock4 0 0B 0B 0
mtdblock5 0 0B 0B 0
mtdblock6 0 0B 0B 0
mtdblock7 0 0B 0B 0
mtdblock8 0 0B 0B 0
mtdblock9 0 0B 0B 0
mtdblock10 0 0B 0B 0
mtdblock11 0 0B 0B 0
mtdblock12 0 0B 0B 0
mtdblock13 0 0B 0B 0
mtdblock14 0 0B 0B 0
mtdblock15 0 0B 0B 0
Limpi@RT-AX86U:/#Közben még nézem a leírást, amit küldtél...
-
limpi
aktív tag
A guide alapján idáig jutottam:
Limpi@RT-AX86U:/# find /sys/ -name provisioning_mode -exec grep -H . {} + | sort
/sys/devices/platform/xhci-hcd.0/usb2/2-1/2-1:1.0/host0/target0:0:0/0:0:0:0/scsi_disk/0:0:0:0/provisioning_mode:unmap
/sys/devices/platform/xhci-hcd.0/usb2/2-2/2-2:1.0/host1/target1:0:0/1:0:0:0/scsi_disk/1:0:0:0/provisioning_mode:fullDe az első valószínűleg csak azért mutat "full" helyett "unmap"-ot, mert azt az imént áthekkeltem (ez volt az, amit azóta sem sikerült visszaállítanom "full"-ra – bár unmount/mount-ot vagy router reboot-ot még nem mertem csinálni)...
Viszont lsscsi parancsom sajna nincsen és felrakni sem tudom (könnyen):
Limpi@RT-AX86U:/# opkg install lsscsi
Unknown package 'lsscsi'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package lsscsi.Viszont mivel összesen 2 db SSD-m van csatlakoztatva, gondolom ez a két megtalált sor pont azokra vonatkozik, szóval mindkettőt unmap-ra kell állítanom...
UPDATE:
Na, közben már mindkettőt unmap-ra állítottam![ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Majd kibogozod valahogy, most készülök haza.
De próbáld ki az ACT AC1510 adaptert is. Fogadjunk, hogy az a kütyü udev szabály nélkül is tudni fogja az fstrimet , discardot a routeren (mert az is linux).Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
limpi
aktív tag
-
blakey
titán
Nincsenek kompatibilitási gondok, mitől lennének? Bármi okozhat kompatibilitási gondot, egyébként nem okoz, nálam 2 éve hibátlanul működik. Azon a csatornán kell használni, amin jól működik.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
limpi
aktív tag
válasz blakey #17433 üzenetére
Nem tudom, én ettől ijedtem meg:
"If compatibility issue occurs when enabling 802.11ax / WiFi 6 mode, please check: FAQ"
De tényleg nincs AX képes eszközöm, szóval nálam egy hibalehetőség kizárva, ha kikapcsolom...
Egyelőre marad akkor a 100, eddig nincs vele gond.
Most a TRIM-en pörögök.<:v)
-
limpi
aktív tag
Sajna a guide utolsó lépésénél elakadtam:
Limpi@RT-AX86U:/# echo 2147450880 > /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
-sh: can't create /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes: Permission denied
Limpi@RT-AX86U:/# echo 2147450880 > /sys/block/sdb/queue/discard_max_bytes
-sh: can't create /sys/block/sdb/queue/discard_max_bytes: Permission deniedAmúgy kicsit fura nekem, hogy a 480GB és a 1.92TB-s SSD esetén is:
Maximum unmap LBA count: 4 194 240
Logical block length=512 bytes
De ezek alapján mindkettőhöz 4 194 240 * 512 = 2 147 450 880-t kéne beírni.Egyébként jelenleg ezek az értékek vannak ott:
Limpi@RT-AX86U:/# cat /sys/block/sda/queue/discard_max_bytes
4294966784
Limpi@RT-AX86U:/# cat /sys/block/sdb/queue/discard_max_bytes
4294966784Ez a 4 294 966 784 a 2 147 450 880-nak a 2,000030279621576x-erese amúgy.
Fogalmam sincs az eredeti érték honnan jött, meg hogy miért segít, ha azt kb. megfelezzük...Egyébként úgy néz ki, kezd beüzemelődni:
Limpi@RT-AX86U:/# fstrim -v -n /tmp/mnt/ASUS-480GB
/tmp/mnt/ASUS-480GB: 0 B (dry run) trimmed
Limpi@RT-AX86U:/# fstrim -v -n /tmp/mnt/PATRIOT-2TB
/tmp/mnt/PATRIOT-2TB: 0 B (dry run) trimmed
Valakinek van tippje, hogy tudom megkerülni a Permission denied-et? Illetve, hogy kéne-e?[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
Azt jelenti, hogy ha a Wifi6 bekapcsolásával gondok merülnek fel, akkor menj a FAQ-ra és olvasd el a lehetséges teendőket, nem azt, hogy gondok vannak.
-
limpi
aktív tag
Közben a dry run szerint már jó mindkettőn:
Limpi@RT-AX86U:/# fstrim -a -v -n
/tmp/mnt/ASUS-480GB: 0 B (dry run) trimmed on /dev/sdb1
/tmp/mnt/PATRIOT-2TB: 0 B (dry run) trimmed on /dev/sda1Az igazi futtatás viszont csak az ASUS-480GB-on megy (ami a Ugreen US221 rack-ben van):
Limpi@RT-AX86U:/# fstrim -a -v
/tmp/mnt/ASUS-480GB: 90 MiB (94408704 bytes) trimmed on /dev/sdb1
fstrim: /tmp/mnt/PATRIOT-2TB: the discard operation is not supportedAmi azért fura, mert a PATRIOT-2TB van az Axagon EE25-XA6 rack-ben,
amihez a leírást eredetileg küldted nekem, szóval mégis csak az Ugreen US221-el tűnik jónak.Amúgy azon megy a vita, hogy a 4 294 966 784 értéket át kell-e írni 2 147 450 880-ra:
https://forum.manjaro.org/t/enabling-trim-on-external-ssd-on-raspberry-pi/99364/3
Meg hivatkozták ezeket:
https://wiki.archlinux.org/title/Solid_state_drive#External_SSD_with_TRIM_support
https://github.com/raspberrypi/linux/pull/4832
De meg kell mondjam, nekem ezek alapján sem tiszta, hogy akkor át kell-e írni vagy sem.
Nem mintha lenne jogom hozzá.Viszont mázli, hogy pont az ext4-es SSD-vel megy, amit Win10-el nem tudok TRIM-elni.
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
Rosszul értelmezed, mert nem azt írja, hogy lehetnek, hanem az, hogy ha van. A "ha" és a "lehetnek" teljesen mást jelentenek, nem mindegy, nem hülyeségből vannak AX-es routerek, de ha mégis, akkor hülyeségből vettél AX-es routert amin kikapcsolod az AX-et.
-
csixy
addikt
Az udev rulest beírtad valahova? Volt közben reboot?
Mert ha nem írtad be és volt reboot, akkor az ugreen magától tudja, az axagont meg cseréld ki az ACT AC1510-re. Oszt minden jó lesz külön mókolgatás nélkül. .... De ezt már az ACT AC1510 vonatkozásában a dolgok legelején megírtam. .... Sebaj , ujjgyakorlatnak jó volt.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
limpi
aktív tag
válasz blakey #17439 üzenetére
Azt írják "Ha kompatibilitási gond lépne fel..." ergo felléphet ilyen gond (= lehetséges, hogy fellép). Szóval a "ha" és a "lehet" nem különbözik ebben az esetben. Én legalábbis nem látok különbséget.
Az RT-AX86U-t meg természetesen nem kifejezetten az AX képessége miatt vettem, hanem az erősebb hardvere miatt (az RT-AC86U-hoz képest 2x annyi CPU mag, 2x annyi RAM, 1 db helyett 2 db USB 3.0 port). És persze az időtállósága miatt (lehetnek majd a jövőben AX képes eszközeim).
Szóval nem gondolom, hogy az AX / WiFi6 ne lenne jó.
De nekem változatlanul gyanús, hogy csak annál említik, hogy lehetnek kompatibilitási gondok. Miközben valóban bármivel lehetnek. És mégis: csak ennél hívják fel rá a figyelmet.
Azt hiszem ezt a témát kiveséztük.<:v)
-
limpi
aktív tag
Egyelőre szándékosan nem írtam be az udev rule-t és nem is volt restart!
(Illetve próbálok csak a lehető legkevesebb dolgon változtatni, mivelhogy tökre nem értek az egészhez. )Előbb szerettem volna kipróbálni, hogy egyáltalán megy-e.
Ezek szerint az Axagonnal csak az udev rule beállítása, majd restart után tud jó lenni?
(A leírásban csak a "Making it stick" résznél szerepelt az udev rule.)Az ACT1510 azért nem tetszik, mert a Win10 saját tool-jával nem tudom TRIM-elni...
Akkor inkább veszek még egy Ugreen US221-et, mert az megy Win10 alatt is és most úgy néz ki az Asus Merlin-es linux-a alatt is, udev rule nélkül!
Szóval szerintem az az, amit kerestem.De ettől persze még tesztelhetem az ACT1510-et, hogy tényleg jó-e, mint a Ugreen.
Mert az ext4-re formázott SSD-t úgysem tudom Win10 alatt TRIM-elni...Akkor szerinted az nem gáz, hogy nincs jogom átírni a discard_max_bytes eredeti 4 294 966 784 értékét 2 147 450 880-ra egyik eszköznél sem?
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
A "ha" helyett használd az "amennyiben"-t. Viszont ha te tényleg így értelmezel, akkor nem csodálom, hogy ennyit kérdezel, mert ugye ha pl. azt írom, hogy "Amnnyiben a 100-as csatornán probléma merül fel…". ez a te értelmezésed szerint alapból problémás, tehát ki kell kapcsolni, pedig egyáltalán nem azt jelenti.
-
limpi
aktív tag
válasz blakey #17443 üzenetére
Az "amennyiben" és a "ha" szinonimák.
Ha nekem nem hiszed el, akkor:
https://szinonimaszotar.hu/keres/amennyiben
Pl. ha az mondom "Ha esni fog, akkor előveszem az esernyőmet.", az nem jelenti, hogy esni is fog, csak számol a lehetőséggel. Ehelyett ha "Amennyibe esni fog, akkor előveszem az esernyőmet." mondasz, akkor teljesen ugyanazt mondod.
A két kiemelt "ha" is csak lehetőség volt, mert lehet az is, hogy nem azokat mondod.[ Szerkesztve ]
-
limpi
aktív tag
Na, teszteltem, újraindítás után tényleg minden elfelejtődik!
(Egyébként ez van a qBittorrent beállításaival is.)
De legalább az full értékek is visszaíródtak.
De ezzel az egy sorral gyorsan vissza tudom állítani a TRIM-képességet (de csak azt EXT4-es SSD-nél és csak a Ugreen US221 vagy az ACT AC1510 rack-ekkel):
echo -n unmap > /sys/devices/platform/xhci-hcd.0/
usb2/2-2/2-2:1.0/host1/target1:0:0/1:0:0:0/scsi_disk/1:0:0:0/provisioning_mode
Utána már megy is a TRIM és kész:
fstrim /tmp/mnt/ASUS-480GB -v
/tmp/mnt/ASUS-480GB: 360.4 GiB (386936332288 bytes) trimmedA másik NTFS-es SSD-t meg akkor néha Win10-re dugva TRIM-elem.
Köszi!!!<:v)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ford topik
- Óra topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest