- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autóhifi
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ImI87
őstag
Hello!
Van egy kis problémám, a lappal és/vagy a ramokkal, kérnék szépen szakértői tanácsokat!
Itt van egy betonstabil beállítás, jelenleg ezen használom a gépet:
Lap: Maximus II Formula
CPU: (E8500 E0, VID 1,2125V) 530*8=4240
Ram: (G.Skill 2*2GB 1066, 2,1V, TT series) 530*2=1060ram beállítások: 5-5-5-15, 333 strap, 1:1, PL10, moderate, minden más disabled
feszek (biosban állított értékek): CPU: 1,256v - VTT: 1,206v (ebből lehet elég lenne kevesebb is, ezzel nem szórakoztam) - PLL: 1,50v - NB: 1,2445v - DDR: 2,06v - SB 1.1: 1,1v - SB 1.5: 1,5v
minden GTL ref. meg skew auton van, egyéb feature-ök minden disabled-en.Ez így atomstabil, 3 óra prime blend hiba nélkül, és 20 körös Intel Burn Test szintén hiba nélkül lemegy. Az összes hőfok is rendben van, semmi sem melegszik túl, a táp röhögve visz mindent, szóval az összes esetlegesen gátoló tényező kizárva.
A gond az, hogy innen nem tudok tovább menni az FSB-vel, és ez a memória (vagy az én tudatlanságom) maitt van. Már 540 FSB-nél is hibáznak a ramok, pedig ugye csak 1080-on mennének. A fenti beállítás baráti feszekkel megy, ehhez képest mindent kipróbáltam jóval nagyobb feszekkel is (CPU: 1,3v - VTT: 1,26v - PLL: 1,52v - NB: 1,3v - DDR: 2,15v - ……….. és sehogy sem stabil prime blend alatt.
A proci rész bőven megy tovább, 4500-on is stabil a megfelelő feszekkel, small FFT teszt alatt sosincs hiba, mindig csak blend alatt, ezért gondolom, hogy a ramok miatt van az egész
Tudom, hogy a szinkron hajtás miatt a ramok jobban igénybe vannak véve, és ez a teljesítményen is látszik. De pont ezért szeretném szinkronban hajtani, és némi tuning sem ártana. 1080-nal már boldog lennék, de az 1100 lenne az igazi.
Szóval a kérdés: előfordulhat, hogy a ramok szinkronban egyszerűen nem képesek többre, vagy v.mi egyéb beállítás miatt nem stabilak 1060 felett???
A a proci nem kérdés, a lap is képes többre, 2*1giga rammal simán ment 570FSB-n is, és viszonylag könnyen be lehetett lőni stabilra.Ami még érdekesség, hogy már 3 féle 2*2 kit-et próbáltam, mindegyik 1066-os volt gyárilag, és szinkronban mindig ilyen 1080 körül tudtak menni stabilan, többet egyáltalán nem. Szóval már gyanús nekem, hagy v.mi én nem csinálok jól. Azt is tudom, hogy nagy tuningra nem való 2*2 giga, de a mindennapi használathoz kell a 4 giga ram.
Szóval akinek lenne v.mi hasznos tanácsa, vagy tapasztalata ilyen téren, az légyszives mondjon v.mit, mert eléggé el vagyok keseredve.
A lényeg, hogy 1 pontig kellemes, normál feszekkel megy a dolg, utána viszont az istennek se megy tovább...............
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mobil flották
- Windows 11
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Külpolitika
- Politika
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple iPhone 11 - népalma
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest